Cześć. Zawika, może się czepiam ale mi odpisałes, że folia świeci 10000h a teraz 5000h (płyta CD też miała być niezniszczalna, a czesto nie wytrzymuje roku), wiecej zdecydowania.
Pracuję w firmie, ktora wykorzystywała folię do podświwtlania wyświetlaczy LCD w wagach i z moich źrodeł informacji wynika, że po 2000h spada intensywność świecenia o aż 50%, 10000 to okres całkowitej żywotności foli dobrej jakości. aż mi się rymneło. Obecnie przechodzimy na podświetlenie LED. Zalety LED to: mniejszy koszt, łatwiejsze wykonanie (prostszy układ i mniej elementow), wieksza żywotność. Na LEDach da się uzyskać rownomierne podświetlenie, tylko trzeba pobawić się z odpowiednim rozproszeniem światła (dyfuzor z cienkiej plexi matowej lub odpowiednio nawiercanej), wiecej małych diod a nie kilka 10mm, diody matowe lub o wiekszym kącie świecenia np. FLUXy. Z LEDami też trzeba się trochę pogimnastykować a nie tylko włożyć zamiast żarowki, da się regulować intensywność podświetlenia i też "bedzie piknie".
P.S. Zawika bez urazy, zegary fajne, pomysł dobry. Jak ze wszystkim, są zwolennicy jednego i drugiego. Wybor pozostaje użytkownikowi. Ja tylko przdstawiam, myślę, że obiektywnie wady i zalety tych obu rozwiązan.