Co do opon ja mam 235/60/16 takie podaje producent.
Teraz co do sondy, tak jak wyżej napisał kolega tylko oryginał Denso. Rozumiem że wywala ci błąd sondy lambda, podejrzewam że tej za katalizatorem. Zanim jednak założysz nową sondę, spróbuj założyć pod sondę coś takiego
http://allegro.pl/369-emulator-drugiej-sondy-lambda-mosiadz-katowy-i4844988777.html i sprawdź czy błąd nadal wyskakuje. Jeśli tak to trzeba wymienić sonde na nową.
Piszę to dlatego bo miałem taki przypadek i pierwsze co zrobiłem to wymieniłem sonde a błąd nadal wyskakiwał. Jamam auto z LPG ale błąd był i na gazie i na benzynie. Gazownik że to wina mechaniczna a mechanik że wina gazu i tak zostałem sam z tym problemem. Okazuje się że przy częściowo zapchanym katalizatorze sonda odczytuje jego błąd, wystarczyło podłożyć tą tuleje aby oddalić sonde od spalin i do dzisiaj mam spokój. Zadnego błędu związanego z sondą. To kosztuje ok 30 zł i sam sobie poradzisz z wymianą, tyle że trzeba odsunąć dywanik koło tunelu żeby odpiąć kostkę. Ja wywaliłem nie potrzebnie 400 stówki na sondę która była dobra. Dlatego piszę żeby najpierw spróbować tej metody może akurat się uda.