Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Października 2019, 12:22:35 »
A w czym ma przeszkadzać wyższy indeks który spełnia wymagania?
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #121 dnia: 19 Października 2019, 18:24:24 »
Jeśli homologacja jest na opony R17 225/45 91W to takie muszą być. Jeśli ktoś ma gdzieś homologacje, to zakłada jakie chce. Proste.

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 20 Października 2019, 07:31:26 »
Jeśli homologacja jest na opony R17 225/45 91W to takie muszą być. Jeśli ktoś ma gdzieś homologacje, to zakłada jakie chce. Proste.
W życiu nie widziałem, żeby do danego samochodu (a juz na pewno nie do seryjnej Toyoty) była homologacja na jeden rozmiar felg i opon, chyba ze jest to Bugatti Veyron. Samochód wychodzi w rożnym wyposażeniu i im ono wyższe, to większe koło jest zamontowane. Czasami jest zalecenie, żeby nie stosować kół mniejszych np. niz 16? ale jest ono podyktowane tym, ze wyższa wersja silnikowa ma większe tarcze i zaciski a co za tym idzie, 15 cali nie będzie pasowało, pomimo tego, ze występuje w wersji podstawowej. Nie ma co popadać w paranoje z rozmiarem opon i felg.
« Ostatnia zmiana: 20 Października 2019, 07:33:49 wysłana przez yunior81 »
Toyota Corolla SD 2018

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Października 2019, 09:41:55 »
To zobacz u siebie na naklejkę na jakie koła masz homologację.

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Października 2019, 11:02:43 »
To już pisaliśmy :) - aby odczytać pełne dane danej homologacji auta Toyoty (Corolli) to należy się skontaktować z TMP Toyota bo jedynie oni mają wgląd do pełnej homologacji auta w tym do informacji z jakimi rozmiarami kół auto było homologowane.

My jako właściciele auta nie mamy dokumentu homologacji a mamy jedynie świadectwo zgodności z którego oprócz podstawowych danych wynika jedynie tylko tyle, że to właśnie auto opuściło fabrykę ( na kołach o rozmiarze jakimś tam)  i jest ono zgodne z homologacją o numerze takim to a takim i kropka.

Tak to Toyota robi z nieznanych nam przyczyn i tyle :)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 20 Października 2019, 11:11:32 »
To zobacz u siebie na naklejkę na jakie koła masz homologację.

Sprawdziłem, bo myślałem, że się czegoś dowiem ;)
Tłumaczyliście sobie to jedno zdanie które jest napisane ?
To jest info jakie stosować ciśnienie w kołach a nie homologacja. Rozmiar opon można stosować każdy z instrukcji samochodu. Problem robi się wtedy, kiedy zmieniamy parametry felg i opon na inny niż w instrukcji a mamy kolizję/wypadek - wtedy może to wyjść.
Toyota Corolla SD 2018

Offline fache666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Października 2019, 17:19:45 »
Witam,
Dziękuję za wszystkie uwagi. Pozwoliłem sobie napisać do TMP i taką otrzymałem odpowiedź:

Cytuj (zaznaczone)
Szanowny Panie

W odpowiedzi na Pana zapytanie informujemy, iż opony muszą mieć te same rozmiary czyli R17 225/45, a  parametry nośności i indeks prędkości nie mogą być niższe w tym przypadku niż W91.

Z poważaniem,

Katarzyna Siedlecka
Z-ca Kierownika Działu ds. Kontaktów z Klientami

Offline edison

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Października 2019, 17:45:05 »
Hej. zastanawiam się nad wymianą opon bo jeszcze jestem na letnich, te całoroczne nadają się na jazde wyłącznie po autostradach bo 90% całego przebiegu właśnie na takich drogach 50tyś rocznie. Ktoś wcześniej napisał że zrobił na nich nawet 90tyś .
Toyota Auris TS kombi 1,6 132km Valvematic
Toyota Verso S 1.4 D4D 90KM

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Października 2019, 18:30:37 »
A ja nie polecam UniRoyal RainSport.
Może i są piękne ciche. Ale zużywają się się po 2 sezonach letnich przy przebiegu 20tys rocznie.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Października 2019, 19:24:42 »
Ja zrobiłem na CC 90 tys. I jakbym dbał o ciśnienie to jeszcze ze 20 tys. bym zrobił. Tezaz mam CC+, ale dopiero 10 tys. na nich zrobiłem. Polecam.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #130 dnia: 20 Października 2019, 21:00:37 »
W cc jedynie trzymanie boczne na śniegu trochę slabawe.
Ja teraz zamierzam porównać continental Premium contact 6 do bridgestone A005.
Za tydzień coś będę wiedział (mam nadzieje)

Offline Wojak WRO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #131 dnia: 21 Października 2019, 09:17:32 »
My jako właściciele auta nie mamy dokumentu homologacji a mamy jedynie świadectwo zgodności z którego oprócz podstawowych danych wynika jedynie tylko tyle, że to właśnie auto opuściło fabrykę ( na kołach o rozmiarze jakimś tam)  i jest ono zgodne z homologacją o numerze takim to a takim i kropka.

Ależ mamy. I jest w nim wyszczególnione wszystkie rozmiary felg i opon jakie są dopuszczalne tą homologacją.
Kto pyta nie błądzi, kto pyta za dużo może oberwać - Julian Staniszewski, nauczyciel rysunku technicznego w LZN Wrocław

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #132 dnia: 21 Października 2019, 12:12:00 »
Dokładnie otrzymujemy " Świadectwo Zgodności WE " o takie

w którym pisze, że nasz pojazd odpowiada  typowi opisanemu w świadectwie homologacji numer taki a taki i że może być zarejestrowany w krajach UE - czyli świadectwa homologacji do ręki nie dostajemy.

Na drugiej stronie świadectwa są wymienione jedynie rozmiary kół na jakich pojazd opuścił fabrykę i tyle ich nie podano.  Aby ustalić na jaki rozmiar kół pojazd jest homologowany musiałem pisać do TMP aby to odczytali ze świadectwa homologacji i tyle.

« Ostatnia zmiana: 21 Października 2019, 12:25:16 wysłana przez czp »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #133 dnia: 21 Października 2019, 21:28:27 »
Ja osiągam mniejsze spalanie na spokojnie przy crossclimatach aniżeli na super oszczędnych Dunlop fastresponse. A o ubezpieczyciela się nie martw.

Offline robertek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #134 dnia: 23 Października 2019, 08:02:58 »
Witam. U mnie kończą się oba komplety opon i zacząłem rozglądać się za oponami całorocznymi Oczywiście wybór padł na CC+ i zacząłem szukać opon pasujących opon, a auto jest na oponach 205/55/16 91V. Oczywiście w tym rozmiarze i dla tych indeksów CC+ nie ma :thumbdown: i dlatego poczytałem trochę w sieci o indeksach. Jakby ktoś chciał to w poniższym linku opisane jest co i jak z tymi indeksami i czy można się do nich nie stosować.

https://wulkanista.pl/indeks-nosnosci-opon/

Sam osobiście prawdopodobnie kupię CC+ 94V XL ze względu na to, że przednie opony w moim aucie (Auris 2 TS FL HSD) mają tendencję do szybszego zużywania się od zewnętrznej strony. Początkowo myślałem że to kwestia zbieżności, ale ta okazała się prawidłowa (sprawdzone w ASO). Czyli to kwestia dynamicznego stylu jazdy  :grin: Tak więc powyższe opony mam nadzieję że problem z zużyciem bieżnika "od zewnątrz" znikną lub zmniejszą się. Mam tylko nadzieję, że auto nie stanie się przez to dużo "twardsze".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl