Autor Wątek: Moj zestaw - refleksje i pytania (F)  (Przeczytany 11591 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

absolon

• Gość
Moj zestaw - refleksje i pytania (F)
« dnia: 05 Maja 2005, 11:39:12 »
Wymieniłem w moim Yarisie fabryczne glosniki. Dodałem wzmacniacz Alpine 4-kanałowy.
Nowe glosniki to Hertz ESK 165S. Tak sie akurat składa, ze caly sprzet jest dobrze znany na tym forum ;)
Całość mam od GAK'a. Całe okablowanie, MDF etc. miałem gotowe (dzieki GAK). Sprzet pozostał w rodzinie ...Toyoty ;)
Jesli ktos pamieta moje porzednie posty to zapewne wie ze podlaczalem to wszystko pod radio fabryczne :/ W tym celu zakupilem tez konwerter (do podlaczenia wzmacniacza). Dodatkowo wytlumialem drzwi.

I tutaj kilka moich refleksji i spostrzezen.
Głosniki Hertza w tym miejscu w ktorym fabryczne się"konczyły" te dopiero zaczynają pokazywać pazurki. Wzmacniacz jest wystarczajaco mocny (tym bardziej ze podlaczylem normalnie, tzn nie mostkowałem - tak mi sie przynajmniej wydaje :)
Ale, ale kwestia konwertera - wydaje mi sie, ze to on jest zrodłem szumów i trzasków jakie mają teraz miejsce. Wydawało mi sie ze nie mam aż tak wygórowanych wymagań ale w tej chwili nie moge powiedziec zebym był z takiego rozwiązania zadowolony :/ Probowałem ustawic poziom sygnału na tym konwerterze na jak najmniejszy i potem wzmacniać to wzmacniaczem ale niewiele to daje - zdecydowanie szumi za bardzo. Wczesniej napewno tak nie szumiało.
Dzownilem juz do CarAudio i moga przerobic mi to radio tak zeby mialo wyjscia RCA. Z tego co wyczytalem i jak mi sie wydaje to powinno byc lepiej niz z takim konwerterem bo sygnał nie bedzie juz szedł przez wzmacniacz radiowy, do tego konwertera itd (?).
Pytanie jakie mi sie jednak nasuwa, czy od czegos innego jeszcze moze mi tak szumiec? Mnie sie wydaje ze to ten konwerter ale ja sie malo znam i w sumie to jak po przerobieniu na RCA ma mi tak dalej szumiec to szkoda kasy.

Druga kwestia -  coś zepsułem? :) Zauwazylem bowiem ze przy dluzyszm przytrzymaniu przycisku np. reset (średnia predkosc, spalanie) czy przy zapamietywaniu stacji w radio nie ma dzwieku - tego "piknięcia". Ciekawe.

z gory dziekuje za wszelkie komentarze.
pozdrawiam

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #1 dnia: 05 Maja 2005, 12:35:03 »
1. bardzo ladnie zrobiony dystansik!:)
2. drzwi w srodku wygluszone??
3. najlepiej kupic radyjko ('normalne') - tym bardziej ze w yarisie jest na nie miejsce
4. przerobki radia na RCA i wychodzenie przed koncowka mocy jest ok, ale zadna rewelacja, bardzo niskie napiecie na wyjsciu a co za tym idzie rowniez nie ma fajerwerkow, chociaz oczywiscie jest o niebo lepiej niz z jakimis wynalazkami......
5. jest ktos na forum kto ma sprzet oparty na fabrycznym radiu i twierdzi ze gra to super...........
6. skoro wczesniej bylo dobrze, to szumy i trzaski spowoadwane sa albo konwerterem, albo wzmakiem (nowy kupiles?)
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

absolon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 05 Maja 2005, 15:42:30 »
1. za dystanse pochwaly naleza sie GAKowi  :aclap

2. tak jest - wygłuszone, obie wewnetrzne ścianki i widoczna zewnetrzna

3. kurcze powiem szczerze, ze coraz bardziej sie skłaniam ku temu rozwiązaniu ale czynnik kryminogenny w postaci złodziejstwa  :| caly czas mnie powstrzymuje. Poza tym, choć to juz pierdoła, mnie sie cholernie nie podba miec dwa radia - fabryczny kaseciak a pod spodem normalne CD ... jakos tak - choć jak juz wspomnialem coraz bardziej jestem przekonany, ze to moglby rozwiazac wszelkie niedostatki w jakosci dzwieku jakie mam teraz.

4. Ta racja. Ten konwerter to kaszana - no chyba ze to nie konwerter tak szumi... ale wydaje mi sie ze to on.

6. wzmacniacz podobnie jak glosniki etc. sa od kolegi z forum - nie jest nowy ale u niego grał na radiu niefabrycznym i było ok.

Ponawiam pytanie, kwestie :oobaby  "Pikania" przy dłuzszym przytrzymaniu niektórych przycisków - czy u kogos tez to znikło w jakis dziwny sposób. Ja w sumie jedyne co tam dłubałem to uciałem kabelki głosnikowe (w celu podlaczenia konwertera) i taki szary kabelek od radia ktory po przekreceniu kluczyka ma 12V - wciąłem sie w niego i podłaczyłem go do Remote we wzmacniaczu. Nic wiecej tam nie ingerowałem....  a pikania nie ma :/

pozdr.

Offline Red_Point

• Toyot Spamer
    • www.RedPoint.ilto.pl > ZAPRASZAM > Yaris, Yaris FL, Avensis ...
« Odpowiedź #3 dnia: 05 Maja 2005, 16:05:53 »
co do pikania to Cinie pomoge, bo pojecia nie mam co sie stalo!:(

ad 3
ja jezdze z niefabrycznym radiem od samego poczatku, czylko ok 3,5 roku i caly czas jest w autku!;) - raczej nikt sie nie spodziewa tego ze w yarisie jest jeszcze jakies radio po za fabrycznym......
po za tym w miejscu gdzie wstawia sie radio orginalnie jest schowek, czarny......... - jka wyjmiesz panel to radio tez jest czarne i naprawde WOGOLE nie zuca sie w oczy!!
jedyna wada jets to ze trzeba pamietac o panelu!;)
jelsi natomiast drazni cie to ze sa wtedy dwa radia, to zadna filozofia jest wyjecie fabryczncego (to normalne 1 DIN) i wyciecie ladnej dziury w jego miejscu........
wtedy tam montujesz radio, a schowek pozostaje w pelni funkcjonalny......
Niech prąd bedzie z Wami !!!

" ... objazd miasta na 18"stkach. Nie przestać! Wrócić na 20"stkach ... " Tede

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Maja 2005, 09:42:41 »
ad 3-5: Skoro masz kaseciaka to chyba jedyne rozsądne wyjście to zamontować nowe radio pajonirka. Kto dzisiaj jeszcze używa kaset?? Ja mam dorobione wyjście sygnałowe na wzmacniacz do seryjnego radia (CD) i jestem zadowolony z tego rozwiązania. Na pewno lepsze źródło by dużo dało ale w tym aucie już nie mam zamiaru dokupywać radia. Inna sprawa że teraz śpie spokojnie - np ostatnio podchodze do swojego auta na mieście (było jeszcze jasno) a koło mnie jakaś babeczka ryczy - patrze a tu wybita szybka w punto i po radiu. Kumplowi też ostatnio zwinęli. To że zabierzesz panel zupełnie nic nie zmienia. Tak więc jeśli nowe radio to ja bym wykombinował jakiś dodatkowy czarny panelik np z napisem "yaris" :), może by sie zlodziej nabral...

Co do szumów to u mnie też troche szumi, ale to jest słyszalne tylko przy bardzo cichej muzyce, moze troche wkurzające, ale sie przyzwyczailem. Moze po prostu tweetery + wzmak dały taki efekt że jest wiecej wysokich tonów i stąd słyszysz szum?
Seat Leon Cupra :D

GAK

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2005, 12:54:24 »
Cytat: absolon
1. za dystanse pochwaly naleza sie GAKowi  :aclap

dziekuje, dziekuje - w sumie to prawie caly dzien je rzezbilem... z plyty 30mm a w rezultacie w najgrubszym miejscu jest z 20 mm czyli sporo spilowalem ;)

Co do szumow... to wydaje mi se ze to jednak wina konwerciaka... najlepiej byloby pozyczyc radyjo od kogos (takie wymontowane) podlaczyc kablem do akku i do rca i zobaczyc czy gra ok... bo czasami bywa ze interkonekt lezy o 1 cm za blisko jakiegos zaklocacza i wystarczy przesunac...

co do radia... to na seryjniaku nie osiagniesz tego co oferuje nawet najtansze "radio" w podstawowych pionkach masz juz equalizer 3 zakresowy i wiele innych ustawien... a jezeli chodzi o zlodziei... tez mialem takie watpliwosci sprzet mozna ubezpieczyc dosc tanio (50 zeta za rok za moja instalacje wycenionan na 3 tys pln) ale ta szyba i klopot...

ja zastosowalem rozwiazanie jak na fotce... pionek z przerobiona plyta czolowa... bez panela wyglada tak ze az wstyd... ale o to przeciez chodzi ;) przod i tak musialem rzezbic lekko bo ramka byla na stale a potem farbka w sprayu naklejeczka i jest git ;)
ponizej foty...

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl