Autor Wątek: Rysy na lakierze  (Przeczytany 11320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline artur5

• Toyot Leżący
  • *
Rysy na lakierze
« dnia: 21 Grudnia 2017, 21:04:05 »
Na początku grudnia kupiłem nowy samochodów Toyota Auris Hybrid Kombi w kolorze Red Tokio (perła). Przy odbiorze auta z salonu wyszło że na drzwiach kierowcy są lekkie rysy na lakierze. Za jakiś czas mam mieć te rysy "zniwelowane" w ASO.

Od tego czasu byłem 3 razy na myjni bezdotykowej Circle K Express. Za trzecim razem po umyciu auta na masce pojawiły się rysy które wyglądają jakby powstały po szorowaniu jakąś szczotką drucianą. I teraz mam problem.
Sprawdziłem szczotkę do mycia, włosie ok, miękkie spoko. Spisałem protokół z sytuacji i myjnia mi go podpisała. Będziemy dalej z nimi drążyć temat. Mam nadzieję że będę mógł naprawić t3 maskę z OC myjni.

Inna sprawa to zastanawiam się czy to nie jest wina samego auta, w sensie czy lakier nie jest jakiś `miękki`.
Wskazuje na to parę rzeczy:
- przy odbiorze auta salonu lakier już był porysowany
- po 3 tygodniach lakier na masce jest zmasakrowany
- jak spojrzeć na całe auto pod światło to wszędzie widać minimalne ryski

Mieliście podobne doświadczenie? Moglibyście mi jakoś w tej sytuacji doradzić?

Offline artur5

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Rysy na lakierze
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Grudnia 2017, 21:11:56 »
Teraz doczytałem taką rzecz w gwarancji:
"Korozja powierzchniowa i wady powłoki lakierowej powstające na jakiejkolwiek części nadwozia pojadu w wyniku wady materiałowej lub błędu wykonania są objęte 3-letnią gwarancją bez ograniczeń przebiegu (oprócz skrzyni łądunkowej, ktora objęta jest gwarancją przez 1 rok)"

Postaram się na to powołać w salonie.

Offline artur5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Grudnia 2017, 21:45:47 »
Dołączam fotkę https://ibb.co/fecXh6

Offline Draco

• Toyot Pełzający
  • **
    • CarPhotoPro - Instagram
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Grudnia 2017, 00:19:38 »
witam artur5,
na wstepie chcialem powiedziec ze niestety teraz lakiery (wodne), sa bardzo miekkie i nie potrzeba wiele zeby je porysowac dlatego najlepiej wydac troche kasy na dobre sierodki zabezpieczajace lakier takie jak woski ...

z drugiej strony patrzac na zdjecie ktore dodales wyglada to na "mechaniczne uszkodzenie" lakieru bardziej niz wada technologiczna (rozumiem twoj bol ale Toyota zrobi wszystko zeby nie lakierowac maski za darmo), wyglada to na rysy powstale podczas mycia lub suszenia/wycierania maski

przykro mi ze cie to spotkalo, ja mialem podobny problem z czarnym lakierem w Nissanie (czarne sa bardzo wrazliwe na rysy), jednak mozesz latwo sprawdzic czy lakier nie jest zbyt miekki - w miejscu malo widocznym przejedz kantem paznokcia po lakierze z wyczuciem, jezeli pojawi sie rysa to znaczy ze ten lakier jest bardzo miekki i moze to bedzie karta przetargowa z Toyota

powodzenia
« Ostatnia zmiana: 22 Grudnia 2017, 00:22:16 wysłana przez Draco »

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Grudnia 2017, 08:55:08 »
te rysy to jakaś masakra... nie wiem, czym byś musiał szorować, żeby zrobić takie ślady... ewidentnie coś jest nie dobrze z powłoką.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Grudnia 2017, 11:01:16 »
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline Jarod84

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Grudnia 2017, 11:21:19 »
Nie parkujesz przy drzewie? Jakaś gałązka nie smyra całą noc auta? Kurde to jest ewidentnie podrapane

Offline Dobi

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Grudnia 2017, 13:02:29 »
Obecnie lakiery są dość miękkie i to niezależnie od marki. Możliwe, że w szczotce na myjni był piach lub inny syf.  Może podjedź do jakiejś firmy od detailingu lub usług "smart repair" może da się wypolerować (jeśli nie są to głębokie rysy).

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Grudnia 2017, 13:30:41 »
Wygląda to tak jakby ci się kuny na masce ścigały.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudnia 2017, 14:02:30 »
"Ścigały"  :good: albo koty "marcowały" :grin:
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudnia 2017, 19:00:31 »
3 razy na myjni bezdotykowej Circle K Express.
jak to była myjnia bezdotykowa, to chyba nie mogła porysować auta  :o Miałeś na myśli automatyczną ?  Omijam takie szerokim łukiem od ponad 15 lat.
E18_Prestige_MultidriveS

Offline jasny

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Grudnia 2017, 19:13:15 »
Mam od 4 lat w Aurisie lakier perłowy (tzn. 3-warstwowy) i muszę przyznać, że warto było dopłacić. Auto ciągle wygląda jak prosto z salonu, praktycznie żadnych rys czy odprysków. Poprzednie auta (też Toyoty z salonu) miały jednak wyraźnie delikatniejszy lakier (zwykły).

Offline RAV73

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Grudnia 2017, 19:24:04 »
Zgadza się, lakiery Toyoty są mega miękkie i podatne na rysy. Należy unikać jak ognia szczotek na myjniach. Niestety niektórzy używają ich do mycia uświnionych felg i opon, po czym na szczotce zostaje sporo piasku i później można się zdziwić.
artur5 spróbuj najpierw podjechać do studia detailingowego, jest duża szansa, że to uda się spolerować i nie będzie śladu. Będzie zdecydowanie taniej niż położenie kolejnej warstwy lakieru. Lakierowanie zostawiłbym na koniec. Zawsze jest to większa ingerencja.

Offline Stefanek67

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Grudnia 2017, 17:25:24 »
Osobiście na ręcznej myjni zawsze stosuje moje wiadro i moją szczotke , płyn z woda podaję wkladajac szczotkę do wiadra. Kiedys własnie myjąc uzytą przez kogos tam szczotką zauwazylem ze ma syfu całą tonę .

Cytuj (zaznaczone)
Omijam takie szerokim łukiem od ponad 15 lat.

Masz rację , stare można tym umyć , nowe to ryzyko !
« Ostatnia zmiana: 23 Grudnia 2017, 17:28:22 wysłana przez Stefanek67 »

Offline artur5

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 01 Stycznia 2018, 15:24:00 »
Sytuacja obecnie wygląda następująco:
- otrzymałem od kierownika myjni dane do ich OC, swoją drogą spoko koleś, mówi że rozumie mnie, też miał nowe auto i też na rysy zwracał uwagę
- spotkałem się z kolesiem od OC który zrobił zdjęcia i dokumentację ze stanu lakieru,powiedział mi że będzie sugerował polerowanie auta
- a teraz czekam na wycenę od niego na maila
- z tą wyceną pojadę do Toyoty i zobaczymy co oni na to powiedzą

Więc narazie wszystko idzie po mojej myśli żeby z OC myjni naprawić lakier.

Na przyszłość pewnie będę korzystał z tej myjni bezdotykowej ale tylko aby spłukać brud, później umyję auto rękawicą z mikrofibry, a na końcu spłukam to wszystko też wodą pod ciśnieniem ze stacji :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl