Autor Wątek: Opony całoroczne Michelin Crossclimate  (Przeczytany 115132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Opony całoroczne Michelin Crossclimate
« Odpowiedź #360 dnia: 25 Września 2023, 21:37:04 »
Nie widzę sensu zmiany opon wielosezonowych na letnie podczas upałów bo po co mi w takim razie wielosezon? Po co mam porównywać oponę A i B skoro opony już mam? Interesuje mnie zachowanie posiadanych opon w różnych temperaturach otoczenia.

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #361 dnia: 25 Września 2023, 22:41:45 »
ogę napisać, że wielosezon w bardzo upalne dni przy szybkim wch

Kolego, to nie ja napisałem, więc nie cytuj nie mojej wypowiedzi jako moją.

To urawne zdanie kogo innego to był jakiś błąd w cytowaniu.
Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline bardos.1979

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Mazda CX-30 2.0
« Odpowiedź #362 dnia: 25 Września 2023, 22:54:22 »
Może i droga hamowania na zimówce w lecie jest większa od letniej ale na all też jest większa a letnie opony w połowie zużyte z bieżnikiem 4mm też mają dłuższą drogę hamowania na mokrym o kilkanaście metrów i gorsze odprowadzanie wody i nikt z tego nie robi problemu.
Owszem, robi - kiedyś jeżdżono dopóki się bieżnik nie starł do znaczników TWI, teraz się zaleca aby wymieniać przy zużyciu 50%
Efekt zmiany drogi hamowania wraz ze zużyciem dotyczy wszystkich opon i wcale nie jest taki jednostronny - dobre opony letnie i całoroczne wykazują skrócenie drogi hamowania na suchej nawierzchni wraz ze zużyciem bieżnika, a w Polsce nawierzchnia jest sucha przez przynajmniej 70% czasu, czyli jest to najczęściej występujący stan.

Cytuj (zaznaczone)
Jak napisał kolega przmor trzeba być po prostu świadomym na czym jedziemy.
Jeleń który wyskoczy Ci przed maskę albo gość wymuszający z podporządkowanej z pewnością wezmą to pod uwagę ;-)

Mało kto wymienia opony letnie z bieżnikiem 4mm (prędzej zimowe bo tracą przyczepność na śniegu).
A co do Jelenia to już przypadek losowy i jak masz pecha to nawet nie zdążysz nacisnąć hamulca a jeleń wpada pod auto.
Tu prędzej uratuje zdrowy rozsądek, przewidywanie i zwolnienie w miejscach wyższego ryzyka że coś wyskoczy czy ktoś wyjedzie z podporządkowanej.
Ale zgodzę się że jak masz awaryjną sytuację to dedykowane opony sezonowe o ile są markowe a nie jakieś Chińskie wynalazki mogą złagodzić czy uniknąć dzwona.

Mazda CX-30 2.0 SKYACTIV MHEV 186KM 6AT HIKARI

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #364 dnia: 26 Września 2023, 17:38:56 »

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #365 dnia: 26 Września 2023, 17:49:15 »
https://autokult.pl/test-opon-zimowych-2023-do-suv-ow-i-kompaktow-te-trzy-modele-lepiej-omijaj,6945677112851296a
Czyli, czy kupisz Micheliny, Klebery, BF Goodrich czy Kormorany, kupisz od Michelina.

Tak samo kupując Dębicę, Savę, Dunlopa czy Fuldę kupujesz od GoodYeara, Firestone i kilka mniej u nas znanych marek to Bridgestone, a Barum, Semperit, Uniroyal, Mabor, Gislaved, Viking, General Tire to Continental.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #366 dnia: 27 Września 2023, 09:20:42 »
Mało kto wymienia opony letnie z bieżnikiem 4mm (prędzej zimowe bo tracą przyczepność na śniegu).
Ja zawsze wymieniałem, z oczywistych powodów o których sam pisałeś:
letnie opony w połowie zużyte z bieżnikiem 4mm też mają dłuższą drogę hamowania na mokrym o kilkanaście metrów i gorsze odprowadzanie wody

A co do Jelenia to już przypadek losowy i jak masz pecha to nawet nie zdążysz nacisnąć hamulca a jeleń wpada pod auto.
Tu prędzej uratuje zdrowy rozsądek, przewidywanie i zwolnienie w miejscach wyższego ryzyka że coś wyskoczy czy ktoś wyjedzie z podporządkowanej.
Wszystkie przypadki są losowe (no chyba że Oni chcą Cię zabić, jak Johna Yossariana ;-) ) a Ty dokonując wyboru jedynie zwiększasz lub zmniejszasz prawdopodobieństwo.  Opony nie są remedium na wszystko.  Jak Ci dzik, łoś czy jeleń wyskoczy wprost przed maskę to co najwyżej zdążysz zdjąć nogę z gazu (mam to przetrenowane).  Jak coś się zacznie dziać w dalszej odległości to o ile nie jesteś gapa, spokojnie wyhamujesz i na D-124.  Wybór opon ma jedynie wpływ na te kategorie sytuacji gdy liczą się metry, niemniej to jest istotne zwłaszcza przy prędkościach autostradowych, gdzie realna droga zatrzymania (nie mylić z drogą hamowania) zbliża się do granicy percepcji i tu już ryzyko robi się IMHO istotne bo sytuacja wymagająca hamowania do zera z dużej prędkości prędzej czy później prawie każdemu się przydarzy.
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2023, 09:38:06 wysłana przez Zbig »

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #367 dnia: 27 Września 2023, 18:51:49 »
W sumie na każdej oponie da się bezpiecznie jeździć, trzeba tylko dostosować do niej prędkość 

I w związku z tym jeździsz po autostradzie w upalne dni wolniej? 

Tak dokładnie robię, Zbig. Do niedawna Aurisem 1,6 jeździłem na autostradach 150 - 160, na ekspresówkach 130 - 140 i na krajówkach też dość szybko. Ale teraz zaostrzyły się przepisy i kupiłem też hybrydę i do niej opony całoroczne i dostosowałem się do tych opon wiedząc, że to kompromis i teraz na autostradach nie przekraczam 120, na ekspresówkach 110 - 115 max, na krajówkach i drogach lokalnych jeżdżę o 20 - 30 km wolniej niż wcześniej, na oponach sezonowych. Inni jak zwykle zapierdalają na maxa, ja nie, znacznie zwolniłem już na stałe i żona przy okazji zadowolona, zrelaksowana, jak jedzie ze mną ;) Poza tym tych zapierdalających często doganiam na najbliższym skrzyżowaniu, korku jakimś, ciągniku na drodze itp ;)

Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #368 dnia: 27 Września 2023, 18:58:46 »
I na czym byśmy nie jechali to jak przesadzimy z gazem, to żadne opony, absy, srsesy nie pomogą - będzie wycieczka w plener

Mordka topoll ma rację

« Ostatnia zmiana: 27 Września 2023, 19:11:30 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline shark_

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #369 dnia: 27 Września 2023, 20:32:08 »
Tak dokładnie robię, Zbig. Do niedawna Aurisem 1,6 jeździłem na autostradach 150 - 160, na ekspresówkach 130 - 140 i na krajówkach też dość szybko. Ale teraz zaostrzyły się przepisy i kupiłem też hybrydę i do niej opony całoroczne i dostosowałem się do tych opon wiedząc, że to kompromis i teraz na autostradach nie przekraczam 120, na ekspresówkach 110 - 115 max, na krajówkach i drogach lokalnych jeżdżę o 20 - 30 km wolniej niż wcześniej, na oponach sezonowych. Inni jak zwykle zapierdalają na maxa, ja nie, znacznie zwolniłem już na stałe i żona przy okazji zadowolona, zrelaksowana, jak jedzie ze mną  Poza tym tych zapierdalających często doganiam na najbliższym skrzyżowaniu, korku jakimś, ciągniku na drodze itp

Kolego ale tu debata sie toczy o sprawnosci opon przy hamowaniu a nie o tym że Ty zamiast 70 jedziesz 50.
Poprostu wystarczy trzymać wieksze odstepy ... a z tym jest problem.

Corolla 1.8 hybrid 23' style sedan

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #370 dnia: 27 Września 2023, 21:31:22 »
Jaki problem?

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #371 dnia: 27 Września 2023, 21:42:49 »
Tylko to tutaj zostawię - nowy test opon wielosezonowych z jedym zestawem letnich i jednym zimowych:

https://www.youtube.com/watch?v=5rFce9IE_aA

W skrócie.

Miejsce od najlepszej wielosezonowej: 1) Michelin CC2, 2) GoodYear V4S, 3) Hankook Kinergy 4S2, 4) Kleber Quadraxer 3.

Hamowanie na śniegu:
MCC2 18,21m
zimowa 17,57m

Przyczepność na śniegu(czas przyspieszenia):
MCC2 5,57s
zimowa 5,38s

Hamowanie na suchym:
MCC2 38,25m
letnia 37,19m
zimowa 44,47m

Przyczepność na suchym(czas okrążenia w s):
MCC2 76,10s
letnia 75,90s
zimowa 77,69s

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #372 dnia: 27 Września 2023, 21:52:06 »
Szkoda, że nie wziął Continentala AllSeasonContact 2.

Reszta bez zaskoczenia.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #373 dnia: 27 Września 2023, 22:50:36 »
na krajówkach i drogach lokalnych jeżdżę o 20 - 30 km wolniej niż wcześniej
To chyba w jakimś innym kraju.  Na krajówkach nie ma wolniej ani szybciej.  Dobijasz do ciężarówki / dostawczaka / autobusu i jedziesz za nim przez kilka-kilkanaście kilometrów aż się pojawi okienko na wyprzedzanie po czym za chwilę dobijasz do kolejnego.  Średnia 60 km/h max.

i teraz na autostradach nie przekraczam 120, na ekspresówkach 110 - 115 max
A na ekspresówkach wolniej z jakiego powodu?  Mają bardziej śliski asfalt?
« Ostatnia zmiana: 27 Września 2023, 22:52:35 wysłana przez Zbig »

Offline al2357

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris, Corolla
« Odpowiedź #374 dnia: 28 Września 2023, 09:20:17 »
Szkoda, że nie wziął Continentala AllSeasonContact 2.
W komentarzach napisał, że teraz przeprowadza nowy test, w którym będzie Continental - więc pewnie ASC2.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl