Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115313 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Listopada 2017, 16:20:05 »
Pomijam lód - tu nie ma żadnego znaczenia czy masz letnią czy zimową.
jednak ma znaczenie
https://www.youtube.com/watch?v=Y_OFy1Ei0nk
https://www.youtube.com/watch?v=2LJXNWY4ESY

Tu odpowiedź jest jedna - na śniegu. I tyle, koniec. Praktycznie w każdej innej sytuacji opona letnia oraz DOBRA całoroczna będzie lepsza od zimowej. Nawet na błocie pośniegowym bo lepiej odprowadza wodę.
nie wiem na jakich ty oponach jeździsz , ale porównujesz chyba jakieś zimowe chińczyki albo coś z nalewanym bieżnikiem i wychodzi Ci że letnie są lepsze.

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Listopada 2017, 16:55:49 »
jednak ma znaczeniehttps://www.youtube.com/watch?v=Y_OFy1Ei0nkhttps://www.youtube.com/watch?v=2LJXNWY4ESY
Odnośnie pierwszego filmu - nasunęła mi się taka myśl, że Continental większe pieniądze zarobiłby na podeszwach do butów zimowych niż na oponach - przy takiej podeszwie nikt by nie złamał sobie zimą kończyny  <kawusia>
Co do drugiego filmu - rozumiem, że tam testował Michelin i rozumiem że zderzył swoje zimowe opony z całorocznymi, ale nie z crossclimatami swojej produkcji, bo to byłaby chyba ich antyreklama.
Sam korzystam z całorocznych Michelina, ale nie będę się tutaj wymądrzał, że całoroczne są lepsze bo tego jeszcze nie wiem. Do tej pory jeździłem na sezonowych, ale przy zakupie obecnego samochodu koszt dodatkowych felg Toyoty, dobrych zimowek i czujników ciśnienia wyniósłby mnie około 6-7 tys. więc spróbowałem tego rozwiązania, niebawem się okaże czy był to dobry wybór.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Listopada 2017, 17:58:39 »
Bazi,

masz prawo mieć swoje zdanie. Nie neguje tego. To nic, że w przytoczonym przeze mnie teście opon (i w wielu innych jest to samo) gumy wielosezonowe, jak i letnie pobiły zimówki w każdej innej próbie poza jazdą po śniegu.
Co oni tam wiedzą, nie znają się, a wyniki pewnie spisali na kolanie... Albo wzięli do porównania nalewanego chińczyka... :wallbash:

Przejrzyj kilka/kilkanaście niezależnych testów to będziesz miał obiektywny ogląd sprawy.

Ja nie twierdzę, że opona całoroczna w każdych warunkach będzie lepsza od zimowej. Gdybym mieszkał w górach to bym zmieniał bez dwóch zdań. Tu gdzie mieszkam i jeżdżę i przy takich zimach jakie mamy ostatnio wielosezonówka CrossClimate to dla mnie optymalny wybór. 
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2017, 18:02:18 wysłana przez Jasio »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Listopada 2017, 19:12:46 »
Widzę ludzie nie rozumieją o co pytam, tylko i wyłącznie o crossclimaty bo inne firmy od znajomych wiem że są badziewne. Jedynie ta nowość od miszelina robi na ludziach pozytywne wrażenia, jest co najważniejsze cicha w lecie i nieźle trzyma drogi. Odprowadza wodę podobno również dobrze. Chciałbym tylko nie zakopać się na podwórku gdy będzie 5cm śniegu. W góry nie jeżdżę więc nie potrzebne mi zimowe ogumienie a przy moim przebiegu (max 15k w rok) to raczej dwa komplety się nie przydadzą. Wiem po ostatnim aurisie (dwa rodzaje gum i felg) że po 4 latach była ich ponad połowa a sumienie nakazywało wymieniać.

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Listopada 2017, 19:22:52 »
Stivo tutaj się czegoś dowiesz. Autor wątku ma takie oponki założone w Aurisie.
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,39046.0.html

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #20 dnia: 03 Listopada 2017, 19:50:24 »
gumy wielosezonowe, jak i letnie pobiły zimówki w każdej innej próbie poza jazdą po śniegu.
co Ty to opowiadasz ?
pierwszy lepszy test:
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-opon-zimowych-w-rozmiarze-205-55-r16-juz-wiemy-ktore-sa-najlepsze/lql574

Offline Birdd

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Listopada 2017, 21:53:33 »
Czytałem w najnowszym "Motorze" (jak dobrze pamiętam) ze Michelin nie produkuje już opon całorocznych CrossClimate a ich ulepszoną córkę czyli model CrossClimate+ (plus). Więcej a w zasadzie wszystko o nowym biezniku tutaj: http://wulkanista.pl/michelin-crossclimate-plus/

Dlaczego zakończono produkcję CrossClimate-ów jedynek? Otóż jak to bywa z eksperymentami, czasami nie wypalają i tak też było w tym przypadku. Nie był to oczywiście jakiś strzał w stopę, bo jak się okazuje dużo do poprawy nie było, za to kluczowa rzecz. A mianowicie CC w testach była zarąbista, ale jak tylko bieżnik stracił 2-3mm ze swojej wysokości to już nie było tak różowo. Opona traciła swoje parametry  wraz ze zużyciem, CO POPPRAWIONO w modelu Michelin CrossClimate+. Więc jak już się ktoś zdecyduje to miejcie to na uwadze!

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #22 dnia: 03 Listopada 2017, 22:15:34 »
Bazi,

przez to, że nie umiesz czytać ze zrozumieniem przytoczyłeś świetny argument na poparcie... MOJEJ tezy. Wyjaśnię Ci to: pisałem o zaletach opony całorocznej w warunkach pozaśniegowych. Przejrzyj dokładnie wyniki testu, do którego link przesłałeś i spójrz na te, które nie dotyczą jazdy po zaśnieżonej drodze. Np.: hamowanie na mokrym opona letnia jest na 2 miejscu, a całoroczna na 6. Za nimi 45 gorszych pod tyn względem zimowych. Praktycznie w każdej konkurencji (poza aquaplaningiem na łuku) letnia czy wielosezonowa wypada lepiej niż większość zimowych. Nadmienię dla jasności raz jeszcze, że NIE MÓWIĘ o jeździe po ZAŚNIEŻONEJ drodze!!!

Stivo,

bierz te Micheliny. W temacie wskazanym przez RAV73 masz kolejną (po mojej) bardzo dobrą opinię na ich temat. Nie wiem tylko czemu Koledze Plutowi dość szybko się zdzierają. U mnie po 60 tys zostało na każdej po 5 mm bieżnika :o

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Listopada 2017, 22:53:17 »
Widzę ludzie nie rozumieją o co pytam, tylko i wyłącznie o crossclimaty bo inne firmy od znajomych wiem że są badziewne
W testach AŚ z Michelinem wygrał Goodyear, a i Continental wypuścił ostatnio wielosezonową i ta jest tuż za tą dwójką (choć w niektórych parametrach przewyższa Michelina)
Michelin CrossClimate+
mam właśnie te
E18_Prestige_MultidriveS

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Listopada 2017, 23:39:29 »
Nadmienię dla jasności raz jeszcze, że NIE MÓWIĘ o jeździe po ZAŚNIEŻONEJ drodze!!!
a kto tu mówi o jeździe po zaśnieżonej drodze ? opona zimowa nie służy tylko do jazdy po śniegu, ma być zbilansowana i zapewniać bezpieczeństwo na każdym rodzaju nawierzchni jaką można spotkać w sezonie zimowym. I to jest uwidocznione w teście który wskazałem. Trudno zarzucić nowoczesnej zimówce, że jest gorsza od letniej/wielosezonowej w tych twoich warunkach pozaśniegowych.
Przejrzyj dokładnie wyniki testu, do którego link przesłałeś i spójrz na te, które nie dotyczą jazdy po zaśnieżonej drodze. Np.: hamowanie na mokrym opona letnia jest na 2 miejscu, a całoroczna na 6. Za nimi 45 gorszych pod tyn względem zimowych.
no patrze. I co widze ? najkrótsza droga hamowania należy do zimówki continentala. Własnie w hamowaniu na mokrym. Zdeklasowała nawet oponę letnią.
« Ostatnia zmiana: 03 Listopada 2017, 23:46:22 wysłana przez bazi »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #25 dnia: 04 Listopada 2017, 07:16:43 »
Bazi,

Ty sobie jaja robisz, czy naprawdę nie rozumiesz tego, co czytasz...?
Cytuj (zaznaczone)
no patrze. I co widze ? najkrótsza droga hamowania należy do zimówki continentala. Własnie w hamowaniu na mokrym. Zdeklasowała nawet oponę letnią

Nie zauważyłeś, że dokładnie napisałem to w tym miejscu:
Cytuj (zaznaczone)
hamowanie na mokrym opona letnia jest na 2 miejscu, a całoroczna na 6. Za nimi 45 gorszych pod tyn względem zimowych

Zauważyłeś, że opona letnia jest gorsza w hamowaniu na mokrym od zimówki continentala, BRAWO!
Jakimś cudem umknął Ci jednak fakt, że opona letnia jest LEPSZA pod tym względem od 48 innych ZIMÓWEK w tym zestawieniu...

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #26 dnia: 04 Listopada 2017, 11:28:57 »
Zauważyłeś, że opona letnia jest gorsza w hamowaniu na mokrym od zimówki continentala, BRAWO!

Rozpatrując użyteczność opon tego typu należy zacząć od zdania sobie sprawy co to jest opona zimowa i kiedy jej zastosowanie jest racjonalne i uzasadnione. Tu odpowiedź jest jedna - na śniegu. I tyle, koniec. Praktycznie w każdej innej sytuacji opona letnia oraz DOBRA całoroczna będzie lepsza od zimowej.
motasz się
Praktycznie w każdej konkurencji (poza aquaplaningiem na łuku) letnia czy wielosezonowa wypada lepiej niż większość zimowych.

czyli podsumowując:
na śniegu lepsza zimowa
na mokrym zimowa
na suchym może być letnia - bo w sumie to jej naturalne środowisko
Pomijam lód - tu nie ma żadnego znaczenia czy masz letnią czy zimową.
tu o dziwo też zimowa  :laugh:
tym razem test bez żadnego koncernu oponiarskiego:
https://www.youtube.com/watch?v=GlYEMH10Z4s
« Ostatnia zmiana: 04 Listopada 2017, 11:53:45 wysłana przez bazi »

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Listopada 2017, 14:40:37 »
Bazi,

wytłumacz mi swój (zagadkowy dla mnie) tok rozumowania dotyczący stwierdzenia, że opona zimowa jest lepsza na mokrym niż opona letnia (na podstawie przedstawionego przez Ciebie testu opon zimowych). Jeżeli spośród 50 opon zimowych 49 było gorszych w kwestii hamowania na mokrej nawierzchni od opony letniej to oczywistym jest, że opony zimowe (ogólnie, a nie jedna wybrana - w tym przypadku guma Continentala) są pod tym względem gorsze. Wydaje się to być oczywistym.

Wskaż mi ponadto miejsce, w którym twoim zdaniem, się motam. Wyrwałeś z kontekstu zdanie:

"Zauważyłeś, że opona letnia jest gorsza w hamowaniu na mokrym od zimówki continentala, BRAWO!"

Nie doczytałeś kolejnego: "Jakimś cudem umknął Ci jednak fakt, że opona letnia jest LEPSZA pod tym względem od 48 innych ZIMÓWEK w tym zestawieniu..."

Wniosek: nie rozumiesz tego co czytasz <zalamka>

W jednym jednak przyznam Ci rację :hug:

Na wyrost było moje stwierdzenie, że na lodzie rodzaj opony nie ma znaczenia. Jak się okazuje w przedstawionych przez Ciebie filmach ma. Trzeba jednak wziąć pod uwagę fakt, że drogi publiczne, po których jeżdżą nasze samochody to nie lodowiska. Mam świadomość, że zdarza się np. gołoledź. Jest to jednak sytuacja i warunki bardzo różniące się od "laboratoryjnych" przedstawionych na tych filmach. Ale OK, te kilka metrów różnicy przy hamowaniu może mieć tu duże znaczenie. Pojawia się tylko jedno ale... Te testy są robione przy bardzo małej prędkości. Jeśli z większą prędkością z normalnej drogi wpadniesz na oblodzoną to niezależnie od opon raczej marnie się to skończy. Inna sytuacja jest wtedy, kiedy masz świadomość, że jedziesz po szklance i dostosowujesz prędkość do warunków na drodze i wiesz, że na awaryjne hamowanie potrzeba Ci więcej miejsca. Nie zmienia to jednak faktu, że zgodnie z tym co mówisz, w takich warunkach lepiej jest mieć zimówki. Pytanie tylko jak często zdarza się nam jeździć po jezdni całkowicie pokrytej lodem...? Raz na kilka lat albo rzadziej...? Ale nadal zgoda, lepiej wtedy mieć zimówkę :good:

Na szczęście mamy możliwość wyboru i każdy musi sobie odpowiedzieć indywidualnie co jest dla niego ważniejsze/tańsze/bardziej komfortowe itp. Zmieniać opony co sezon aby w razie czego, raz na kilka/kilkanaście lat, podczas gołoledzi wyhamować z 10 km/h kilka metrów wcześniej, czy jeździć na dobrych całorocznych, które w każdej sytuacji (poza okazjonalną ostatnio w naszym klimacie jazdą po śniegu i jeszcze rzadszą po lodzie) sprawują się lepiej od zimowych. Pomijam tu oczywisty fakt mieszkania w górach czy bardziej "śnieżnym" klimacie. 

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Listopada 2017, 17:09:16 »
Jeżeli spośród 50 opon zimowych 49 było gorszych w kwestii hamowania na mokrej nawierzchni od opony letniej to oczywistym jest, że opony zimowe (ogólnie, a nie jedna wybrana - w tym przypadku guma Continentala) są pod tym względem gorsze. Wydaje się to być oczywistym.
myślisz, że tak samo będzie w ujemnych temperaturach jak na zasolonej drodze będzie zalegała woda ? Czy letnia opona będzie elastyczna w ujemnych temperaturach zapewniając odpowiednią przyczepność ? Dlaczego wąsaci janusze w zimie nie są w stanie ruszyć normalnie spod świateł , i nie mówię tu o zaśnieżonej jezdni ?
Wskaż mi ponadto miejsce, w którym twoim zdaniem, się motam.
O lodzie, o aqaplaningu, okazało sie że i na mokrym zimówka potrafi zahamować na krótszym dystansie.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #29 dnia: 04 Listopada 2017, 18:28:43 »
wytłumacz mi swój (zagadkowy dla mnie) tok rozumowania dotyczący stwierdzenia, że opona zimowa jest lepsza na mokrym niż opona letnia (na podstawie przedstawionego przez Ciebie testu opon zimowych). Jeżeli spośród 50 opon zimowych 49 było gorszych w kwestii hamowania na mokrej nawierzchni od opony letniej to oczywistym jest, że opony zimowe (ogólnie, a nie jedna wybrana - w tym przypadku guma Continentala) są pod tym względem gorsze.

Wydaje się to być oczywistym.

Hmmmmmmmmmmmmmm ?????

myślisz, że tak samo będzie w ujemnych temperaturach jak na zasolonej drodze będzie zalegała woda ? Czy letnia opona będzie elastyczna w ujemnych temperaturach zapewniając odpowiednią przyczepność ?

I tu jest chyba sedno sprawy.

Przecież w tej gazetce nie napisali gdzie i kiedy robili "testy".

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl