Autor Wątek: Zakup Aurisa co powinienem wiedziec  (Przeczytany 20326 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Zakup Aurisa co powinienem wiedziec
« Odpowiedź #30 dnia: 23 Sierpnia 2018, 19:54:01 »
Najpierw poczytaj o tym 1.33 i jego problemach

Offline dmocha

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 23 Sierpnia 2018, 20:23:29 »
Trudno dogodzić człlowiekowi który nie wie czego chce. Ja kupując samochód wiedziałem że muszę mieć klime auto, grzanie foteli obowiązkowo i fajnie by było gdyby z tyłu szyby były przyciemnione. I taki znalazłem bo innych nie brałem pod uwagę. Trzeba się określić czego się chce i wtedy w tym szukać. Skoro w Twoim 95KM mocy Ci wystarczało to w Aurisie 1.33 również.
Masz w 100% rację  :good:
Prywatnie doradzam ludziom w wyborze sprzętu komputerowego i podobnie zareagowałbym jak Ty  :-)
Ale wiem, że kiedy ktoś sam nie wie czego chce, wtedy jestem w stanie mu coś zasugerować zaczynając od budżetu i spriorytetyzowania wymogów, bo ludzie czasami nawet nie wiedzą czego chcą, ale nie zdają sobie sprawy z tego ile te zachcianki kosztują.
Teraz znalazłem się właśnie po tej drugiej stronie i sam potrzebuję kogoś kto zna się ode mnie lepiej i mną pokieruje.

Minęły mi czasy, kiedy lubiłem szybką, prawie sportową jazdę. Teraz najchętniej bym kupił elektryczne auto, które toczyłoby się bezszelestnie, a ja mógłbym się rozkoszować jakąś extra muzą w środku przy cicho pracującej klimie, wydawałbym na eksploatację prawie zero złotych i zapomniałbym o tym że istnieją warsztaty, gdzie naprawia się samochody...
Pomarzyć nie szkodzi prawda?  :-)

Ale zejdźmy na ziemię... Ciche, niskie spalanie, nie jestem bogaty, mało awaryjne, z klimatyzacją, wygodne (gdy robię, lub muszę zrobić jednorazowo 300-400 km),  dość zrywne, przyzwyczaiłem się do mojej Megi, ale gdyby dało się szybciej wystartować na światłach lub uciec, byłoby lepiej, kiedy jest to potrzebne. Poza tym chyba nic extra więcej nie potrzeba. Jeżdżę spokojnie i bezwypadkowo od baaaardzo dawna.
--
pozdrawiam
dmocha
Yaris 1.3, wersja: NSP130L-CHFNKW(1J), wariant: NSP13(MH), typ: XP13M(A)

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #32 dnia: 23 Sierpnia 2018, 20:26:41 »
Jak chcesz mogę ci pokazać mojego mutanta skoro jesteś z trójmiasta (Auris I). Może się napalisz na hybryde, w tym budżecie bym się nie zastanawiał.  :cool: pisz na PW jak coś.
« Ostatnia zmiana: 23 Sierpnia 2018, 20:34:01 wysłana przez fazibazi »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 23 Sierpnia 2018, 20:49:43 »
Kupując hybrydę, różnica w cenie (porównując do zakupu tańszej 1.33), zwróci Ci się na paliwie po ok. 6 latach (biorąc pod uwagę 12 tys km rocznie i średnie spalanie obu pojazdów).
Według mnie lepiej wybrać 1.33 bo na miasto spokojnie wystarcza, przyspieszenie do 100 km/h tylko 1,5s gorsze niż hybryda więc tragedii nie ma. Co do silnika 1.33 to jest ok, sam osobiście mam w rodzinie od kilku lat toyote z takim silnikiem. Na trasę nie polecam ze względu na moc.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #34 dnia: 23 Sierpnia 2018, 20:55:57 »
Racja Gawith, przy tych przebiegach  :good:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #35 dnia: 23 Sierpnia 2018, 21:43:54 »
To nie lepiej pomyśleć nad starszym priusem plug in? Każdej generacji prius co roku ląduje na liście samochodów najmniej awaryjnych. Zawsze te kilkanaście km na prądzie do tych 120km/h ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #36 dnia: 23 Sierpnia 2018, 22:50:26 »
Kupując hybrydę, różnica w cenie (porównując do zakupu tańszej 1.33), zwróci Ci się na paliwie po ok. 6 latach (biorąc pod uwagę 12 tys km rocznie i średnie spalanie obu pojazdów).
Według mnie lepiej wybrać 1.33 bo na miasto spokojnie wystarcza, przyspieszenie do 100 km/h tylko 1,5s gorsze niż hybryda więc tragedii nie ma. Co do silnika 1.33 to jest ok, sam osobiście mam w rodzinie od kilku lat toyote z takim silnikiem. Na trasę nie polecam ze względu na moc.
No to skoro ma wyjść na zero z kosztami to chyba lepiej kupić mocniejszy i komfortowy automat?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #37 dnia: 24 Sierpnia 2018, 06:39:45 »
Przy samochodzie używanym przecież ta granica cenowa pomiędzy hybryda a konwencjonalnych silnikach benzynowych nie jest już tak namacalna. A trzeba pamiętać że w późniejszej eksploatacji wiele elementów do ewentualnej usterki odpada w Napędzie hybrydowym.

Offline valefor1981

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 24 Sierpnia 2018, 07:39:30 »
dmocha,

ja mam 1.33 z 2016 mam wersje Active (klima automatyczna jednostrefowa i radio wbudowane)
i generalnie jestem zadowolony

moje miesięczne przebiegi to 700 - 900 km
z czego 240 trasa a reszta miasto
i nie mam problemów.

ostatnio na wczasy jechałem trasa ok 550 km w jedną stronę
2 osoby dorosłe i jedno małe dziecko plus pełny bagażnik i na trasie i drogach lokalnych było komfortowo.

Ja przesiadłem się ze starej toyoty corolli liftback z '98 gdzie miałem trochę mniej kucy (86) i lżejsza budę

Pozdrawiam

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #39 dnia: 24 Sierpnia 2018, 07:48:23 »
Po co się zamykać na jeden silnik? Wziąć zdrowe niebite auto, takie jak się trafi - 1,33 1,6 albo 1,2T. Różnice w eksploatacji prawie żadne.

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 24 Sierpnia 2018, 07:55:36 »
Wywal z Twojej listy silnik 1.33. Po co się męczyć? Ja powiem tak: drugi raz silnika 1.6 Valvematic bym nie kupił ze względu na głośność w użytkowaniu i brak momentu obrotowego w najbardziej użytkowych zakresach obrotowych. Na 1.33 nawet bym nie spojżał.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #41 dnia: 24 Sierpnia 2018, 08:14:29 »
Przy samochodzie używanym przecież ta granica cenowa pomiędzy hybryda a konwencjonalnych silnikach benzynowych nie jest już tak namacalna. A trzeba pamiętać że w późniejszej eksploatacji wiele elementów do ewentualnej usterki odpada w Napędzie hybrydowym.

Przy kupnie odpowiedniego zwykłego silnika benzynowego, nie ma się co spodziewać jakichś usterek (których nie przy silniku hybrydowym), które miałyby by poważny wpływ na wyższy koszt eksploatacji auta z silnikiem benzynowym.

Ja powiem tak: drugi raz silnika 1.6 Valvematic bym nie kupił ze względu na głośność w użytkowaniu i brak momentu obrotowego w najbardziej użytkowych zakresach obrotowych. Na 1.33 nawet bym nie spojżał.

To albo Ty miałeś popsute 1,6 albo ja mam jakieś lepsze albo jeździłeś wcześniej autami o klasę wyżej...
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2018, 08:16:32 wysłana przez Maciej Loret »
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #42 dnia: 24 Sierpnia 2018, 08:38:28 »
drugi raz silnika 1.6 Valvematic bym nie kupił ze względu na głośność w użytkowaniu

W mojej Corollce silnika 1.6 akurat nie słychać - to może jakiś wadliwy egzemplarz miałeś :(

Offline Bonifacy123

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #43 dnia: 24 Sierpnia 2018, 08:43:11 »
Tzn co ? Z salonu wyjeżdża już się popsutym silnikiem ? :) OK niech Ci będzie. Niezawodny nowy silnik działa jak popsuty. :) Może ten hałas to kwestia złego wyciszenia budy. A może to że aby to jechało trzeba to to kręcić co nie za bardzo mnie rajcuje. Niestety japońskie wiertarki na dole mają marny zapas momentu obrotowego.
« Ostatnia zmiana: 24 Sierpnia 2018, 08:44:55 wysłana przez Bonifacy123 »

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 24 Sierpnia 2018, 08:47:20 »
Wywal z Twojej listy silnik 1.33. Po co się męczyć? Ja powiem tak: drugi raz silnika 1.6 Valvematic bym nie kupił ze względu na głośność w użytkowaniu i brak momentu obrotowego w najbardziej użytkowych zakresach obrotowych. Na 1.33 nawet bym nie spojżał.

To ja tez mam jakiś lepszy... bo jest tak głośny, że praca skrzynia biegów mi przeszkadza przy 90 km/h... :grin:
I nawet w trasie da się jechać tak ze 140km/h i łba nie urywa... i silnik nie wyskakuje i koła nie odpadają...
Pzdr.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl