Do pracy mam 12 km i przez ten czas temperatura silnika osiąga tylko 70 stopni i to na sam koniec trasy
Potwierdzam jest wszystko ok. Ja mam 11km, nie włączam ogrzewania i silnik nie osiąga temp optymalnej. Hybryda najlepiej sprawdza się na dłuższe podmiejskie trasy albo pracę ciągłą (taxi)

. Poczekaj aż przyjdzie zima to się przesiądziesz na rower

. Patentów i opcji jest wiele. Jeżeli mieszkasz w domu lub masz garaż to najprościej dogrzewanie bloku silnika dedykowaną grzałką (defa), jeżeli nie to webasto (z opcjami zdalnego startu dla wygody - GSM). Kolejne to autostart z fabrycznego kluczyka (u mnie akurat nie działa) link do tematu:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39697.0.htmlZasłanianie grilla to chyba najprostsze i najtańsze rozwiązanie ale tez najmniej skuteczne. Ja nie zasłaniam bo większość robię właśnie długie trasy i problem krótkich dojazdów mam 6/7 razy w miesiącu a boję się że jak mi coś na trasie odpadnie to więcej szkód narobi niż pożytku (po mieście i na taxi bym się nie zastanawiał). W Priusach fajna opcją są te rurki izolacyjne - najlepsza opcja bo pasują idealnie.
Rozmrożenie przedniej szyby jest logicznie powiązane z powyższymi rozwiązaniami poza zasłanianiem grilla oczywiście bo tu nic ci nie pomoże.