A jak pada śnieg to działa? NIE !!!
Bo zamontowali radar za pionowo umieszczonym logo tojki nie dając żadnej wycieraczki.
Do tego pionowego logo, łatwo przykleja się śnieg, błoto pośniegowe a jak jedziesz zimą za Tirem to tragedia gotowa bo jest wysokie prawdopodobieństwo że wyłączy się system PSC i tempomat aktywny też nie będzie działał.
Aby ewentualnie ujść z życiem trzeba co chwilę stawać na autostradzie i głaskać miękką ściereczką to upierdliwe logo.
A wiedzieli, że będzie problem nie dając tego PCS w standardzie w krajach skandynawskich.
W Polsce niestety jest w standardzie. Po co jak nie działa na 100%???
A dlaczego nie umieścili tego radaru za szybą obok kamery, która jest czyszczona wycieraczką? Czyżby dawało na pasażerów tak mocno szkodliwym promieniowaniem?
Albo jak pisał pomysłowy technik: mogli zamontować obrotowe logo napędzane silniczkiem z nieruchomym skrobakiem i timerem który by kręcił co jakiś czas logo aby pozbyć się śniegu i lodu.
P.S. Jak PCS nie wyłączy się z różnych powodów (opisanych w instrukcji) i spełniamy warunki różnicy prędkości to działa doskonale. Ostrzega dźwiękiem, komunikatem na wyświetlaczu i w końcu hamuje. Ale czasami u nas pada śnieg....
U mnie kontrolka awarii PCS zaświeciła się tylko jednego dnia, podał śnieg, a płatki śniegu były wielkości pięciozłotówki. Oczyszczenie logo nie pomagało. Przy normalnych opadach śniegu nie ma problemu.
Jechałem w ostatnio autostradą (ok. 300 km), sypał śnieg, padał deszcz na zmianę. Samochód bardzo brudny. Przejechałem całą drogę na aktywnym tempomacie i nie było żadnych problemów, pomimo jazdy za brudzącymi tirami.
A odnośnie promieniowania mikrofalowego, to w radarach działa ono kierunkowo, jak w radioliniach, radarowych miernikach prędkości itp. Będąc użytkownikiem drogi, to Ty, jesteś na celowniku i nie masz na to wpływu.
Jeżeli PCS działa wadliwie lub nie spełnia Twoich oczekiwań, to można jechać do serwisu lub go wyłączyć.
Wychodzisz z założenia, że we wszystkich tojkach, PCS tak działa (nie działa) jak u Ciebie.
Kolego możesz napisać w jakim miesiącu była wyprodukowana Twoja C-HRka.