Autor Wątek: Domykanie szyb Prius Mk3  (Przeczytany 7401 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
Domykanie szyb Prius Mk3
« dnia: 13 Listopada 2017, 11:48:46 »
Gdyby, ktoś chciał w prosty sposób wyposażyć swojego Priusa w możliwość domykania szyb po zamknięciu auta, to polecam:

http://www.ebay.pl/itm/JDM-Automatic-Window-Closer-TOYOTA-Prius-Voxy-Noah-Vellfire-OBD-Connector-F-S/182593248612?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2057872.m2749.l2649

Bezinwazyjne, przetestowane (działa) - niestety trochę kosztuje bo jak widzę cena wzrosła.

Offline jonojono

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Domykanie szyb Prius Mk3
« Odpowiedź #1 dnia: 13 Listopada 2017, 17:44:28 »
Kolego możesz coś więcej o tym urządzeniu powiedzieć, a dokładniej o jego konstrukcji i montażu.
Na tej aukcji za dużo informacji nie ma, poza rysunkiem tak jakby całe to urządzenie to był konektor do OBD.

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 13 Listopada 2017, 18:04:48 »
Prius ma zaimplementowane, podobnie jak lexus, domykanie szyb w CAN-ie.

Nie potrzebne są żadne dodatkowe przekaźniki, timery, czujniki itd.

Jedyne "ale" to to że nie zaimplementowano w żaden sposób wydania rozkazu zamknij szyby. Specjalnie, bo ma być to marka gorsza niż lexus (tam wystarczy przytrzymać przycisk zamknięcia drzwi na pilocie albo na klamce przytrzymać palec dłużej po zamknięciu się zamków).

To ustrojstwo które kolega zamontował służy właśnie do "wydania rozkazu" po odczytaniu przez nie informacji, że drzwi zostały zamknięte (rzecz jasna i silniku wyłączonym). Wpina się to w gniazdo OBD. Całą resztę robi istniejąca elektronika samochodu sama w sobie.

BTW CAN zawiera mnóstwo informacji np. które z drzwi są otwarte albo czy wciśnięty jest pedał hamulca - jak się owy alarm podłącza to nie ma już żadnych przewodów podłaczanych do czujników drzwi, hamulca czy kierunkowskazów - on potrafi przez szynę CAN sam sterować kierunkowskazami (np sygnalizując włączenie, wyłaczenie czy aktywacje alarmu), zdalnie włączać silnik (i wyłączać jakby koś auto uprowadził), prowadzić podsłuch w kabinie i mase innych cudów.

Do tego taki zaawansowany alarm podłącza się praktycznie kilkoma przewodami: plus, masa, 2 albo 4 przewody do szyny CAN, czujnik maski (ten akurat w priusie nie idzie po CAN)...

U mnie tę samą rolę gra alarm. Po ubrojeniu, które następuje automatycznie po zamknięciu drzwi wydaje komendę zamknięcia okien. Można to aktywować albo zdezaktywować jak kto lubi w nastawach alarmu.
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2017, 18:13:23 wysłana przez wojtekS »

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 13 Listopada 2017, 18:13:26 »
Kolego możesz coś więcej o tym urządzeniu powiedzieć, a dokładniej o jego konstrukcji i montażu.
Na tej aukcji za dużo informacji nie ma, poza rysunkiem tak jakby całe to urządzenie to był konektor do OBD.

Wojtek zdążył już odpowiedzieć :)

Zgadza się. Urządzenie wpina się w gniazdo OBD. Nic więcej nie trzeba podłączać. W chwili zamknięcia zamków wysyła "rozkaz" CAN do zamknięcia szyb.
Montaż trwa kilka sekund. Gabaryty jak na zdjęciu aukcji:)
Jak nie zapomnę to jutro zrobię zdjęcie prawdziwego modułu.

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Listopada 2017, 19:06:34 »
Tutaj sporo taniej ;)

W aukcji pokazane są filmy jak działa i jak wygląda:

https://global.rakuten.com/en/store/irc2006/item/w0005/

wojtekS

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Listopada 2017, 08:40:39 »
Francuska strona hybridlife - jeszcze inne ustrojstwo polecają:

https://fr.aliexpress.com/item/Camry-Corolla-Rav4-Prado-car-auto-OBD-speed-lock-device-car-door-locking-unlocking-module/32719753113.html

Funkcje:

- condamnation automatique des porti?res en roulant au del? de 15 km/h, = zamknięcie drzwi jadąc powyżej 15 km/h
- décondamnation automatique des porti?res ? l'arr?t du moteur ou en mode P = otwarcie drzwi prrzy zatrzymaniu albo włączeniu P
- décondamnation automatique des porti?res en cas de décélération brutale de 50 ? 0 km/h en moins de 2 secondes, = otwarcie drzwi przy gwałtownym opóźnieniu od 50 do 0 km/h w czasie poniżej 2 s (czyli bum generalnie)
- allumage pendant 10 secondes des warning ? l'ouverture d'une porti?re = włączenie św awaryjnych przy otwarciu drzwi (rozumiem że w czasie pracy silnika i ręcznym otwarciu zamka blokady drzwi a potem dzwi)

A tu jest jeszcze jeden sprzęt, taki all in one, który robi wszystko: zamyka szyby po zamknięciu auta, steruje centralnym zamkiem jak ten powyżej, składa lusterka po zamknięciu drzwi, ale sporo droższy i z Japan trzeba go ściągać:

https://www.amazon.co.jp/dp/B01791GCZE

Wpinany i w obwód lusterek i w OBD:

Ja mam o tyle dobrze, że mój alarm zapewnia wszystkie te bajery (poza kusterkami bo przedlift nie ma składanych, al epewnie by się dało w  polifcie to odpalić nim) :)

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Listopada 2017, 13:17:52 »
A tu jest jeszcze jeden sprzęt, taki all in one, który robi wszystko: zamyka szyby po zamknięciu auta, steruje centralnym zamkiem jak ten powyżej, składa lusterka po zamknięciu drzwi, ale sporo droższy i z Japan trzeba go ściągać:

https://www.amazon.co.jp/dp/B01791GCZE

Ja mam o tyle dobrze, że mój alarm zapewnia wszystkie te bajery (poza kusterkami bo przedlift nie ma składanych, al epewnie by się dało w  polifcie to odpalić nim)

Tutaj trzeba uważać bo np. niby pasuje do mojego wg sprzedawcy a w moim jest zupełnie inna wtyczka do przełącznika lusterek. Być może dlatego, że jest podświetlany.
Nie zawsze jak coś jest od wszystkiego to jest dobre ;)
Jedna funkcja może być przydatna a mianowicie otwarcie zdalne okien. Tańsze moduły potrafią je tylko zamknąć.

Offline dalu

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Listopada 2017, 15:08:59 »
a spotkaliście się z takimi fajnymi wynalazkami do drugiej generacji priusa?
Prius 2

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Listopada 2017, 15:51:54 »
a spotkaliście się z takimi fajnymi wynalazkami do drugiej generacji priusa?

Wydaje mi się, że z drugą generacją będą współpracować niektóre - ja bym zapytał sprzedawcę. Na filmach instruktażowych można zobaczyć, że wkładają wtyczki do Priusa 2 a nie 3 (chyba, że to deska przedliftowa).
« Ostatnia zmiana: 14 Listopada 2017, 15:53:40 wysłana przez Jakub.S83 »

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 14 Listopada 2017, 18:16:51 »
Mały update informacyjny.

Moduł, który ja posiadam ma oznaczenie HD0301.
Myślałem, że tylko zamyka szyby bo tylko taka informacja była w "opisie".
Okazało się, że po trzykrotnym, szybkim wciśnięciu przycisku otwarcia, szyby automatycznie się opuszczają.

:-)

Offline pppt

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Listopada 2017, 11:33:50 »
kurcze, a ja w swoim wczesniejszym aucie (VW Bora z 2001) mialem i domykanie okien i automatyczne zamykanie drzwi powyzej 15km. a jak wlozylem kluczyk i przytrzymałem w pozycji otwarte to tez sie automatycznie szyby otwierały

domykanie szyb sie czasem przydaje, 3 stówki to za duzo, ale za ok 100 zł mozna pomysleć  :o
Toyota PRIUS 1,8 HSD 2011 Prestige
Toyota Yaris 1,3 VVT-i 2003 Sol

Offline Jakub.S83

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Listopada 2017, 11:52:30 »
kurcze, a ja w swoim wczesniejszym aucie (VW Bora z 2001) mialem i domykanie okien i automatyczne zamykanie drzwi powyzej 15km. a jak wlozylem kluczyk i przytrzymałem w pozycji otwarte to tez sie automatycznie szyby otwierały

domykanie szyb sie czasem przydaje, 3 stówki to za duzo, ale za ok 100 zł mozna pomysleć  :o

Najlepiej zebrać parę osób i zamówić.
Wysyłają kurierem i z tego co pamiętam to wychodzi koszt ok 60-70zł do 0,5kg - jak wpadnie na cło to dodatków opłaty.
W tej wadze pewnie można zamówić 10szt. :)

Offline Tosem

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 14 Kwietnia 2020, 20:51:53 »
Mały update informacyjny.

Moduł, który ja posiadam ma oznaczenie HD0301.
Myślałem, że tylko zamyka szyby bo tylko taka informacja była w "opisie".
Okazało się, że po trzykrotnym, szybkim wciśnięciu przycisku otwarcia, szyby automatycznie się opuszczają.

tez kupilem na alliexpres w opisie mial tylko zamykac szyby a w rzeczywistosci 3 razy i otwiera czwarty raz zatrzymuje opuszczanie z malym opoznieniem. w 10 urodziny elli za 82 zl kupione
polecam noralmnie po 105zl

Offline pwtwsw

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 14 Kwietnia 2020, 21:50:05 »
Może jakiś link do tego modułu HD0301 na Ali? Nie mogę znaleźć

Offline sirkris55

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: P3 fl / C-HR
« Ostatnia zmiana: 15 Kwietnia 2020, 09:50:39 wysłana przez sirkris55 »
prosze nie krzyczec,,,dziekuje..

za błędy - literówki z gory przepraszam :-))
to nie skapstwo lubie grzebac przy aucie :-)
techstream & icar

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl