Autor Wątek: Auris 1.4 d4d z dpfem - jazda po miescie  (Przeczytany 11351 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline caspero

• Toyot Leżący
  • *
Auris 1.4 d4d z dpfem - jazda po miescie
« dnia: 30 Grudnia 2017, 17:11:58 »
Chcę zakupić Auris I 1.4 d4d z dpfem (po lifcie)- czy posiadacie auta z tym silnikiem w wersji z dpf?
Czy jest on tak problematyczny jak się słyszy czy generalnie nie przysparza problemów podczas normalnej eksploatacji auta.
Dzięki za informacje

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris 1.4 d4d z dpfem - jazda po miescie
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Grudnia 2017, 19:13:02 »
Problemów nie widzę, ale ja mam minimum 20% jazdy po obwodnicy miejskiej. Czyszczenie filtru uruchamia się u mnie circa co ok 600 km, nie ma żadnej lampki, tylko po zwiększeniu spalania chwilowego można się połapać. Większość razy zdarza mi się to jadąc obwodnicą (jakiś algorytm tego pilnuje?), czasami w mieście, zawsze staram się nie wyłączać silnika jak to się robi (w ostatnim roku zdarzyło się 2 razy, że pojeździłem chwilę bez celu).
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Grudnia 2017, 19:27:26 »
Problemów nie widzę, ale ja mam minimum 20% jazdy po obwodnicy miejskiej. Czyszczenie filtru uruchamia się u mnie circa co ok 600 km, nie ma żadnej lampki, tylko po zwiększeniu spalania chwilowego można się połapać. Większość razy zdarza mi się to jadąc obwodnicą (jakiś algorytm tego pilnuje?), czasami w mieście, zawsze staram się nie wyłączać silnika jak to się robi (w ostatnim roku zdarzyło się 2 razy, że pojeździłem chwilę bez celu).

a obroty się wtedy zwiększają?

nie mam wskaźnika spalania chwilowego - tylko średniego, więc Twoja metoda obserwacji u mnie nie skutkuje... autem zrobiłem już 5 kkm i nie mam pojęcia, czy kiedykolwiek wypalał się dpf.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Grudnia 2017, 21:23:47 »
Czyszczenie filtru uruchamia się u mnie circa co ok 600 km, nie ma żadnej lampki,
A właśnie ze jest lampka tylko Aso jej Ci nie załączyło ja byłem u speca i mi załączył ta lampkę wiec radzie jechać do ASO żeby włączyli ją to jest ich zasrany obowiązek jak auto do nich przyjeżdża zamówione z tym silnikiem a oni tego nie robią.....
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,42042.0/topicseen.html
jak nie ma tej lampki to zawsze możecie ich oskarżony ze zapchał się PDF z ich winny  bo nie mieliście żadnego oznaki że drwa wypalanie PDF-a i koszt naprawy PDF oni pokrywają (przynajmniej powinni ale to Tylko ASO )
naprawa PDF nie jest tania....
a Tak po za tym 1.4 przyjemny silniczek ;) tylko szkoda ze nie ma tempomaty 
« Ostatnia zmiana: 30 Grudnia 2017, 21:31:58 wysłana przez SZYMQ »
Rzeczy niemożliwe robię od ręki,  na cuda trzeba chwile poczekać  <diabel>

Offline sorbifer

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Grudnia 2017, 21:38:59 »
Ta dioda to chyba zapali się, jak filtr będzie zapchany prawie w 100%. A wypalanie robi się okresowo, zawsze, a nie jak jest już chyba krytycznie... 
Zastawa, Polonez, Palio Weekend, Corolla Verso, Auris 2 TS

Offline Darek Toyota

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Grudnia 2017, 22:33:24 »
ASO w Polsce nie ma obowiązku aktywacji kontrolki konieczności regeneracji DPF-u. Powinno ją uaktywnić w momencie stwierdzenia wzrostu poziomu oleju silnikowego. Tak jest w teorii. W praktyce mogliby aktywować ją każdemu i dołączyć wkładkę do instrukcji obsługi z procedurą postępowania w przypadku zaświecenia kontrolki DPF/Świec żarowych.

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Grudnia 2017, 22:45:39 »
ASO w Polsce nie ma obowiązku aktywacji kontrolki konieczności regeneracji DPF-u. Powinno ją uaktywnić w momencie stwierdzenia wzrostu poziomu oleju silnikowego. Tak jest w teorii. W praktyce mogliby aktywować ją każdemu i dołączyć wkładkę do instrukcji obsługi z procedurą postępowania w przypadku zaświecenia kontrolki DPF/Świec żarowych.
Dokładnie tak ale ASO tego nie robi.... a wystarczy kawałek drutu i zrobione :P

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #7 dnia: 31 Grudnia 2017, 07:41:59 »
Przecież świece żarowe mają swoją ikonkę, a DPF swoją. U mnie nigdy się nie zapaliła ta od DPF, prócz momentu testu podczas uruchamiania silnika

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 31 Grudnia 2017, 09:27:37 »
DPF do poprawnego działania musi mieć odpowiednio wysoką temperaturę, której w ruchu miejskim nie da się osiągnąć. Z czasem efekt tego będzie taki jak u mnie czyli dopalanie 2-3 razy w tygodniu aż w końcu trzeba było go wywalić bo check engine wywalał.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Grudnia 2017, 09:31:52 »
Ja może tutaj to zostawię
https://www.youtube.com/watch?v=hhTLY8SjuTU
podpytałem się gościa z filmiku o parę rzeczy, m.in. DPF (pierwszy post)

Czyszczenie filtru uruchamia się u mnie circa co ok 600 km, nie ma żadnej lampki, tylko po zwiększeniu spalania chwilowego można się połapać.
sebastiw, z ilu na ile Ci spalanie wzrasta? I Tak samo obrotu na luzie? I ile to może trwać takie wypalanie podczas jazdy. Muszę się nauczyć to wyłapywać bo nie wiem na ile zabójcze jest dla filtra wyłączanie samochodu podczas tej procedury...
Zastanawiam się czy jak w moim przypadku powinno zaświecić się "check engine" to komputer wyrzuci, że chodzi o DPF czy nie rozróżnia szczegółów.

A właśnie ze jest lampka tylko Aso jej Ci nie załączyło ja byłem u speca i mi załączył ta lampkę wiec radzie jechać do ASO żeby włączyli ją to jest ich zasrany obowiązek jak auto do nich przyjeżdża zamówione z tym silnikiem a oni tego nie robią.....
SZYMQ, z ciekawości, podrzuć proszę jak u Ciebie wygląda ta ikonka. Czy z zamieszczonego linka nie wynika, że ta ikona zapala się przy wymuszeniach wypalania w warsztacie?

DPF do poprawnego działania musi mieć odpowiednio wysoką temperaturę, której w ruchu miejskim nie da się osiągnąć. Z czasem efekt tego będzie taki jak u mnie czyli dopalanie 2-3 razy w tygodniu aż w końcu trzeba było go wywalić bo check engine wywalał.
Gawith, samo miasto z korkami?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline SZYMQ

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Grudnia 2017, 14:25:36 »
u mnie po przekręceniu kluczyka ukazuje mi się ikonka DPF jak w linku  ostatnio jak jechałem  A2  to kontrolka mi się zapaliła i musiałem utrzymywać 3tys obrotów po 10min zgasła
ale myślę ze będę musiał jechać do jakiego servisu żeby wymusili wypalenie bo wątpię ze wypalił się cały

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Grudnia 2017, 14:27:06 »
Jak często zapalała Ci się ta kontrolka? Co ile tys km masz takie wypalanie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl