Autor Wątek: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.  (Przeczytany 79481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
Odp: RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #150 dnia: 27 Grudnia 2022, 11:11:48 »
ie jako zysk, tylko w sporej części na nowe technologie i innowacje
A czy Toyota nie przeznacza pieniędzy na nowe technologie i innowacje? Co nowszego wymyślił Audi technologicznie od Toyoty za tą nadwyżkę kasy, którą płacimy w serwisie? Czujniki, sensory, radary, kamery? Toyota też to ma. Ja jednak będę upierał się, że w markach premium płacimy za Image. Wymiana klocków hamulcowych z przodu w CLA 1650 zł netto? Za co pytam, skoro klocki kosztują 450 zł?

Offline grubar

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V
RAV4 Hybrid - moje wrażenia po zakupie.
« Odpowiedź #151 dnia: 27 Grudnia 2022, 11:28:12 »
Wartości te podałem za Trójką, (nie Trujką) więc były sprzed kilku lat, i jeżeli są nieprawdziwe to przepraszam za sianie nieprawdy. Toyota akurat jest liderem rynku i pewnie to więcej od niej ściąga konkurencja niż Toyota od innych firm. Kilku znajomych (włączając mojego ojca) nie serwisuje w Toyocie bo za drogo.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #152 dnia: 27 Grudnia 2022, 11:54:13 »
Czujniki, sensory, radary, kamery? Toyota też to ma
Ok to teraz sobie porównaj jakość kamery cofania w Mercedesie który posiadasz i w Toyocie. Możesz też porównać, multimedia itd.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 11:55:54 wysłana przez pireus »

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #153 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:04:01 »
@TZ_TeZet -  a nie odczuwasz utraty tzw. prestiżu po przesiadce z Q7 do RAV4 ?
Bo pomijając obiektywne cechy obu pojazdów (które tak celnie na mój gust opisałeś) oraz cenę (którą w sumie ciężko pominąć), jest jeszcze coś takiego, że podjeżdżasz do znajomych RAV4 i ... ???
Czy nie odbierają tego, że np. zbiedniałeś, bo już nie stać cię na Q7 i zaczynają traktować trochę inaczej, ... wiem to kwestia środowiska w jakim się kto obraca oraz własnego nastawienia do tych spraw ale może być deprymujące.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #154 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:04:43 »
Tak się zastanawiam nad tą jakością obazu z kamer 360. Nie wiem jaka jest w MB czy czymkolwiek ale w Rav4 spełnia swoją rolę. Widać co jest dookoła auta, widać linie cofania - dla mnie pomocne choć bez tego też dawałem radę wcześniej. Jak kamery są zapaćkane błotem co się ostatnio zdarza często to widać znacznie mniej tylko że na to nic by jakość obrazu FHD czy 4K nie pomogła. Pewno jak jest wszystko czyste to lepsze wrażenie zrobi obraz full hd ale funkcyjnego znaczenia dla mnie to nie ma żadnego.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #155 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:11:51 »
Co nowszego wymyślił Audi technologicznie od Toyoty za tą nadwyżkę kasy, którą płacimy w serwisie?
Serwis to jest widzimisię polskiego ASO, poza tym auta nie masz obowiązku serwisować w ASO producenta (nawet, żeby zachować gwarancję).
A technologicznie systemy audi są jakieś 10 lat przed Toyotą, którą jeździsz Ty. System wprowadzony w my23 zdecydowanie zmniejsza dług technologiczny, ale nadal nie wiemy czy poprawiono np. Systemy bezpieczeństwa jak adaptacyjny tempomat i utrzymanie na pasie ruchu.
Ale tu nie ma co porównywać rav4 z audi, wystarczy porównać wcześniej wspominane q7 z nowym RX. Nowy RX wprowadza rzeczy, które w audi są od prezentacji modelu w 2015 roku, jak np. Tylna skrętna oś, czy aktywne zawieszenie stabilizujące w zakrętach.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #156 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:17:13 »
Jak kamery są zapaćkane błotem co się ostatnio zdarza często to widać znacznie mniej
W Mercedesie kamera się chowa, niby drobiazg , ale nie musisz jej czyścić. Wszystkie radary kamery z przodu są podgrzewane, tak więc do tej pory nigdy nie maiłem komunikatu o czasowym ich braku działania. Drobne rzeczy a ułatwiają życie. Dlatego ta wyższa cena nie bierze się z sufitu. O adaptacyjnym zawieszeniu nie będę już pisał, ale robi robotę.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 12:19:20 wysłana przez pireus »

Offline Hillbilly

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Rav4 Hybrid 4x4
« Odpowiedź #157 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:22:08 »
Nowy RX wprowadza rzeczy, które w audi są od prezentacji modelu w 2015 roku, jak np. Tylna skrętna oś, czy aktywne zawieszenie stabilizujące w zakrętach.
Z tego wynikałoby, że przez te lata Lexus był mniej bezpieczny lub mniej komfortowy od Audi, bo nie miał tych rozwiązań. Ale w rankingach wygląda to zgoła inaczej i przepaści między Audi a Lexusem na korzyść tego pierwszego nie widać. A może to nie jest tak, że Lexus nie znał takich rozwiązań, ale po prostu w łącznej konfiguracji pojazdu, biorąc pod uwagę rozkład mas, zawieszenie, opony, nie było sensu wprowadzania tak kosztownych i drogich w naprawach rozwiązań? Czy to nie jest trochę tak jak z tymi Rosyjskimi biznesmenami, z których jeden pyta drugiego o krawat? "Fajny krawat, ile zapłaciłeś" - 50 dolców. " Ale ty głupi jesteś. Pokażę ci sklep, gdzie taki sam kupisz za 500:))

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #158 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:22:50 »
W Mercedesie kamera się chowa, niby drobiazg , ale nie musisz jej czyścić. Wszystkie radary kamery z przodu są podgrzewane, tak więc do tej pory nigdy nie maiłem komunikatu o czasowym ich braku działania. Drobne rzeczy a ułatwiają życie.
Z tym się zgodzę :) Rozdzielczość to dla mnie sprawa drugorzędna
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #159 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:27:04 »
Ludzie, On pisał tylko o komforcie  podróży, fotel, zawieszrnie I tyle.
Też uważam, że X4 jest prawie identycznie "komfortowa" na złej nawierzchni jak rav4. O reszcie nawet nie ma co wspominać.
Gdy X4 była kilkanaście dni temu w serwisie, podstawili pod dom X5 (gabarytowo coś jsk Q7), to naprawdę inna liga ( w cenie zdecydowanie też;) )
Niestety dwustanowiskowy garaż   robi się ciasny.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #160 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:28:56 »
@Hillbilly - ;) albo w druga stronę: syn chwali się ojcu (obaj Szkoci) - tato dziś jak wracałem ze szkoły złapałem się za zderzak tramwaju i zaoszczędziłem 1 funta, a ojciec na to: aleś ty głupi, mogłeś złapać się taksówki i byś zaoszczędził 5 funtów ;)
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 12:31:39 wysłana przez Markid »

pireus

• Gość
« Odpowiedź #161 dnia: 27 Grudnia 2022, 12:30:46 »
Rozdzielczość to dla mnie sprawa drugorzędna
Większa jasność kamery i rozdzielczość w manewrowaniu samochodem nocą też się przydają. W Volvo mojej znajomej czułem duży dyskomfort przy nocnych manewrach.
« Ostatnia zmiana: 27 Grudnia 2022, 12:32:37 wysłana przez pireus »

Offline ledziu

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #162 dnia: 27 Grudnia 2022, 14:11:21 »
Nowy RX wprowadza rzeczy, które w audi są od prezentacji modelu w 2015 roku, jak np. Tylna skrętna oś, czy aktywne zawieszenie stabilizujące w zakrętach.
Mógłbyś rozjaśnić o co chodzi z tą stabilizacją pojazdu ?

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #163 dnia: 27 Grudnia 2022, 14:22:14 »
Mógłbyś rozjaśnić o co chodzi z tą stabilizacją pojazdu ?
W skrócie, zawieszenie utwardza się w zakręcie, żeby minimalizować przechyły nadwozia. Chociaż nawet nie wiem, czy lexus to ma, bo jak teraz szukam, to nie wiem czy to ma.
Bo do pneumatycznego zawieszenia z Mercedesa, ktore może przechylić auto do wewnętrznej w zakręcie, albo audi, które w ciągu 300ms może podnieść auto o kilka cm, minimalizując skutki zderzenia, to lexus nie ma podejścia.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #164 dnia: 27 Grudnia 2022, 15:55:29 »
eż uważam, że X4 jest prawie identycznie "komfortowa" na złej nawierzchni jak rav4. O reszcie nawet nie ma co wspominać.
o jakiej reszcie?
Taka to wielka różnica? BMW zostawiam. Nie lubię po prostu.
Co do Audi to zdarza mi się jeździć S6 Quattro jako pasażer. Ani mnie nie jara ten kokpit w ekranach, anie wykończenie, ani komfort. Do tego - w innym egzemplarzu klapa bagażnika otwierała się podczas jazdy. Serwis walczył z tym nieudolnie, a w drugim fotel kierowcy trzeszczy na nierównościach po roku jak stara kanapa. W tym auto przez rok było więcej w serwisie niż na drodze - elektryka.
Jest ciszej podczas jazdy w porównaniu do RAV ale to nie przepaść no i nie ma co ukrywać - kopa to to ma. Wyżej już jest tylko RS.
Ale nie dzięki mnie to nie jara. Może jak bym wydał taką kwotę to bym właśnie zachwalał te przeszycia, materiały. Bo przecież nie będziesz narzekał.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl