Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Tesla Y
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #120 dnia: 20 Listopada 2022, 08:00:29 »
U mnie są te lampki, ale nie świecą. Jutro dzwonię do serwisu.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD
https://ts.la/andrzej248745

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #121 dnia: 20 Listopada 2022, 13:34:18 »
U mnie są te lampki, ale nie świecą. Jutro dzwonię do serwisu.
Zawsze możesz zajrzeć w bezpieczniki, bezpiecznik 10gr, to mniej niż dojazd do aso.

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #122 dnia: 20 Listopada 2022, 14:57:41 »
To w Toyocie nie jest tak, jak w normalnych samochodach, że w przypadku uszkodzenia jakiejkolwiek żarówki, to system wyświetla odpowiedni komunikat?

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #123 dnia: 20 Listopada 2022, 15:21:52 »
w Toyocie nie jest tak, jak w normalnych samochodach,

To inne marki nazwalbym nienormalnymi, gdzie pali się komunikat spalonej żarówki a oświetlenie jest całe.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #124 dnia: 20 Listopada 2022, 15:31:42 »
Miałem różne auta, ale chyba w żadnym moim japońskim nie było komunikatu, tak jak np. w fordzie.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 16:30:12 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline RPW

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 V hybrid
« Odpowiedź #125 dnia: 20 Listopada 2022, 16:02:56 »
Jeśli oświetlenie sprawne, a nie działa a powinno działać, to znaczy że coś jest nie tak z instalacją elektryczną. Wiekowe już auta w takiej sytuacji dawały komunikat. Może jeszcze parę liftingów i też się tego doczekamy jak podświetlanych przycisków przy drzwiach kierowcy.

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #126 dnia: 20 Listopada 2022, 17:00:19 »
Nie działało to od nowości, więc raczej żaden bezpiecznik. Może czegoś w fabryce nie podłączyli.
Toyota Corolla Sedan VII, Toyota Corolla Sedan Hybrid XII - sprzedana, RAV 4 (5th gen) Executive, AWDi, Skyview - sprzedana, Tesla Model Y Premium AWD

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #127 dnia: 20 Listopada 2022, 17:34:17 »
Zdaje się,  że można to wyłączyć/włączyć poprzez techstream. Na końcu instrukcji gdzieś są tabele.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline apek

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #128 dnia: 20 Listopada 2022, 18:07:46 »
Tak, serwis może to włączyć lub wyłączyć. Serwisem nie jestem, więc sam tego nie zrobię. Jak będę na miejscu, to może czymś się przejadę. Jakaś rozrywka być powinna, bo to jednak strata czasu na taką pierdołę. A byłem na zmianie kół niedawno... że też wcześniej tego nie zauważyłem.
« Ostatnia zmiana: 20 Listopada 2022, 18:12:17 wysłana przez apek »

Offline Bartek79

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 Hybrid AWD
« Odpowiedź #129 dnia: 20 Listopada 2022, 19:11:59 »
Tak, serwis może to włączyć lub wyłączyć. Serwisem nie jestem, więc sam tego nie zrobię. Jak będę na miejscu, to może czymś się przejadę. Jakaś rozrywka być powinna, bo to jednak strata czasu na taką pierdołę. A byłem na zmianie kół niedawno... że też wcześniej tego nie zauważyłem.

A jaki rejon kraju , może coś pomogę ... :-)

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBLedition
« Odpowiedź #130 dnia: 24 Grudnia 2022, 07:43:27 »
Witajcie,
Ja swoją RAV-kę 2WD w hybrydzie leasingowałem w marcu tego roku z poprzedniego rocznika (coś się udało zejść cenowo). Przejechane już około 20 tyś, więc coś tam mogę wymisiać, co mi się wydaje. "Spadłem" na RAV-kę z poprzedzających nią 2-ch Q7-emek (łącznie z 10 lat jazdy nimi), więc przyzwyczajony jestem do komfortu jazdy i to bardzo. Gdyby nie Rav-ka 3 generacji mojej staruchy, którą odprowadzałem jedynie na tankowania i myjnię, to bym nie spojrzał a tak .... kiedy charakter mojej pracy zmienił się od ganiania po kraju i Europie na częściej wokół komina, niż autostrad, których nie unikam oczywiście, no to odpaliłem YouTuba, wpisałem co trzeba, wypadł "Pertyn ględzi", który opisał (a zrzędą jest straszną) RAV-kę tejże 4 generacji, jako odkrycie i że ach i ech. No więc mam. Pierwsze co in plus mnie spotkało, to komfort, który absolutnie nie ucierpiał vs. Q7. Mówię poważnie a wiem, co gadam. Oczywiście różnica w ciągu na bramkę jest nieporównywalna, ale nie po to jest RAV-ka, aby zrywać się spod świateł. To mi zresztą nie było potrzebne i poprzednio i obecnie, zostawiam to młodym frajerom.
Natomiast to co mnie zaskoczyło zdecydowanie, to dynamika już rozpędzonego do 70-80 km/h auta po naciśnięciu w opór. Faktycznie nie odczuwam wtedy dyskomfortu a koła z napędem tylko na przód potrafią się nawet wtedy z asfaltu na sekundkę zerwać. Wejście na 120 km/h jest natychmiastowe. Bardzo przydatna cecha. Jak to te inżyniery zrobiły nie wiem, bo owe 218 KM to wcale nie tak dużo owsa na taką budę. Ja jeżdżę li tylko na ustawieniu NORMAL zaznaczam.
To że się trzeba nauczyć tym podwójnym napędem jeździć, to już pisaliście, wiadomo. In minus jakość radia. Ja słucham po W-wie i wokół komina tylko Antyradia i jest tak sobie, zrzucam to jednak na jakość samego słabego chyba radia Toyoty, natomiast przejście na Spotifaja, czy po kablu z Iphona, czy po bluetooth'ie udowadnia po co w nazwie postawili: JBL Eddition. Naprawdę więcej niż oczekiwałem.
O tym, że w tym ustrojstwie wygodnie się siedzi i nie ma się do czego czepnąć każdy kto ma - wie.
Odnośnie spalania, ja po wyjeździe z salonu pierwsze co zrobiłem to po 0,2 więcej od zaleceń. W Efekcie na Normalu od 5,4 - 6,2 L/100 wokół komina, 6,2-6,4 na expresówkach 120-130 km/h, 7,7 - 8,4 autostrady 140-150 km/h, jak zapier .... bo muszę a nie chcę' to przekraczam swobodnie 10L powyżej 170 km/h. To widać, jak to wzrasta wręcz niesamowicie po dodaniu każdego 10 km/h więcej.
Wyniki podaję tak od do plus minus, bo raz jest z wiatrem raz jest pod wiatr. ot i tak. Zresztą podobnie jak większość z Was zauważyła nie da się miarodajnie takich testów wykonać, bowiem bez względu na godzinę zawsze znajdziemy te 10-20 TIR'ów, które zaczynają swoje "gonitwy" całymi kilometrami długich taśmociągów a na koniec ten cholerny biały Van i tak się wtoczy. Przestałem już z tym walczyć, migać, trąbić, włączam muzyczkę i ładuję bateryjki.
Zmierzając do brzegu muszę jeszcze o jednej rzeczy nadmienić. Ta RAV-ka jest pierwszym moim samochodem, w którym cyfrowo wyświetlane km/h zgadzają się z faktycznie mierzonymi przez GPS (Janosik). Zawsze dotąd miałem niedowartościowanie na skali obrotomierza z faktycznymi.
Reasumując: A good price to performance przynajmniej po ponad półrocznej znajomości, nie mam uwag a tym, którzy proporcje autostrad i expresówek maja poniżej 50% w stosunku do jazdy wokół komina mogę szczerze doradzić. Oczywiście nie każdy potrzebuje na tyle dużej budy. Tym się ciężej parkuje w massmarkecie niż Yaris'ką, ale jak sobie pomnę swoje Q7-ki to dopiero bywało wyzwanie ...
Szkoda tylko, że ten nasz towar jest tak chodliwy u "chłopców z miasta". Nie lubię pustego miejsca gdzie zaparkowałem. Nikt pewnie nie lubi, no ale GAP'a i nadzieja, że tym razem moja kulka nie wypadnie z bębna maszyny losującej.
Pozdrawiam Wszystkich od RAV-ki,
Zdrowych i Spokojnych Świąt,
TZ

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #131 dnia: 24 Grudnia 2022, 08:28:13 »
Natomiast to co mnie zaskoczyło zdecydowanie, to dynamika już rozpędzonego do 70-80 km/h auta po naciśnięciu w opór. Faktycznie nie odczuwam wtedy dyskomfortu a koła z napędem tylko na przód potrafią się nawet wtedy z asfaltu na sekundkę zerwać. Wejście na 120 km/h jest natychmiastowe. Bardzo przydatna cecha. Jak to te inżyniery zrobiły nie wiem, bo owe 218 KM to wcale nie tak dużo owsa na taką budę
Magia hybrydy. Oszczędność paliwo to jedna z zalet, a drugą jest właśnie elastyczność układu napędowego. Jak depniesz, to silnik elektryczny pcha Cię od razu do przodu i (jak sam zauważyłeś) nie potrzeba do tego niewiadomo ile km.

In minus jakość radia. Ja słucham po W-wie i wokół komina tylko Antyradia i jest tak sobie, zrzucam to jednak na jakość samego słabego chyba radia Toyoty, natomiast przejście na Spotifaja, czy po kablu z Iphona, czy po bluetooth'ie udowadnia po co w nazwie postawili: JBL Eddition. Naprawdę więcej niż oczekiwałem.
Mam dokładnie takie samo zdanie. Nie jestem tylko pewien, czy jakość odbieranego radia jest jakoś stanowczo słabsza, niż w innych autach - bardziej wydaje mi się, że przez to, co pokazuje JBL na dobrym jakościowo sygnale powoduje, że zwykle FM brzmi tak słabo.

Jak ja chcę czasem posłuchać radia, to odpalam na telefonie simply radio i słucham przez internet. Mam AAW, więc włącza mi się z automatu po wejściu do auta z telefonem w kieszeni

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #132 dnia: 24 Grudnia 2022, 10:15:43 »
TZ_TeZet dzięki za fajną opinię. Jakoś tak czytając to można Ci wierzyć ;),  ale też trzeba przyznać, że sporo jak nie większość osób która miała styczność z koncernem VAG jedzie po Ravce jak po łysej kobyle że to budżetowe auto, wykonczenie masakra i jedynie co jest fajne to silnik Hybrydowy.

Co do audio. JBL dla mnie bezapelacyjnie grał fajnie. Od MY22 wporowadzono DAB radio czy jakiś ulepszacz, od MY23 nie ma w ofercie JBL, ale są nowe multimedia i nadzieja, że audio zagra lepiej niż fabryczne przed MY22.

Offline TZ_TeZet

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: RAV4 JBLedition
« Odpowiedź #133 dnia: 24 Grudnia 2022, 10:48:16 »
TZ_TeZet dzięki za fajną opinię. Jakoś tak czytając to można Ci wierzyć ;),  ale też trzeba przyznać, że sporo jak nie większość osób która miała styczność z koncernem VAG jedzie po Ravce jak po łysej kobyle że to budżetowe auto, wykonczenie masakra i jedynie co jest fajne to silnik Hybrydowy.
Co do audio. JBL dla mnie bezapelacyjnie grał fajnie. Od MY22 wporowadzono DAB radio czy jakiś ulepszacz, od MY23 nie ma w ofercie JBL, ale są nowe multimedia i nadzieja, że audio zagra lepiej niż fabryczne przed MY22.
Nie znam takich, ja przynajmniej staram się być zwyczajnie obiektywny. Wiem też, że wiele użytkowników i nazwijmy to po imieniu, że ponad budżetowych autek typu cytowana Q7'ka ma straszne przejścia i wspomnienia, kiedy jakiemuś turkowi nie chciało się na taśmie czegoś poprawnie do kupy poskładać ... . Miałem to szczęście przejechać grubo po ponad 200 tys km i nic oprócz wizyt na stacji benzynowej i co jakiś czas w ASO. Po prostu nie trafiłem na "swojego turka".   
Czy RAV'ka to budżetowe auto ? Kwestia wypasu ma tu chyba duże znaczenie, bo zostawienie 200 tysi nie stanowi jakiegoś dużego problemu. A co to budżetowe? Wiesz, jeden marudzi, że mortadela poszła w górę a drugi, że jachty ... . Dlatego zostawmy.

Odnośnie tego radia i jego jakości ... prawdopodobnie to jednak poszli po taniości z radiem. W Q7 miałem Bosse, podobnie jak JBL nie wypadło sroce spod ogona, jednak grało to o niebo lepiej. Tym niemniej tak, jak poprzednik to już zauważył, ściągam apkę i w d ... mam, bo wtedy będzie jak ze spotifajka. Nie ma co szukać dziury w całym. jeśli jest proste wyjście. Chociaż to obciach dla Toyoty, ale skoro da się z tym żyć tylko inaczej, to zapominam o temacie.
To co mnie zastanawia w RAvce to jakieś dziwne ruchy "Browna" z tymi przełącznikami typu ogrzewanie przedniej szyby, otwieranie bagażnika z wewnątrz ... ten inżynieros od tych klawoiszy poniżej lewej stront fajery naprawdę był chyba z Meksyku. NAtomiast Jakość wykonania kokpitu jest absolutnie OK i wstydu nie ma. Nie wiem jak jest w wersjach podstawowych, ale ta moja jest naprawdę przyzwoita.

Przyszło mi jeszcze wspomnieć o wpływie temp. zewnętrznej. Pomijam sam moment zmiany letnich kapci na zimowe, gdzie jeszcze przed spadkiem temp zewnętrznych od razu na budziku konsumpcji coś drgnęło, typu 0,2-0,4 więcej, ale po wejściu w ostatni okres sporych minusów, no to powiem, że w Rovaniemi za kołem podbiegunowym to chyba hybrydy nie są popularnym zjawiskiem. Wiemy o co chodzi a fizyki się nie oszuka, no i aby ten bidny silnik się nagrzał też trzeba mu wlać sporo więcej. Nie chcę się "doktoryzować" z zagadnienia, ale coś mi się widzi, że tak z literek na cyferblacie zużycia przybywa. Nie wiem jak tam u was bywało ostatnimi dniami?

Pozdrawiam,
TZ

« Ostatnia zmiana: 24 Grudnia 2022, 10:50:58 wysłana przez TZ_TeZet »

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #134 dnia: 24 Grudnia 2022, 11:42:29 »
Od MY22 wporowadzono DAB radio czy jakiś ulepszacz,
Ale to stacje muszą nadawać sygnał w DAB. Owszem - jakość sporo lepsza, ale stacji, które w tym nadają niewiele  (przynajmniej w Polsce), więc najlepsza opcją do słuchania radia jest jednak apka że streamingiem z netu.

@TZ: przyciski nad lewym kolanem to faktycznie dramat. Zwłaszcza przy ogrzewaniu: tylna szyba na konsoli centralnej, nawiew na przednią tuż obok, a grzanie przedniej ukryte tak, że z normalnej pozycji nie da się włączyć.

Co do spalania - norma. Wiadomo, że zależy od tras, ale u mnie obecnie średnia koło 7.5, gdzie wcześniej miałem że 2l mniej

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl