Autor Wątek: Czy w znaczku Toyoty z przodu jest radar / czujnik?  (Przeczytany 39248 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Czy w znaczku Toyoty z przodu jest radar / czujnik?
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:14:37 »
Powiedzcie mi, jak działa ten PCS? (..)  ale na jakiej zasadzie to dokładnie działa? Auto samo zaczyna hamować, czy tylko zaczyna piszczeć i wyskakuje komunikat?

Normalnie strach się nie bać :)
Coraz więcej na drogach różnych testerów-drajwerów którzy ufają w swoje "systemy".
Jak ci taki wiedzie w d.... to policji powie że to nie jego wina bo mu "system" nie pikał :) i pokazał komunikatu :) , więc kierowca z przodu jest winny bo zbyt impulsywnie :) zmienił swoją prędkość jazdy :)

Offline laki

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:28:17 »
Niektórzy ubezpieczyciele dają zniżki, jeśli auto posiada pakiet bezpieczeństwa Toyota Safety Sense: https://www.toyota.pl/finance-insurance/ubezpieczenia-i-naprawy-blacharskie/ubezpieczenia.json
« Ostatnia zmiana: 16 Stycznia 2018, 20:30:05 wysłana przez laki »

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Stycznia 2018, 22:42:34 »
U mnie dziala system przetestowany nie specjalnie

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin_G

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Stycznia 2018, 22:46:28 »
W jednym z odcinków Automaniaka na TVNTurbo testowali ten system. Było jakieś Audi za pół bańki, C-HR i coś jeszcze. C-HR i coś jeszcze zdało test, czyli zatrzymały się przed makietą tyłu auta  :good: , a Audi pięknie skasowało makietę  <brawo> .

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #19 dnia: 17 Stycznia 2018, 09:45:17 »
Hamuje w ostateczności, ze trzy razy pomógł mi hamować, ale w 100% bym temu nie zaufał, bo muszą być spełnione pewne warunki. Mnie bardziej stresuje to, że może zaistnieć sytuacja w której zahamuje wtedy kiedy nie powinien.

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Stycznia 2018, 11:13:12 »
Normalnie strach się nie bać :)
Coraz więcej na drogach różnych testerów-drajwerów którzy ufają w swoje "systemy".
Jak ci taki wiedzie w d.... to policji powie że to nie jego wina bo mu "system" nie pikał :) i pokazał komunikatu :) , więc kierowca z przodu jest winny bo zbyt impulsywnie :) zmienił swoją prędkość jazdy :)

O co Ci chodzi? Kolejny najmądrzejszy, który wszystko wie i nabija licznik na forum gównopostami.
« Ostatnia zmiana: 17 Stycznia 2018, 11:16:15 wysłana przez RoMario »

Offline Galanders

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 17 Stycznia 2018, 12:18:38 »
Jak wszędzie technika jest tylko narzędziem pomocnym, ale nie zwalnia z myślenia. Trzeba mieć kontrolę nad tym do końca, aby to wykorzystywać umiejętnie. Żadna, nawet najdoskonalsza automatyzacja nie zastąpi człowieka i to on ostatecznie podejmuje decyzje i ponosi odpowiedzialność. Pozdrawiam.
Nigdy nie polemizuj z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem.Mark Twain

Offline dr.puniszman

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:31:55 »
Ustaw styropian albo karton i zobaczysz czy zadziała :)

Offline nerwowy666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 17 Stycznia 2018, 21:50:01 »
Nie namawiaj, bo może zginąć jak Hanka...

sgs6. mi3w

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 18 Stycznia 2018, 04:01:50 »
Nie miałem okazji sprawdzić jak wygląda hamowanie "awaryjne". Wyświetla się komunikat hamuj, to hamuję. Ten sam radar, działa w aktywnym tempomacie i spisuje się świetnie. Korzystam z niego często, nawet czasem w miejskich korkach (wiem nie wolno). Gdy stoję w korku,  "dotykam" tylko pedał gazu,  a Tojka sama dojeżdża.  Dla mnie super  <brawo>
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2018, 04:04:19 wysłana przez Kmicic »

Offline Kierepowski

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #25 dnia: 18 Stycznia 2018, 10:56:38 »
A jak pada śnieg to działa? NIE !!!
Bo zamontowali radar za pionowo umieszczonym logo tojki nie dając żadnej wycieraczki.
Do tego pionowego logo, łatwo przykleja się śnieg, błoto pośniegowe a jak jedziesz zimą za Tirem to tragedia gotowa bo jest wysokie prawdopodobieństwo że wyłączy się system PSC i tempomat aktywny też nie będzie działał.
Aby ewentualnie ujść z życiem trzeba co chwilę stawać na autostradzie i głaskać miękką ściereczką to upierdliwe logo.
A wiedzieli, że będzie problem nie dając tego PCS w standardzie w krajach skandynawskich.
W Polsce niestety jest w standardzie. Po co jak nie działa na 100%???
A dlaczego nie umieścili tego radaru za szybą obok kamery, która jest czyszczona wycieraczką? Czyżby dawało na pasażerów tak mocno szkodliwym promieniowaniem?
Albo jak pisał pomysłowy technik: mogli zamontować obrotowe logo napędzane silniczkiem z nieruchomym skrobakiem i timerem który by kręcił co jakiś czas logo aby pozbyć się śniegu i lodu.

P.S. Jak PCS nie wyłączy się z różnych powodów (opisanych w instrukcji)  i spełniamy warunki różnicy prędkości to działa doskonale. Ostrzega dźwiękiem, komunikatem na wyświetlaczu i w końcu hamuje. Ale czasami u nas pada śnieg....
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2018, 11:03:18 wysłana przez Kierepowski »

Offline Rescars

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 18 Stycznia 2018, 12:02:50 »
Bo zamontowali radar za pionowo umieszczonym logo tojki nie dając żadnej wycieraczki.
Do tego pionowego logo, łatwo przykleja się śnieg, błoto pośniegowe a jak jedziesz zimą za Tirem to tragedia gotowa bo jest wysokie prawdopodobieństwo że wyłączy się system PSC i tempomat aktywny też nie będzie działał.
Aby ewentualnie ujść z życiem trzeba co chwilę stawać na autostradzie i głaskać miękką ściereczką to upierdliwe logo.
A wiedzieli, że będzie problem nie dając tego PCS w standardzie w krajach skandynawskich.
A dlaczego nie umieścili tego radaru za szybą obok kamery, która jest czyszczona wycieraczką? Czyżby dawało na pasażerów tak mocno szkodliwym promieniowaniem?
Albo jak pisał pomysłowy technik: mogli zamontować obrotowe logo napędzane silniczkiem z nieruchomym skrobakiem i timerem który by kręcił co jakiś czas logo aby pozbyć się śniegu i lodu.

P.S. Jak PCS nie wyłączy się z różnych powodów (opisanych w instrukcji)  i spełniamy warunki różnicy prędkości to działa doskonale. Ostrzega dźwiękiem, komunikatem na wyświetlaczu i w końcu hamuje. Ale czasami u nas pada śnieg....
Za szybe nie wejdzie bo za duze

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #27 dnia: 18 Stycznia 2018, 12:08:01 »
No faktycznie "niestety". Nie ma to jak dostać coś za darmo i jeszcze na to psioczyć. Chłopie, nie działa to skup się za kierownicą i jedź bez tego systemu, zamiast biadolić. Nie włożyli czujnika za szybę, bo pewnie mieli jakiś powód, a nie, że są debilami i nie wpadli na taki pomysł.
Weź się piwa napij czy coś, bo marudzisz jakbyś miał okres.

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 18 Stycznia 2018, 12:43:42 »

U mnie kontrolka awarii PCS zaświeciła się tylko jednego dnia, podał śnieg, a płatki śniegu były wielkości pięciozłotówki. Oczyszczenie logo nie pomagało. Przy normalnych opadach śniegu nie ma problemu.
Jechałem w ostatnio autostradą (ok. 300 km), sypał śnieg, padał deszcz na zmianę. Samochód bardzo brudny. Przejechałem całą drogę na aktywnym tempomacie i nie było żadnych problemów, pomimo jazdy za brudzącymi tirami.
A odnośnie promieniowania mikrofalowego, to w radarach działa ono kierunkowo, jak w radioliniach, radarowych miernikach prędkości itp. Będąc użytkownikiem drogi, to Ty, jesteś na celowniku i nie masz na to wpływu.
Jeżeli PCS działa wadliwie lub nie spełnia Twoich oczekiwań, to można jechać do serwisu lub go wyłączyć.
Wychodzisz z założenia, że we wszystkich tojkach, PCS tak działa (nie działa) jak u Ciebie.
Kolego możesz napisać w jakim miesiącu była wyprodukowana Twoja C-HRka.

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #29 dnia: 19 Stycznia 2018, 17:10:21 »
Doświadczyłem dzisiaj swojego pierwszego komunikatu o niedziałaniu radaru :) (sypalo lepkim śniegiem). Zniosłem to dzielnie, nie rozpłakałem sie i nie będę wieszał psów na Toyocie za ten czujnik :)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl