Autor Wątek: Ambilight w Aurisie, Podświetlenie podłogi dla chętnych.  (Przeczytany 6949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Ambilight w Aurisie, Podświetlenie podłogi dla chętnych.
« dnia: 20 Grudnia 2017, 21:11:48 »
Z racji że salon kasuje prawie 2tyś za podświetlenie podłogi której nie można na stałe włączyć tylko załącza się przy otiweraniu drzwi a za żadne pieniądze nie możemy dostać w Toyotach Ambilightów w dowolnych miejscach, kolorach i kształtach to sam zrobiłem te obie rzeczy za jakieś 80zł + 2h roboty (jestem laikiem co do elektromechaniki i jestem w szoku że mi coś takiego wyszło) Dla chętnych filmik i służę pomocą.

Nad każdą przestrzenią podłogową jest listwa chyba z 10 diodami led które świecą na różne kolory z różną intensywnością. Możliwość wybrania trybu pracy na zasadzie dostosowania prędkości mrugania i zmiany koloru do mowy czy muzyki. Sterowanie przez telefon też możliwe. Podłączyłem to również do kostki od światła podsufitki (wepchnąłem po prostu do niej kabelki dwa na siłę  <taniec>) Więc przy otwieraniu drzwi też się świeci. Dla wybrednych można każdy pasek ledów wpiąć osobno do czujnika otwierania drzwi i też będzie świeciła dana jedna strona z przygasaniem i rozjaśnianiem jak światło podsufitki. Zaś niebieski pasek zostawiłem na niebiesko bo tylko to pasuje to Aurisa. Pasek ledowy o długości 3m do dowolnego skracania, u mnie akurat wszedł cały na styk i zostało 5cm. Montaż zajął mi 30min. Wszystko wpiąłem pod gniazdko zapalniczki i poprowadziłem wszystkie kabelki pod plastikami aż do tylnego gniazda z tyłu pomiędzy pasażerami bo dalej mi się po prostu nie chciało. Sterowane również z pilota a czujnik do pilota jest obok zaczepu pasów. W tym modelu odpuszczam podświetlenie grilla ale hologramy przy otwieraniu drzwi z napisem Toyota jak w CHRze już czekają na chwilę wolnego czasu jak i delikatnie podświetlony zewnętrzny obrys znaczka Toyoty dokładnie taki sam jak w poprzednim Aurisie tyle że Hybrid więc delikatna po?swiata niebieskiego nie zaszkodzi.
https://www.youtube.com/watch?v=Tv-Iq6-_FvE
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2017, 21:34:56 wysłana przez Stivo »

Gawith

• Gość
Odp: Ambilight w Aurisie, Podświetlenie podłogi dla chętnych.
« Odpowiedź #1 dnia: 20 Grudnia 2017, 21:36:55 »
A gdybym chciał podświetlić podłogę z przodu tylko na biało, bez kolorowych wiejskich efektów sterowanych telefonem? Zawsze o czymś takim marzyłem  :-)
Montaż będzie wyglądał tak samo?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 20 Grudnia 2017, 22:17:07 »
Oczywiście że montaż jest jeszcze łatwiejszy aczkolwiek z doświadczenia wiem że białe ledy cholernie jasno świecą zwyczajnie wpięte na ostro w instalacje, aż rozpraszają i nie ma możliwości przyciemnienia czy to ciepłe które wyglądają koszmarnie czy to białe które są nie zbyt przyjemne gdy oślepiają. Później trzeba kupować stabiliztory napięcia by się nie przepaliły za szybko, później zciemniacz i dodatkowa robota. Przechodziłem to w poprzednim Aurisie Więc wolałem kupić już full wypas i sobie barwę światła oraz jasność dostosować do przycisków w samochodzie czy własnych potrzeb i teraz ledwo co się świecą by nie zwracać na siebie uwagi podczas jazdy nocą.

Na filmiku wygląda to strasznie jarząco ale w rzeczywistości nie rozprasza i delikatnie się świeci jak przyciski na wyświetlaczu od klimatyzacji.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2017, 22:22:19 wysłana przez Stivo »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 20 Grudnia 2017, 22:24:30 »
Oczywiście że montaż jest jeszcze łatwiejszy aczkolwiek z doświadczenia wiem że białe ledy cholernie jasno świecą zwyczajnie wpięte na ostro w instalacje, aż rozpraszają i nie ma możliwości przyciemnienia czy to ciepłe które wyglądają koszmarnie czy to białe które są nie zbyt przyjemne gdy oślepiają. Później trzeba kupować stabiliztory napięcia by się nie przepaliły za szybko, później zciemniacz i dodatkowa robota. Przechodziłem to w poprzednim Aurisie Więc wolałem kupić już full wypas i sobie barwę światła oraz jasność dostosować do przycisków w samochodzie czy własnych potrzeb i teraz ledwo co się świecą by nie zwracać na siebie uwagi podczas jazdy nocą.
Nie upadłem na głowę aby jeździć z włączonym takim podświetleniem, ciężko się skupić na jeździe, gdy w kabinie jest za dużo światła. Zależy mi tylko na podświetleniu przestrzeni na nogi podczas wsiadania do auta. Wyślesz mi jakąś instrukcję jak poprowadzić kabel z podsufitki?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudnia 2017, 22:32:30 »
Ja nie ciągnąłem kabla z podsufitki bo to dla mnie było zbyt trudne. Zobaczyłem jakie kabelki idą od światła z podsufitki koło żarówki pod tym plastikiem i po lewej stronie gdy siedzisz przed kierownicą, tam gdzie masz otwieranie maski w Aurisie pociągasz mocno do siebie ten plastik w okół, odpada, odszukujesz białą kostkę z trzema czerwonymi, cienkimi kabelkami i dla pewności Ją odpinasz czy to napewno światło od podsufitki gdy jest zapalone. Wkładasz kabelki do kostki od ledów i to wszystko ;) Oczywiście metodą prób i błędów to robiłem i nic się nie stało. Zamontuj sobie dla własnej wygody jakiś włącznik bo przynajmniej mi jak już założyłem ledy to przedmioty lubiły wypadać w nocy i aby po omacku nie szukać włączałem sobie podświetlenie na przestrzeń podłogową ale jak uważasz bo ja wymieniałem również żarówki na podsufitce i w nocy odpadało przy tym szukanie czegokolwiek bo waliło po oczach a resztę światła zasłaniałeś głową ;) Paski ledowe jeśli chcesz to zrobić we własny sposób zobacz sobie z byle jakim elektrycznym sklepie czy z żarówkami by spasowała Ci barwa światła i gęstość ledów. U mnie w poprzednim przypadku wystarczyły 3 diody led. Są na taśmie i od razu z kabelkami więc nie ma problemu z montażem a kable są na tyle cienkie że w byle szparę pod plastiki wchodzą.
« Ostatnia zmiana: 20 Grudnia 2017, 22:34:24 wysłana przez Stivo »

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Grudnia 2017, 23:10:15 »
Ciekawy efekt. Gratulacje.
Jak mocowałeś te paski wokół deski?
Możesz podać linka gdzie takowe można kupić?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Grudnia 2017, 06:42:44 »
Paski są wciskane na takim cieniutkim plastiku po całej długości dlatego można dowolnie Je w każdą szczelinę wepchnąć czy łączenie elementów. Wejdź na stronę www.wish.com i wpisz w wyszukiwarce toyota. Wyskoczy całe mnóstwo fajnych rzeczy do naszych urwisów

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Grudnia 2017, 08:33:09 »
Paski są wciskane na takim cieniutkim plastiku po całej długości dlatego można dowolnie Je w każdą szczelinę wepchnąć czy łączenie elementów. Wejdź na stronę www.wish.com i wpisz w wyszukiwarce toyota. Wyskoczy całe mnóstwo fajnych rzeczy do naszych urwisów
Dziękuję :)

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 21 Grudnia 2017, 16:36:45 »
Jakość produktów z Wish.com jest skandaliczna i odbiega od tego co jest pokazane na zdjęciach. Wielokrotnie się już zawiodłem, szkoda pieniędzy i nerwów. Odradzam.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2017, 10:34:03 »
To fakt, ciuchy i inne to odradzam. Wtyczkę od tych ambiledow warto kupić swoją z bezpiecznikiem  :good: Jeśli zaś produkt odbiega od tego co jest na zdjęciach a płacimy przez PayPala to wracają pieniądze po tygodniu.

Offline Pajki

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 19 Stycznia 2018, 17:02:29 »
Bardzo fajny efekt tej błękitnej taśmy na desce.
Czy mógłbyś umieścić fotkę miejsca z kostką, do której się wpinałeś?
Pozdrawiam,
Pajki

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Stycznia 2018, 22:16:52 »
To  na wiejskie imprezy jeździ się już Aurisami??? Golfem z festyniarskim oświetleniem to rozuniem. Ale Aurisem??????? :wallbash:

Offline jaclub

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Stycznia 2018, 22:40:28 »
Wioska, ale ogólnie fajny pomysł. DOCENIAM

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Stycznia 2018, 09:39:26 »
Myślę że za 5lat nie kupisz samochodu bez wiejskiego oświetlenia. Mój wujek kupił dwa lata temu superba long i ma też podświetlenie podłogi jak i na desce rozdzielczej, drzwiach itp taśmy świecące na różne kolory zależne od stylu jazdy bądź indywidualnych ustawień. Wszyscy producenci od lat to już mają tylko toyota nie więc oszczędź sobie takowych komentarzy.

RobRoberto

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Stycznia 2018, 10:15:53 »
Kolego jeśli coś jest montowane seryjnie to Ok, a nie robienie czegoś w wiejskim stylu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl