Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115089 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #135 dnia: 13 Listopada 2019, 16:54:11 »
Ja teraz zamierzam porównać continental Premium contact 6 do bridgestone A005.
Troche pojeździłem i mogę coś powiedzieć o wielosezonówkach (crosscimate i Bridgestone A005 - w porównaniu do Letniej).

Przy temp 20-25st
Trakcja Conti - 10 Michelin - 9 Bridgestone - 9.5
Trzymanie boczne conti - 10 Michelin-8  Bridgestone-8

Przy temp 2-4st wilgotno
trakcja Conti-8 Michelin-10 Bridgestone-10
Trzymanie boczne Conti-6 Michelin-9 Bridgestone-10

Porównanie Conti i Bridgestone jest w tym samym aucie - Micheliny w innym wiec tu mogę być nieobiektywny.

Reasumująć - wielosezonówka na co dzień jest ok ale pazur pokazuje dopiero przy spadku temperatury gdzie Conti wyraznie twardnieje i zrywa przyczepność.
Mimo że opony mam XL to precyzja prowadzenia jest gorsza od Conti.
Prawdopodobnie latem bede nażekał na wielosezonówke - ale wtedy jeżdze na hulajnodze.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #136 dnia: 21 Listopada 2019, 21:07:46 »
Mam takie małe pytanko do was .

Auto przyjechało na CrossClimate ( bez + rocznik 2016) 205 55 R16 94V  X.
Chcę kupić dwie nowe opony na przód ,a te obecne z przodu dać na tył .

Tylko na nalepce na słupku jest 195 65 R16 91H lub 205 55 R16 91V .

Modele nowe CrossClimate+ 205 55 R16  albo są w indeksie 91H ,albo 94V XL,różnica cenowa niewielka  .

Czy mogę mieć na przodzie CrossClimate+ 205 55 R16 91H ,a na tyle stare CrossClimate 205 55 R16 94V  X ?

Czy lepiej nowe na przód kupić z indeksem 94V XL ?

Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #137 dnia: 23 Listopada 2019, 15:27:19 »
Tylko opony zimowe mogą mieć niższy indeks niż ten zalecany przed producenta. Ja kupiłem 94V XL, są mocniejsze ;)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #138 dnia: 23 Listopada 2019, 15:40:40 »
są mocniejsze

Są wzmocnione ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #139 dnia: 24 Listopada 2019, 09:12:24 »
Wulkanizator powiedział jeszcze 94V XL sztywniejsze .

Zastanawiam się czy między 91H a 94V XL jest różnica wystawania balona poza felgę . Ta jedna inna opona jakaś CEAT jest 91H i patrząc tak z góry w pionie ,ma bardziej wysuniętego balona poza pion felgi niż stare climate 94V X  . Czyli obcierając się o krawężnik jest lepiej chroniona felga . Czy to może być cecha/różnica ze względu na 91H a 94V ?

Chyba że ta opona CEAT to jakieś dziwadło ,jest uwaga, z 2011 roku i bieżnika ma 8mm. Poprzedni właściciel w aucie miał tylko siuwaks w razie kapcia . Jak się domyślam dokupił felę normal toyoty używaną i oponę tą CEAT ,lub całe koło. A przed sprzedażą zamienił całe koła ,bo ta felga z CEAT trochę poskrobana na rancie . Może kolejne auto to też toyota i teraz ma ładny zapas z taką oponą wielosezonową . 

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 24 Listopada 2019, 10:25:43 »
XL to ta sama opona co bez xl ale wzmocniona, bok opony w stosunku do zwykłej jest mega twardy nawet pod palcem. Ja osobiście nie polecam, miałem je w złomiarze 215/45 R16 i przy mocno skręconych kołach wyły/buczaly. Oczywiście są takie rozmiary, ze zawsze będą xl, ale jeśli ma się wybór, to polecam  bez xl.
Toyota Corolla SD 2018

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #141 dnia: 24 Listopada 2019, 10:57:16 »
Cytat: mechu
Troche pojeździłem i mogę coś powiedzieć o wielosezonówkach (crosscimate i Bridgestone A005 - w porównaniu do Letniej).
Reasumująć - wielosezonówka na co dzień jest ok ale pazur pokazuje dopiero przy spadku temperatury gdzie Conti wyraznie twardnieje i zrywa przyczepność.
Prawdopodobnie latem bede nażekał na wielosezonówke - ale wtedy jeżdze na hulajnodze.
I tu widzę problem. Nastał okres bardzo gorącego lata w Polsce. Kilka lat wstecz było 1-3 dni w roku z temperaturą w okolicy 34 st. C. Minionego lata takich dni było kilkanaście. Należy spodziewać się, że tych dni będzie przybywać. Również będzie przybywać dni z temp. 25 - 32 st. C. W sumie może okazać się, że dni z temp. powyżej 25 st. C będzie bardzo dużo. I co wówczas z jazdą na wielosezonówkach, z ich zużywalnością?  Nie widzę tego w zbyt różowych okularach.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #142 dnia: 24 Listopada 2019, 10:58:14 »
Chyba tak źle nie będzie ,bo czytałem że niektórzy narzekają na uginanie się CrossClimatów na zakrętach . Może w tym wypadku XL pomoże by było normalnie .

Patrzyłem na Oponeo i jednak robią jeszcze CrossClimate bez plusa ,jest drozsza bo w deszczu ma A nie B i 68dB a nie 69dB . Ale to kosmetyczne roznice nie warte ceny raczej.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #143 dnia: 25 Listopada 2019, 12:14:15 »
CrossClimate bez plusa
czytałem w AŚ, że te bez plusa słabo się spisują w zimie przy częściowo zużytym bieżniku, a te z plusem rzekomo nie tracą zimą swych właściwości mimo zużywania się bieżnika.
I tu widzę problem. Nastał okres bardzo gorącego lata w Polsce. Kilka lat wstecz było 1-3 dni w roku z temperaturą w okolicy 34 st. C. Minionego lata takich dni było kilkanaście. Należy spodziewać się, że tych dni będzie przybywać. Również będzie przybywać dni z temp. 25 - 32 st. C. W sumie może okazać się, że dni z temp. powyżej 25 st. C będzie bardzo dużo. I co wówczas z jazdą na wielosezonówkach, z ich zużywalnością?  Nie widzę tego w zbyt różowych okularach.
nie wiem jak z innymi oponami, ale CC to opony letnie z homologacją zimową, więc o lato bym się nie obawiał
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #144 dnia: 26 Listopada 2019, 01:48:24 »
te bez plusa słabo się spisują w zimie przy częściowo zużytym bieżniku, a te z plusem rzekomo nie tracą zimą swych właściwości mimo zużywania się bieżnika.

To samo słyszałem ,podobno wszystkie - w tych bez +  poprawili w tych z + . Te z + wolniej mają się zużywać  ,mają gęściejszy bieżnik i nie powinny te z + i bez być na jednej osi . Te z + straciły na etykiecie w deszczu i hałasie ,ale to kosmetyka ,zyskały w innych bolących sprawach poprzedniej generacji .

Obecnie na Oponeo i chyba tylko tam ,sprzedają te bez + nowe , one teraz mają XL a moje z 2016 mają samego X . Na Oponeo wyjaśnili mi tak ,że te bez plusa czasem jeszcze ktoś chce zamówić i oni mają je w normal cenie na zamówienie 7 dni . Natomiast te z + mają taniej bo producent na nie robi promo ,a oni dużo kupując też robią cenowy zjazd . Tych bez plusa nie trzymają u siebie ,tylko po zamówieniu jadą z zagranicy ,dlatego rok produkcji jest nie podany .   

nie wiem jak z innymi oponami, ale CC to opony letnie z homologacją zimową, więc o lato bym się nie obawiał

Ja miałem na aucie trzy opony bez + i jedną CEAT , nie zauważyli przy odbiorze auta jak przywieźli je z DE .
Nigdy nie jeździłem na wielosezonowych , kiedyś było ich mało i stereotypowo miałem letnie i zimowe . Ale mając takie wielosezony na Aurisie chciałem sprawdzić jak to będzie dawać radę . Poszukałem używki ,no ale przysłali mi szmelc do zwrotu . Chciałem nie kosztując się dokupić używaną (względem mandatu i warunków zimowych) ,aby po testować zimą i zdecydować po zimie czy zostać przy wielosezonowych , czy szukać lata i zimy . No ale ten rynek używanych jest ostro zakłamany ,dlatego stwierdziłem że muszę w wielosezon zabrnąć na dobre . Kupić dwie nowe na przód i się okaże. A za rok jak nic się nie zmieni kolejne dwie nowe z + i znowu na przód .Wtedy będzie optymalnie ,tył roczne a przód nowe .

Te opony w lato mogą dawać radę , bo klocki mają nie poprzecinane tylko spore w całości . Są kierunkowe owszem ,ale jak się patrzy na bieżnik to widać tak jakby był dwu kierunkowy ,dobry na lato i zimę . Czyli od strony czubka V nabiera ,a od środka V hamuje . Do tej pory V czy W widziałem tylko w zimowych i to gdzie klocki są poprzecinane ,mają (chyba tak to się nazywa)  lamele . 

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #145 dnia: 26 Listopada 2019, 12:37:59 »
Kupiłem na Oponeo 2x 94V XL ,miały być włoskie a są nasze krajowe . Zastanawiam się czy te opony u nas produkowane są identyczne czy odchudzane gorsze niż zagraniczne . Może te włoskie mają wyższy bieżnik i warto na takie wymienić ?
Choć z info wynika ,że na te włoskie mają więcej reklamacji w Oponeo. Może ktoś z was się oriętuje w tej materii i wie więcej .

Tylko te nasze są z września a te włoskie ze stycznia 2019 roku ,różnica pół roku ponad .Swoją drogą mają bieżnika na środku 7mm do dna, do znacznika 5.3mm ,jak oglądałem używki na alledrogo to nieliczni z 7mm się cenią mocno ,blisko 300pln a nowa nie wiele więcej jak widzę .Nie warto kupować używanej nawet z 7mm , bo to loteria z tym co opony mogą mieć na bokach .

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Listopada 2019, 13:11:56 »
W moich oponach CC (bez plusa) kupionych 3 lata temu wysokość bieżnika wynosiła 7,20 mm i bardzo dużo ubyło po 10 tys kilometrach. Teraz zużycie wynosi 0,2mm na 10 000 km więc myślę że do tych 80-90 tyś wytrzymają.

http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39046.15.html

Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #147 dnia: 26 Listopada 2019, 13:22:52 »
W moich oponach CC (bez plusa) kupionych 3 lata temu wysokość bieżnika wynosiła 7,20 mm i bardzo dużo ubyło po 10 tys kilometrach. Teraz zużycie wynosi 0,2mm na 10 000 km więc myślę że do tych 80-90 tyś wytrzymają.

Jak lekko naciskam to jest 7.1mm ,ale pomiar na z powietrzem i bez to może być różnica ,przynajmniej na środku bieżnika . Miernik mam taki jak Ty , ma na czubku taki cienki listek ,chyba to obetnę i wtedy nie będzie problemu z wbijaniem się , bo dalej jest kołeczek fi a nie kreska cienka . Ja mam na aucie 94V bez + ,nie ja na nich latałem ale te z przodu na środku mają 6mm i są z 2016 .

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #148 dnia: 26 Listopada 2019, 14:44:28 »
kupionych 3 lata temu wysokość bieżnika wynosiła 7,20 mm

A powiedz w jakim kraju były produkowane twoje CC ?

W innym aucie mam Dębicę Frigo HP2 i też ma śnieżynkę oraz M+S , no i bieżnika całego jest 9mm ,do zwykłego znacznika 7mm a do znacznika zimowego 5mm . W CC do znacznika jest te 5mm ,ale całego bieżnika mało .
« Ostatnia zmiana: 26 Listopada 2019, 15:23:59 wysłana przez Rademenes »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #149 dnia: 26 Listopada 2019, 19:48:25 »
Zastanawiam się czy te opony u nas produkowane są identyczne czy odchudzane gorsze niż zagraniczne .
Jedna i druga fabryka robi na wszystkie rynki. Zdecydowanie wybierałbym polskie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl