Autor Wątek: RAV-4 2.0 D4D 2002r błąd P1250  (Przeczytany 20530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline dudekk602

• Prawie Toyot
RAV-4 2.0 D4D 2002r błąd P1250
« dnia: 15 Stycznia 2018, 10:50:10 »
Witam, może opisze co się dokładnie dzieje i co zostało zrobione celem 'diagnozy'. Na mechanice i technicznej części się nie znam więc za wszelkie błędy merytoryczne przepraszam.

Samochód generalnie przyspiesza, hamuje, skręca. ALE... od czasu do czasu przy rozpędzaniu się ma 'hopka' tzn jest uczucie jakby samochód przerwał 1-2razy. Jest to jednorazowy przypadek, później samochód musi postać kilka dni i sytuacja się powtarza. To jest pierwszy objaw. Żeby opisać drugi objaw posłużę się sytuacją z poprzedniej soboty (aczkolwiek problem mam od paru miesięcy) Silnik rozgrzany, ruszam w trasę 15 kilometrową. Przez pierwsze 5-7km auto jest gonione średnio 80-100km/h na 4 i 5 biegu, bez zamulania, dynamiczna jazda. Będąc na 5 biegu przy około 90km/h (bez dotykania pedału przyspieszenia) auto wywala check engine, przechodzi w tryb awaryjny. Po wyłączeniu i ponownym odpaleniu jest okej, dojeżdżam do celu. Później mamy powrót, sytuacja praktycznie taka sama, przy wyprzedzaniu na 4 biegu znowu check i niechciany postój na poboczu.

Co zostało zrobione:
-podpięte do kompa, jeden jedyny błąd P1250. Jego usunięcie nic nie daje
-testowane na różnych paliwach, bez znaczenia, błąd wywali na wszystkim
-wyczyszczony EGR
-nie bierze oleju
-turbina po regeneracji przez poprzedniego właściciela, ma zrobione może 15kkm po regeneracji (firmę znam, regenerowałem tam parę turbin i zawsze było ok)

Miał ktoś przypadek chociaż trochę zbliżony do mojego? W sieci jest sporo lektury nt P1250 aczkolwiek każdy przypadek jest inny i nie można jednoznacznie stwierdzić w czym leży problem  :wallbash:
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc  :grin:

Offline Nie_w_szczepionkę

• Toyot Leżący
  • *
Odp: RAV-4 2.0 D4D 2002r błąd P1250
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2018, 11:53:45 »
Cześć !
w listopadzie 2017 miałem taki sam problem. Zacząłem przekopywać internet pod kątem przyczyn usterki i znalazłem dwa tropy:
1. zawór EGR (recyrkulacja spalin)
2. zawór VSV (regulacja ciśnienia doładowania)

Oczywiście też jestem po regeneracji turbiny (przy przebiegu 148kkm, teraz mam 186kkm).
Acha - nie jestem inżynierem i miałem taki swój amatorski trop, że to może zacinające się kierownice łopatek turbiny.

Co zrobiłem:
etap I - w warsztacie, do którego stale jeżdżę, najpierw sprawdzili połączenia wężyków przy turbinie (podciśnienie, wpływ na kąt nachylenia łopatek turbiny), czyszczenie EGR. Efekt: 2 dni było dobrze, potem wszystko wróciło.

etap II - pokopałem po forach, też poza PL, w efekcie wyjęliśmy zawór VSV i był płukany w stanie pracującym (po kilku godzinach zanurzenia "statycznie", bez dokładania napięcia). Tak wyczyszczony VSV został ponownie zamontowany.  Efekt: 1 dzień było dobrze, potem wszystko wróciło.

Myślę sobie, acha... no to czeka mnie eBay i wydanie 900zł na VSV z przesyłką, z USA (w PL w Toyocie to koszt ~1500zł). No bez jaj, samochód mam warty jakieś 22 tys. zł, zamierzam go sprzedawać, więc po pierwsze nie dołożę 7% jego wartości, o ile nie będzie takiej absolutnej konieczności. A po drugie może jestem naiwny i niedzisiejszy, ale nie będę sprzedawał samochodu z usterką. Więc działaliśmy dalej.

etap III - mechanik mówi mi: "zanim wydasz kasę na VSV spróbujmy z EGR jeszcze raz". Odłączyliśmy go, w takim sensie, że został czasowo zaślepiony punkt jego mocowania, a sam zawór EGR jest stale podpięty do silnika (komputer go widzi).  Efekt: po jednym dniu komputer wyświetlił 'check engine', ale prócz tego to wszystko pięknie działa! problem zniknął!

etap IV - jeszcze raz poczytałem o EGR i tym razem poprosiłem o super dokładne czyszczenie nie tylko zaworu EGR, ale i jego gniazda. A potem ponowne zamontowanie mi normalnie działającego EGR, żeby sprawdzić czy to super-hiper-dokładne czyszczenie pomoże. W gnieździe EGR było mnóstwo brudu, jak mi powiedział mechanik. Po takim czyszczeniu i ponownym montażu EGRa wszystko działa jak powinno. Uff ! :)  Jeżdżę tak już 2 m-ce i wszystko w porządku.

Co planuję - jeśli z jakiegoś powodu usterka powróci, to chyba zdecyduję się na zaślepienie EGR i ingerencję w soft silnika, żeby na stałe widział EGR. Minusy - środowisko... Plusy - turbina będzie dostawać wyłącznie zewnętrzne czyste powietrze, a nie domieszkę spalin.

Pozdrawiam !

Offline dudekk602

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2018, 09:41:08 »
W moim przypadku EGR miał tylko delikatny nalot, wyczyszczony z każdej strony i wszystko dookoła. Bez efektu, jedyne co jeszcze zostaje to czyszczenie zaworu.
Aczkolwiek mimo wszystko mam wrażenie jakby wina leżała po stronie turbiny  :wallbash:
Auto chwile postoi, potem przy przyspieszaniu na 2-3 biegu dostanie tego hopka aż pasażerami zrywa w samochodzie. Potem dynamiczna jazda i przy 110km/h czuje po pedale przyspieszenia, że auto traci moc co w rezultacie skutkuje checkiem

Może ktoś jeszcze się wypowie w tej materii  :grin:

Offline marcin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • 3vz.pl
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2018, 11:01:12 »
A SCV kiedy wymieniane ?
3VZ.pl

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2018, 15:16:26 »
dudekk602 - jeśli chcesz mieć pewność, że to na pewno nie EGR to po prostu u mechanika trzeba chwilowo zaślepić miejsce montażu tego zaworu, a jego samego nie odpinać (żeby komputer silnika go wykrywał). Pojeździsz i sprawdzisz jak bez EGRa.

Drugi trop to zawór VSV.

Zaworki SCV pompy (zielony i czerwony) to nie to. Największy wydatek pompa ma przy niskich biegach, bo najwyższe wtedy zużycie paliwa. Więc jeśli to SCV by było, to im niższy bieg tym gorzej (pod warunkiem wykorzystywania tych samych obrotów na wszystkich biegach, a nie że "anemicznie" na I i II, a potem gaz do dechy).

Offline dudekk602

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2018, 17:02:39 »
marcin@ za mojej kadencji nie były ruszane
Nie_w_szczepionkę@ nie ważne czy jedziemy ospale czy dynamicznie - checka wywali niezależnie czy to będzie 4bieg i 3krpm czy 5 bieg i 2,2krpm. Zaślepienie EGRu w sumie nie jest takim głupim pomysłem  :-)

Rozmawiałem z gościem, który ma identyczną Ravkę i miał dokładnie ten sam problem. Winna była turbina, dopiero regeneracja w jego przypadku pomogła. W moim przypadku turbina po regeneracji ma nalatane może 15kkm więc albo coś spieprzyli albo wina leży zupełnie gdzie indziej.

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2018, 23:44:57 »
Zawsze masz czas regenerować turbinę. Oczywiście ostatnia jej naprawa mogła być schrzaniona, ale ta usterka, którą opisujesz, występuje w silnikach D4D zazwyczaj gdzieś w przestrzeni 150-180kkm. Poszperaj na forach, pogoń wujka Googla i znajdziesz rozważania na temat tego samego błędu, jaki u ciebie występuje. W gugla wpisuj D4D i kod błędu.

Ja też podejrzewałem turbinę, ale to by było dziwne, gdyby po przebiegu~35kkm od regeneracji padała. Nie, że to niemożliwe, ale lepiej logicznie pomyśleć i zacząć od tańszych napraw.
Mówię ci, na próbę zaślep EGR. Pojeździsz, zobaczysz. Moim zdaniem minie.
A jeśli jakimś złośliwym zrządzeniem losy nie minęłoby, to masz wtedy czas i pole do popisu ;) - zdecydować czy regenerujesz turbinę, czy zamawiasz nowy zawór VSV.  A potem możesz nawet i turbinę tykać. Tylko powoli, eliminuj krok po kroku różne scenariusze. Nie zaczynaj od rewolucji :)

http://avensis.info/viewtopic.php?f=71&t=12715&start=30
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t=232075 - BIGELEKTRON, niezły naprawdę spec o Toyot. Działa w Katowicach.
https://www.toyotaownersclub.com/forums/topic/136776-d4d-42-engine-fault-code-p1251/

Offline Sawa81

• Początkujący
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Stycznia 2018, 16:58:49 »
miałem podobne objawy do twoich - przeważnie na 4 -5 biegu, przeważnie przy przyspieszaniu (przerwanie/przymulanie jakby nie mógł zaskoczyć) ale zdążało się i przy jednostajnej jeździe po prostym czy pod górkę przy 90km/h - i wyskakiwał check- pomogło wyczyszczenie zapieczonej kierownicy turbiny - 200 zł i jak ręka odjął - od tamtego czasu przeleciane 10k km bez żadnego błędu - a auto zbiera się o wiele lepiej
« Ostatnia zmiana: 22 Stycznia 2018, 17:06:49 wysłana przez Sawa81 »

Offline dudekk602

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Stycznia 2018, 19:48:38 »
miałem podobne objawy do twoich - przeważnie na 4 -5 biegu, przeważnie przy przyspieszaniu (przerwanie/przymulanie jakby nie mógł zaskoczyć) ale zdążało się i przy jednostajnej jeździe po prostym czy pod górkę przy 90km/h - i wyskakiwał check- pomogło wyczyszczenie zapieczonej kierownicy turbiny - 200 zł i jak ręka odjął - od tamtego czasu przeleciane 10k km bez żadnego błędu - a auto zbiera się o wiele lepiej
brzmi identycznie jak mój przypadek  :grin:
póki co dorwałem niezły kontakt w dużym serwisie ASO i czekam co chłopaki odpowiedzą ;)

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Lutego 2018, 11:10:32 »
Kolejny tego typu przypadek - mój kolega ma Previę z takim samym silnikiem.

Diagnoza - absolutnie nie kierownice łopatek turbiny, bo lekko chodzą, bez oporu (sprawdzenie mechanika). Co zrobiono: czyszczenie EGR, czyszczenie gniazda EGR. Podejrzenie, że zawór ten jest już po prostu zużyty i trzeba pomyśleć o nowym. Denso kosztuje ~750zł, jest też zamiennik za ~600zł (moim zdaniem nie warto ryzykować), uszczelka 30-50zł, robocizna ~100-150zł.

Kolega pojechał do elektronika, który zajmuje się też walką z softwarem w samochodach. Pomysł: zaślepić EGR i zmodyfikować soft w silniku by nie miał problemu z brakiem "widoczności" EGRa.    Wynik - nie da się w tym silniku 2.0 D4D 116KM wymienić oprogramowania w sterowniku. W szczęśliwszym położeniu są właściciele RAV4 III gen. z silnikiem 126KM, tam się da. A ten "nasz" silnik już nie jest na celowniku speców od opracowania alternatywnego softu (że nie zostanie wyświetlona kontrolka problemu z silnikiem, jeśli zaślepimy EGR), bo za stary.

Krótko mówiąc zachęcam do dokładnego czyszczenia EGR i miejsca jego montażu. Jeśli problem wraca = wymiana EGR na nowy.

Offline tomek7779

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 14 Kwietnia 2018, 14:08:44 »
Witam Panowie a niech mi ktos powie jaki ravka ma zbiornik i ile wam pali

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 14 Kwietnia 2018, 14:37:46 »

Musisz sprecyzować pytanie bo są różne RAV4 na przestrzeni lat, zbiorniki występują tez różnego kształtu, poszukaj w internecie w obrazach tam masz fotki jak wyglądają.
W ostatniej generacji diesel i benzyna 2.0 mają zbiorniki 60 l, Hybrid ma 56 l. Ja mam 2.0 benzyna i pali średnio 7.6 l na 100 km.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #12 dnia: 16 Kwietnia 2018, 23:00:29 »
Średnio 7,6 to mi paliła D4D 2004 rok a 2.0 Benz z 2001 średnio spalała 11-12 litrów. Widzę że masz ravkę 4 generacji, czy ten 2.0 pracuje w systemie Attkinsona czy w tradycyjnym Otto? Ale chyba Hybrydy są w Attkinsona
« Ostatnia zmiana: 16 Kwietnia 2018, 23:07:08 wysłana przez Meett »

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #13 dnia: 16 Kwietnia 2018, 23:04:00 »
Musisz sprecyzować pytanie bo są różne RAV4

Post z innego działu, kolega trochę rzuca tymi postami gdzie popadnie
Witam serdecznie kolegów mam takie pytanie Posiadam Toyota Raf4 2004 r 2.0 D4D Diesel 116 koni stały napęd na 4 koła Czy to normalne że ona spala 13 litrów Diesla Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie odnośnie tematu to robię krótkie trasy mało jeżdżę nie robię długich tras Może to coś pomoże aby dobrze odpowiedzieć Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie

Offline Wojteksw

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 17 Kwietnia 2018, 10:39:13 »
Proponuję przenieść do właściwego działu, bo zaraz tu zrobi się bałagan.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl