Autor Wątek: Ustawa o elektromobilności nie dla hybryd?  (Przeczytany 32517 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
Odp: Ustawa o elektromobilności nie dla hybryd?
« Odpowiedź #76 dnia: 15 Lutego 2019, 20:25:53 »
Rok wyborów ,trzeba plebsowi coś dać żeby myślał że władza o nim pamięta <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #77 dnia: 15 Lutego 2019, 23:30:21 »
Plebs i tak nie stać na elektryki....przeczytaj artykuł, auto ma być nowe itp.itd.
To bardziej poza pod postęp i nowoczesność władzy jeżeli rozpatrujemy to w kontekście przyszłych wyborów.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 16 Lutego 2019, 00:23:19 »
Faktycznie postęp , :wallbash: elektryk w Polsce będzie jeździł na ,, prąd ,, produkowany np. z węgla brunatnego ,,EKOLOGIA,, jak się patrzy :thumbdown:
RAV4 2.5 hybrid

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 16 Lutego 2019, 11:06:53 »
Z pewnością auto elektryczne zanieczyszcza mniej ale to tylko połowa problemu.

Trzeba sobie uświadomić prosty fakt. Powierzchnia dróg i chodników w miastach jest OGRANICZONA. Matka z wózkiem ma taki sam kłopot przeciskając się koło auta elektrycznego, jak koło spaliny. Jadąc rowerem przez miasto będę miał taki sam kłopot z korkiem aut elektrycznych jak spalinowych.

Wszyscy Ci z Was, którzy liczą na darmowe miejsca parkingowe w mieście nie przyjmują faktu, że aut jest po prostu za dużo. Jeżeli chcecie parkować hybrydami za darmo, to któreś inne auta trzeba z miast wyrzucić.

Jeździmy też za dużo. To jest problem i to jest nie do utrzymania. Duże roczne przebiegi są w naszym kraju wciąż powodem do specyficznej dumy. To nieporozumienie. Popatrzcie, jak wygląda przeciętny kierowca tira. Auta nie tylko degradują miasta ale ich użytkowników.

Sam mam Priusa, czy jestem hipokrytą? Na pewno. Pokusa wycieczek i wakacyjnych podróży jest zbyt duża. Cieszę się jednak, że nie muszę dojeżdżać autem do pracy. Współczuję też tym, których praca wiąże się z samochodem. Człowiek wysiadający z auta po kilku godzinach jazdy jest przez pierwsze minuty praktycznie kaleką.

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #80 dnia: 16 Lutego 2019, 12:14:33 »
Takim samym kaleka jak ten co 8 godzin siedzi za biurkiem.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Lutego 2019, 17:50:16 »
To prawda są podobieństwa ale są i różnice. Prowadzenie auta to stres. Stres to sygnał dla mózgu: walka albo ucieczka. Prowadząc auto nie możemy w normalny sposób odreagować stresu.

Siedzenie za biurkiem można zastąpić staniem. Staję przed komputerem od przynajmniej 10 lat, Nie mam fotela. Czasem przysiądę na brzegu biurka. Jak się zmęczę, to odchodzę. Z pozoru wygląda to jak tortura ale to tylko pozór. Polecam wszystkim, którzy kiedykolwiek mieli kłopoty z kręgosłupem.

Cieplejszy dzień, więc spalanie spadło z 5,5 do 4,9. Pustynia Błędowska jest o tej porze roku piękna. Niestety, obok tych co chcą po pustyni pochodzić, pojawiają się Ci którzy muszą po niej pojeździć. I nie są to pojazdy elektryczne.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2019, 23:21:17 wysłana przez fazibazi »

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 16 Lutego 2019, 19:35:09 »
Prowadzenie auta to stres ????????
Niby dlaczego. dobijam do 60 i w każdej chwili mogę wsiąść w samochód i pojechać przez 10-12 godzin  <taniec>

No chyba że jesteś młodym kierowca i cały czas jadąc autem ,masz cykora  <zalamka>
RAV4 2.5 hybrid

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Lutego 2019, 23:21:53 »
Prowadząc auto nie możemy w normalny sposób odreagować stresu.

Ja mogę. Kurwiam wtedy i muza na full. Szybko mija. Ale fakt nie jest to normalny sposób. Jakoś trzeba sobie radzić.  <taniec> Prace też mam siedzącą i stresującą, ok teraz mniej jeżdżę....
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2019, 23:23:39 wysłana przez fazibazi »

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Lutego 2019, 23:38:06 »
Ja mogę. Kurwiam wtedy i muza na full. Szybko mija.

Było by miło ale to raczej odpada. Jeżdżę gównie z  żoną i z dziećmi. Od jakiegoś czasu próbuje sobie radzić inaczej. Wyjeżdżamy dwie godziny wcześniej, zanim wstaną prawdziwi Polacy. Nie wiem, może to lokalny problem stanu Małopolska. Mamy chyba najwyższą gęstość zaludnienia.

Offline darek60

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Lutego 2019, 10:13:14 »
zanim wstaną prawdziwi Polacy

Prawdziwi to jacy???
RAV4 2.5 hybrid

Offline joy

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Lutego 2019, 21:40:07 »
Kolego Kilgore T, jestem zawodowym kierowcą, jeżdżę TIR-em po Europie. Mój zawód jest z wyboru i nie zamieniłbym na żaden inny. W każdej pracy jest stres, choć patrząc na moich kolegów w rozmaitych innych branżach u mnie tego stresu jest sporo mniej... Jeżdżę sobie spokojnie głównie po autostradach na aktywnym tempomacie, nie czuję się ani zestresowany ani przemęczony. Po prostu wykonuję swoją pracę, którą kocham. Mam 48 lat i póki co nie mam problemów ze zdrowiem. Współczuj więc nie kierowcom jako takim, tylko wszystkim tym, którzy w pracy się męczą i jeszcze do tego nie są godziwie wynagradzani, a zawód jest tu sprawą drugorzędną... Może trudno Ci w to uwierzyć, ale mnie codzienna kilkugodzinna jazda nie męczy i nie nuży... Nie wyobrażam sobie siebie za biurkiem czy przy taśmie produkcyjnej. A argument o braku ruchu? Możliwości jest mnóstwo, wystarczy chcieć! Ten weekend spędzam w Tours - jeździłem na rowerze, byłem na basenie i odbyłem długą pieszą wycieczkę. Więc nie wrzucaj, proszę, wszystkich kierowców do jednego wora...

Offline zetor2

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Lutego 2019, 10:52:44 »
Prowadzenie auta to stres ????????
Niby dlaczego. dobijam do 60 i w każdej chwili mogę wsiąść w samochód i pojechać przez 10-12 godzin  <taniec>

No chyba że jesteś młodym kierowca i cały czas jadąc autem ,masz cykora  <zalamka>
Bez urazy, ale dla mnie najgorsi kierowcy to ci, co nie mają pokory do samego siebie i swojego organizmu, a ich poziom samozajebi***ści wyleciał w kosmos. Nie chcę wchodzić w niską polemikę, ale Twoja odpowiedź jest na poziomie mentalnym dwudziestolatka.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2019, 10:57:07 wysłana przez zetor2 »

Offline wtyku

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Lutego 2019, 11:25:46 »
DAREK60 już chyba Ci mówiliśmy, abyś wrócił do leczenia swoich kompleksów w dziale Yaris w turbosmrodzie.
Tak czy inaczej niebawem zostaniesz pozbawiony prawa do jazdy wszelkimi pojazdami.

Offline KilgoreT

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #89 dnia: 18 Lutego 2019, 18:04:37 »
Kolego Kilgore T, jestem zawodowym kierowcą, jeżdżę TIR-em po Europie. Mój zawód jest z wyboru i nie zamieniłbym na żaden inny.

Byłbym znów hipokrytą, gdybym wieszał psy na kierowcy tira, który przewozi dla mnie praktycznie wszystkie produkty. To m. in. dla mnie spędzasz te wszystkie godziny za kółkiem i za to należy Ci się szacunek. Polska specjalizuje się w transporcie drogowymi (i węglu). Jesteśmy przewoźnikiem dla całej Europy. Nie bez powodu.

Sam nigdy nie jeździłem tirem ale za młodu byłem motorniczym, spędzając w fotelu 9-10 godzin. Na pętlach (tzw końcówkach) nie miałem basenu i innych atrakcji, więc podciągałem się na drążkach (tych uchwytach dla pasażerów). Po pracy wracałem do domu na piechotę. Wytrzymałem tak 9 lat. Nie uważam tej pracy za zdrową ale na pewno jest to praca potrzebna - dopóki nie zastąpią jej komputery i kolej.

Gratuluję zdrowia i samopoczucia o czym zresztą dobitnie świadczy login.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl