te bez plusa słabo się spisują w zimie przy częściowo zużytym bieżniku, a te z plusem rzekomo nie tracą zimą swych właściwości mimo zużywania się bieżnika.
To samo słyszałem ,podobno wszystkie - w tych bez + poprawili w tych z + . Te z + wolniej mają się zużywać ,mają gęściejszy bieżnik i nie powinny te z + i bez być na jednej osi . Te z + straciły na etykiecie w deszczu i hałasie ,ale to kosmetyka ,zyskały w innych bolących sprawach poprzedniej generacji .
Obecnie na Oponeo i chyba tylko tam ,sprzedają te bez + nowe , one teraz mają XL a moje z 2016 mają samego X . Na Oponeo wyjaśnili mi tak ,że te bez plusa czasem jeszcze ktoś chce zamówić i oni mają je w normal cenie na zamówienie 7 dni . Natomiast te z + mają taniej bo producent na nie robi promo ,a oni dużo kupując też robią cenowy zjazd . Tych bez plusa nie trzymają u siebie ,tylko po zamówieniu jadą z zagranicy ,dlatego rok produkcji jest nie podany .
nie wiem jak z innymi oponami, ale CC to opony letnie z homologacją zimową, więc o lato bym się nie obawiał
Ja miałem na aucie trzy opony bez + i jedną CEAT , nie zauważyli przy odbiorze auta jak przywieźli je z DE .
Nigdy nie jeździłem na wielosezonowych , kiedyś było ich mało i stereotypowo miałem letnie i zimowe . Ale mając takie wielosezony na Aurisie chciałem sprawdzić jak to będzie dawać radę . Poszukałem używki ,no ale przysłali mi szmelc do zwrotu . Chciałem nie kosztując się dokupić używaną (względem mandatu i warunków zimowych) ,aby po testować zimą i zdecydować po zimie czy zostać przy wielosezonowych , czy szukać lata i zimy . No ale ten rynek używanych jest ostro zakłamany ,dlatego stwierdziłem że muszę w wielosezon zabrnąć na dobre . Kupić dwie nowe na przód i się okaże. A za rok jak nic się nie zmieni kolejne dwie nowe z + i znowu na przód .Wtedy będzie optymalnie ,tył roczne a przód nowe .
Te opony w lato mogą dawać radę , bo klocki mają nie poprzecinane tylko spore w całości . Są kierunkowe owszem ,ale jak się patrzy na bieżnik to widać tak jakby był dwu kierunkowy ,dobry na lato i zimę . Czyli od strony czubka V nabiera ,a od środka V hamuje . Do tej pory V czy W widziałem tylko w zimowych i to gdzie klocki są poprzecinane ,mają (chyba tak to się nazywa) lamele .