Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115143 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #345 dnia: 25 Września 2023, 11:09:22 »
Ale że co? Wątpisz że miekka  mieszanka gumy z której jest zrobiona zimówka, przy rozgrzanym nawet do ponad 50°C asfalcie zdecydowsnie gorzej się zachowuje jeśli chodzi o przeczepność i przeciążenia?
Jest sporo testów w necie, wystarczy poszukać. Mówię o warunkach letnich, nie przejściowych.
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #346 dnia: 25 Września 2023, 11:16:24 »
Nie wątpię tylko zamiast ogólnych stwierdzeń jeśli coś wiesz na ten temat to napisz ku przestrodze. Ja mogę napisać, że wielosezon w bardzo upalne dni przy szybkim wchodzeniu w zakręt poprzedzonym mocnym hamowaniem i gwałtownym ruchu kierownicą zrywa przyczepność kół przednich i auto jedzie prosto zamiast skręcać. O takie konkretne z życia wzięte przykłady mi chodzi.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #347 dnia: 25 Września 2023, 11:26:24 »
Nie odpowiem Ci z mojego doświadczenia, bo jeżdżę na dedykowanych oponach  wychodząc z założenia, że oszczędzanie na jedynym elemencie który trzyma moje auto drogi, jest skrajnie nieodpowiedzialne.
Jest sporo testów, filmów i recenzji, więc zakładam, że to jest pewnik.
Kierowcą jestem od 40 lat więc mam "dawne" doświadczenia  z jazdą na "byle czym", ale dzisiejsze opony, samochody i ich moc, oraz ruch na drogach  jest nieporównywalnie inny.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #348 dnia: 25 Września 2023, 11:36:06 »
Żadne testy i filmy nie zastąpią własnych doświadczeń. Nie namawiam do jazdy na zimówkach latem i odwrotnie ale myślę, że warto wiedzieć na ile można sobie pozwolić i jaki jest margines bezpieczeństwa.  Niestety miejsc gdzie można bezpiecznie pojeździć na limicie przyczepnosci czy poćwiczyć zachowanie w podbramkowych sytuacjach jest niewiele.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #349 dnia: 25 Września 2023, 14:12:09 »
Jak wyżej, nie mam zamiaru sprawdzać, aczkolwiek wystarczyły mi piski i uślizgi na szybkim pokonywaniu ronda zimą, gdy np.  w lutym jest kilkanaście stopni i już się robi tragedia. Nie mam zamiaru sprawdzać przy 30 - 35°

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #350 dnia: 25 Września 2023, 14:37:09 »
Temat jest o oponach wielosezonowych i one przy kilkunastu stopniach zimą zachowałby się dużo lepiej niż zimówki.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #351 dnia: 25 Września 2023, 14:42:29 »
wielosezon w bardzo upalne dni przy szybkim wchodzeniu w zakręt poprzedzonym mocnym hamowaniem i gwałtownym ruchu kierownicą zrywa przyczepność kół przednich i auto jedzie prosto zamiast skręcać
Każda bez wyjątku opona tak zrobi - każda przy innej prędkości.  Pytanie która przy jakiej.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #352 dnia: 25 Września 2023, 16:28:13 »
Chodzi o tą samą oponę przy tej samej prędkości ale znacząco innej temperaturze otoczenia.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #353 dnia: 25 Września 2023, 17:57:50 »
Temat jest o oponach wielosezonowych i one przy kilkunastu stopniach zimą zachowałby się dużo lepiej niż zimówki.
Tak, ale zapewnie zauważyłeś, że  ja pisałem o zimowych latem w reakcji na posty kolegi @bardos.1979
Nie jestem "ortodoksyjny" w sprawie wielosezonowych. To zupełnie inna bajka.
« Ostatnia zmiana: 25 Września 2023, 18:01:06 wysłana przez Krisman »

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #354 dnia: 25 Września 2023, 19:05:26 »
ogę napisać, że wielosezon w bardzo upalne dni przy szybkim wch
Droga hamowania zimowych latem wydłuża sie przy 100km/h nawet do kilkunastu metrów.
Gorsze prowadzenie, szczególnie w zakrętach.
Najczęściej większe zużycie bieżnika i spalania.
Dużo słabsze odprowadzanie wody.

Może i droga hamowania na zimówce w lecie jest większa od letniej ale na all też jest większa a letnie opony w połowie zużyte z bieżnikiem 4mm też mają dłuższą drogę hamowania na mokrym o kilkanaście metrów i gorsze odprowadzanie wody i nikt z tego nie robi problemu. Jak napisał kolega przmor trzeba być po prostu świadomym na czym jedziemy.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #355 dnia: 25 Września 2023, 19:07:37 »
I na czym byśmy nie jechali to jak przesadzimy z gazem, to żadne opony, absy, srsesy nie pomogą - będzie wycieczka w plener
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #356 dnia: 25 Września 2023, 20:10:44 »
I na czym byśmy nie jechali to jak przesadzimy z gazem, to żadne opony, absy, srsesy nie pomogą - będzie wycieczka w plener
Ok, tylko przy jednych w plener wylecisz przy prędkości 100 km/h, a przy drugich już przy 50 km/h i o to jest cała dyskusja.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #357 dnia: 25 Września 2023, 20:17:42 »
ogę napisać, że wielosezon w bardzo upalne dni przy szybkim wch

Kolego, to nie ja napisałem, więc nie cytuj nie mojej wypowiedzi jako moją.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #358 dnia: 25 Września 2023, 21:11:42 »
Może i droga hamowania na zimówce w lecie jest większa od letniej ale na all też jest większa a letnie opony w połowie zużyte z bieżnikiem 4mm też mają dłuższą drogę hamowania na mokrym o kilkanaście metrów i gorsze odprowadzanie wody i nikt z tego nie robi problemu.
Owszem, robi - kiedyś jeżdżono dopóki się bieżnik nie starł do znaczników TWI, teraz się zaleca aby wymieniać przy zużyciu 50%
Efekt zmiany drogi hamowania wraz ze zużyciem dotyczy wszystkich opon i wcale nie jest taki jednostronny - dobre opony letnie i całoroczne wykazują skrócenie drogi hamowania na suchej nawierzchni wraz ze zużyciem bieżnika, a w Polsce nawierzchnia jest sucha przez przynajmniej 70% czasu, czyli jest to najczęściej występujący stan.

Cytuj (zaznaczone)
Jak napisał kolega przmor trzeba być po prostu świadomym na czym jedziemy.
Jeleń który wyskoczy Ci przed maskę albo gość wymuszający z podporządkowanej z pewnością wezmą to pod uwagę ;-)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #359 dnia: 25 Września 2023, 21:18:47 »
Chodzi o tą samą oponę przy tej samej prędkości ale znacząco innej temperaturze otoczenia.
A jaki jest sens porównywania opony samej ze sobą w różnych warunkach, bo nie widzę żadnego?

Porównujesz po to, aby założyć opony A lub opony B i aby wybrać takie, które dadzą najlepsze parametry przy danym sezonowym profilu jazdy. oraz które nie spowodują w warunkach granicznych ekstremalnych zagrożeń.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl