Autor Wątek: Praca hybrydy w niższej temperaturze (czuć drgania przy ładowaniu baterii)  (Przeczytany 4376 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
Podczas wysokich temperatur bateria musiała być doładowana na min 2-3 kreski, teraz przy niższych temperaturach, zwlaszcza jak silnik sie nagrzewa po postoju to ladowanie baterii przez silnik benzynowy trwa nawet przy 4 kreskach. Byc moze tak ma byc (?), pytanie co jak beda temperatury typu -20? Co wiecej, wydaje mi sie, ze teraz (listopad) przy ladowaniu baterii silnik ogolnie jest glosniejszy oraz ze drgania przechodza na pedal hamulca oraz kierownice. To moze byc tylko wrazenie bo ciezko porownac bezposrednio prace dzialania auta w listopadzie i lipcu.

Smaczku dodaje jeszcze dzisiejsza sytuacja, kiedy dostalem innego hybrydowego c-hr jako auto zastepczne na wymiane opon i akcje serwisowa, i wydaje mi sie, ze uklad hybrydowy w tym egzemplarzu pracowal troche ciszej. Nie bylo tez tak czesto doladowywania baterii oraz drgań.

Może to tylko mój odbiór i przewrażliwienie, a może coś jest na rzeczy? Zastanawiam sie tez czy to, ze ciagle jezdze w trybie eco mogl jakos inaczej ustawic uklad hybrydowy?

Jakie sa Wasze obserwacje na temat pracy układu przy nizszych temperaturach?

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Praca hybrydy w niższej temperaturze (czuć drgania przy ładowaniu baterii)
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopada 2017, 22:47:44 »
Podczas wysokich temperatur bateria musiała być doładowana na min 2-3 kreski, teraz przy niższych temperaturach, zwlaszcza jak silnik sie nagrzewa po postoju to ladowanie baterii przez silnik benzynowy trwa nawet przy 4 kreskach. Byc moze tak ma byc (?), pytanie co jak beda temperatury typu -20? Co wiecej, wydaje mi sie, ze teraz (listopad) przy ladowaniu baterii silnik ogolnie jest glosniejszy oraz ze drgania przechodza na pedal hamulca oraz kierownice. To moze byc tylko wrazenie bo ciezko porownac bezposrednio prace dzialania auta w listopadzie i lipcu.

Smaczku dodaje jeszcze dzisiejsza sytuacja, kiedy dostalem innego hybrydowego c-hr jako auto zastepczne na wymiane opon i akcje serwisowa, i wydaje mi sie, ze uklad hybrydowy w tym egzemplarzu pracowal troche ciszej. Nie bylo tez tak czesto doladowywania baterii oraz drgań.

Może to tylko mój odbiór i przewrażliwienie, a może coś jest na rzeczy? Zastanawiam sie tez czy to, ze ciagle jezdze w trybie eco mogl jakos inaczej ustawic uklad hybrydowy?

Jakie sa Wasze obserwacje na temat pracy układu przy nizszych temperaturach?

Hmm.. u mnie  spalinówka załacza się albo wtedy gdy mało prądu ( ok 41% wg Hybrid Assistant), albo gdy silnik jest zimny po prostu ( niezaleznie od stanu naładowanai baterii). Nie zaobserwowałem innych przypadkow

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopada 2017, 23:02:51 »
Czy u Was też jest trudno doładować dwie ostatnie kreski baterii. Jeżdżę od tygodnie CHRem, tylko po mieście i nie mogę naładować do pełna. Może temperatura na zewnątrz ma taki wplyw, czy trzeba ruszyć poza miasto?

Offline madlew

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Listopada 2017, 00:11:00 »
mysle, ze jezdzac po miescie to ekstremalnie trudne by naladowac baterie do pelna - mi to sie jedynie udalo zrobic poza miastem, jadac z gorki dluzszy odcinek

gdy silnik jest zimny to faktycznie dluzej sie zalacza, ale wydaje mi sie, ze nawet jak juz ma wlasciwa temperature to tez sie zalacza to ladowanie czesciej niz w lecie :/

czy ktokolwiek z Was odczuwa drgania na kierownicy/hamulcu kiedy np na postoju nastepuje doladowanie baterii silnikiem benzynowym?

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Listopada 2017, 01:54:40 »
Mi udało się doładować baterię do pełna tylko w górach.

To, że spalinowy załącza się częściej zimą niż latem to oczywista sprawa. Kwestia ogrzewania kabiny i baterii.

Cytuj (zaznaczone)
czy ktokolwiek z Was odczuwa drgania na kierownicy/hamulcu kiedy np na postoju nastepuje doladowanie baterii silnikiem benzynowym?
No raczej. Przecież za to odpowiada silnik spalinowy, a on generuje niewielkie drgania... :-) No chyba że telepie pedałem i kierownicą konkretnie - może poduszki silnika...? Ale to raczej nie w tak nowym aucie.

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopada 2017, 07:07:12 »
Dziękuję za informację dotyczącą ładowania baterii trakcyjnej na full.
Odnośnie drgań to u mnie nic nie czuję, bo to pierwszy tydzień i na razie moja opinia to samochód bez wad <taniec>
Podjedź do sprzedawcy (lub innego właściciela CHRa) i sprawdź dwa samochody w tym samym czasie, w tej samej temperaturze silnika i zewnętrznej.
Ja bym tak zrobil, albo poprosił o przetestowanie osobę która nie jest niezaangażowania w temat.

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopada 2017, 10:24:59 »
Drżenie pedałów i kierownicy w mniejszym lub większym stopniu, głośniejsza lub cichsza praca silnika dotyczy każdego C-HR'a z hybrydowym układem napędowym, w zależności od włączonego trybu jazdy ECO, trybu dźwigni przekładni napędowej, temperatury silnika i otoczenia, stopnia rozładowania akumulatora trakcyjnego, jakości paliwa, a nawet kąta skrętu przednich kół czy pochylenia auta. To moje obserwacje, a to fragment z instrukcji obsługi:

Offline Ma-corolla

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Listopada 2017, 20:35:23 »
Podczas wysokich temperatur bateria musiała być doładowana na min 2-3 kreski, teraz przy niższych temperaturach, zwlaszcza jak silnik sie nagrzewa po postoju to ladowanie baterii przez silnik benzynowy trwa nawet przy 4 kreskach. Byc moze tak ma byc (?),
W zimę jeżeli zostawisz nie naładowaną hybryde to katastrofa lepiej mieć 2 kreski więcej niz miej skąd system ma wiedziec czy jedziesz co dziennie czy nie zostawisz samochodu na tydzień jak ja!?
pytanie co jak beda temperatury typu -20?
kiedy bedzie -20 to silnik będzie non stop ON to normalne musi sie w końcu nagrzać (i cos co nie wiecie zamknie Grill przedni aby wiatr nie wychładzał silnika)
co do ostatnich kresech polecam jechac do zakopanego wdrapać sie włączyć B i zjechać na pewno ci się doładuje do końca ...J miąlem 4 razy naładowany na max z powodu ze samochód był poza polską na terenach Górzystych
UWAGA UWAGA : nie polecam włączać tryb B kiedy mamy na liczniku 70 km albo 80 i droga jest mokra samochod sie zachowuje bardzo agresywnie jedzie bokiem w prawo ciągnie a przód na lewy pas nie Próbować tego w PL drogach.
wtedy to ani ABS ani TCS ani TRC nam nie pomogą piką w kabinie i sam musisz samochod wyprowadzić na prostą  i zahamować jeśli trzeba samochod jedzie bokiem prawym i trzeba skrecic w prawo aby pozostać na pasie i nie walnąć w samochód od naprzeciwka .

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl