Autor Wątek: Zegary "indiglo". (F)  (Przeczytany 49863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gregro

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #75 dnia: 30 Lipca 2005, 10:32:16 »
Czy ta folia z czasem nie  świeci słabiej, z mojego doświadczenia i wiedzy z czasem blaknie, może ktos ma inne informacje. Na Allegro ktos się ogłaszał,  że robi takie podświetlenie według idywidualnych potrzeb. Koszt chyba ok.150zeta, czyba,  że cyfra mi sie pomyliła.

Pozdro!!!
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:34:31 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #76 dnia: 30 Lipca 2005, 10:53:52 »
Nominalny czas pracy tej folii to około 10000 godzin. Resztę sobie przelicz   :-DD  .
Co do Allegro, to probowałem kontaktować się z tym gościem, ale to wg mnie jakis magik, albo mało profesionalny "wykonywacz" tych tarcz  
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:35:05 wysłana przez Miche »

Michal_P

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #77 dnia: 30 Lipca 2005, 13:34:16 »
Ja znalazłem jakąs stronę firmy z Holandii ktora robi takie tarcze za jakies "jedyne" 100Euro
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:41:20 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Sierpnia 2005, 20:24:42 »
Chciałbym uprzedzić potencjalnych nabywcow tych tarcz,że podczas wycinania jakichkolwiek otworow, rozwarstwia się warstwa elektroluminescencyjna. Wygląda to fatalnie. Ciecie tylko laserem - niestety.
Ewentualnie można tak zaprojektować swoje tarcze,  że w miejscach ciecia(nie laserem) nieświecące miejsca bedą zamaskowane.
Pozdrawiam.

I jeszcze jedno. Ja probowałem kupić tarcze u tego gościa z Allegro. Jest podobno z Gdanska,poprzednio był z Tczewa :-DD  . Też blisko. Ale nijak nie chciÂł się zgodźić na odbior osobisty.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:42:33 wysłana przez Miche »

Offline Swoop

• Administrator
  • Toyot Spamer
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Sierpnia 2005, 21:14:52 »
kilka pytan:
1. czy jeden rozmiar starczy na pokrycie wszystkich zegarow?
2. jak to jest poźniej z założeniem wskazowek?
3. ciekawe jak to długo poświeci
4. jaki jest koszt wycinki laserem, bo u mnie nie ma czegos takiego?
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:43:09 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Sierpnia 2005, 22:32:56 »
Cytat: Swoop
kilka pytan:
1. czy jeden rozmiar starczy na pokrycie wszystkich zegarow?
Najwieksza tarcza ma 13 cm ale efektywnie(reszta pod maskownicą) około 10 -11 cm. Na Allegro jest nieco za mała. Ale zawsze można zaryzykować.

2. jak to jest poźniej z założeniem wskazowek?
Ja tarcze zaprojektowałem tak,  że nie ściągałem wskazowek  :-DD  

3. ciekawe jak to długo poświeci

Folie mają w tej chwili min 5 tys. godz  świecenia.

4. jaki jest koszt wycinki laserem, bo u mnie nie ma czegos takiego?

Nie wiem. Ja ciąłem inaczej (tajemnica)  :-DD  
Piszę to, choć na te wszystkie pytania, odpowiedzi znajdziesz w tym właśnie wątku. Ale postawisz kiedys pifo i nie ma sprawy :-DD  .
Pozdrawiam.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:44:37 wysłana przez Miche »

gregro

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #81 dnia: 03 Sierpnia 2005, 09:59:57 »
Cześć. Zawika, może się czepiam ale mi odpisałes,  że folia  świeci 10000h a teraz 5000h (płyta CD też miała być niezniszczalna, a czesto nie wytrzymuje roku), wiecej zdecydowania.
Pracuję w firmie, ktora wykorzystywała folię do podświwtlania wyświetlaczy LCD w wagach i z moich  źrodeł informacji wynika,  że po 2000h spada intensywność  świecenia o aż 50%, 10000 to okres całkowitej  żywotności foli dobrej jakości. aż mi się rymneło. Obecnie przechodzimy na podświetlenie LED. Zalety LED to: mniejszy koszt,  łatwiejsze wykonanie (prostszy układ i mniej elementow), wieksza  żywotność. Na LEDach da się uzyskać rownomierne podświetlenie, tylko trzeba pobawić się z odpowiednim rozproszeniem  światła (dyfuzor z cienkiej plexi matowej lub odpowiednio nawiercanej), wiecej małych diod a nie kilka 10mm, diody matowe lub o wiekszym kącie  świecenia np. FLUXy. Z LEDami też trzeba się trochę pogimnastykować a nie tylko włożyć zamiast  żarowki, da się regulować intensywność podświetlenia i też "bedzie piknie".

P.S. Zawika bez urazy, zegary fajne, pomysł dobry. Jak ze wszystkim, są zwolennicy jednego i drugiego. Wybor pozostaje użytkownikowi. Ja tylko przdstawiam, myślę,  że obiektywnie wady i zalety tych obu rozwiązan.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:48:26 wysłana przez Miche »

zawika1

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #82 dnia: 03 Sierpnia 2005, 10:29:27 »
Cytat: gregro
Cześć. Zawika, może się czepiam ale mi odpisałes,  że folia  świeci 10000h a teraz 5000h (płyta CD też miała być niezniszczalna, a czesto nie wytrzymuje roku), wiecej zdecydowania.
A czy zzadałeś sobie chociaż minimum trudu, żeby ze zrozumieniem przeczytać moje posty?!

O MOJEJ folii napisałem 10000h pracy, bo tak jest.To wiem ,wiec odpowiedziałem zgodnie z prawdą.

O foli z Allegro napisaałem"Folie mają w tej chwili min 5 tyś. godz świecenia. " Nie wiem jakie  ta folia ma parametry więc napisałem, jakie jest minimum. Ale nie napisałem "moja folia ma 5 tyś".
Więc o sochosi  :-DD  .

A sprawa z ledami była wielokrotnie wałkowana   :-DD  .
A ja się oczywiście nie "urażam" :-DD 
Pozdrawiam .
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:49:32 wysłana przez Miche »

gregro

• Gość
Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #83 dnia: 03 Sierpnia 2005, 12:13:41 »
Spoko, przyjąłem na klate, tylko nie kumam o co chozi z tym zrozumieniem.
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2007, 15:49:42 wysłana przez Miche »

arszemik

• Gość
Odp: Zegary "indiglo". (F)
« Odpowiedź #84 dnia: 03 Marca 2006, 01:21:43 »
Witam,

Przepraszam ze tak was nekam, ale potzrebuje ksztaltow zegarow do naszych super wozo, moze ktos z was posiada takie skany i moze mi przeslac?

Z gory wielkie dzieki

Marcys

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 03 Marca 2006, 09:01:19 »
Witam,
Arszemik kiedyś posiadałem skany zegarów!!! Niestety zmieniłem w tym czasie prace i nie wiem czy jeszcze je gdzies mam (te skany). Ale jak dobrze zagadzasz to moze mógłbym udostępnić Ci oryginalne czarne tarcze z Cari.

Pozdrawiam
Marcyś

arszemik

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 03 Marca 2006, 18:46:34 »
witam

Jasne ze moga byc czarne. Tylko co znaczy udostepnic :) ?

POzdrawiam

MaLy_RaDeK

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: 05 Stycznia 2007, 19:18:16 »
Dla tych, co jeszcze nie wiedza... Klubowicze maja znizke w firmie MoMan produkujacej tarcze Indiglo.
Wiecej info TU

Offline TURBO

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #88 dnia: 13 Lutego 2007, 09:57:05 »
Czy te zegary muszą mieć jakieś diody lub żarówki czy ta folia tylko świeci?
Jak rozumiem nie są te zegary wieczne i kiedyś sie wypalą tak?

http://allegro.pl/item165284248_moman_indiglo_toyota_corolla_e10_e11_i_carina_e.html

zawika1

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 13 Lutego 2007, 11:01:58 »
Świeci oczywiście tylko folia. Ale jak napisał MoMan na Allegro, do "zasilania" tarcz potrzebny jest tzw. inwerter( inaczej przetwornica napięcia).
Folia indiglo to minimum 5 tyś godzin świecenia. Nie wypali się. Prędzej Toyka się rozpadnie  :grin:.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl