Autor Wątek: Drgania tapicerki auris 2  (Przeczytany 3742 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
Drgania tapicerki auris 2
« dnia: 15 Stycznia 2018, 23:01:19 »
Toyota Auris 2 1.4 d4d 2014r Przebieg 98tyś.
Przy dodawaniu gazu szczególnie ma 5 biegu przy prędkości 80km drga cała tapicerka. Obroty 1800-2000.  Po przekroczeniu 100km drgania ustają. Przy bardzo delikatnym przyspieszaniu np z górki drgania nie występują. Jeżeli Przyspieszam na 4 biegu prędkość 80 km jest wszystko ok. Samochód taki kupiłem, jeździłem też innym z większym przebiegiem i drgań nie było. Konsultując z kilkoma mechanikami każdy mówi coś innego. Poduszki silnika raczej ok sprawdzał diagnosta. Ośka podobno drży inaczej. Dwumasy w ty samochodzie nie ma. Paliwo też tankowałem na różnych stacjach. Dodawałem cetanu aby podnieść wartość cetanową ON.  Może ktoś miał podobny problem i coś mi doradzi bo na pewno nie jest to normalne. Nie chcą wydawać pieniędzy na wymianę po kolej wszystkich części jakie sugerują mechanicy, bo oni nie dają gwarancji, że to ustanie. Dziękuję z góry za porady.     

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Drgania tapicerki auris 2
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Stycznia 2018, 23:39:22 »
Drga tapicerka czy cały samochód od silnika? To samo jest na 6 biegu? Jeśli tak, zapraszam tutaj:
http://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,29208.0.html

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #2 dnia: 16 Stycznia 2018, 18:16:58 »
ten silnik przy ok. 1900-2000 obr. i dodaniu gazu wpada w jakąś dziwną wibrację,. która powoduje, że deska rozdzielcza buczy jak diaboł :-) jak ktoś pierwszy raz jedzie to można mu napędzić niezłego stracha, bo to brzmi jakby się miało auto rozpaść heh

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Stycznia 2018, 19:17:58 »
ten silnik przy ok. 1900-2000 obr. i dodaniu gazu wpada w jakąś dziwną wibrację,.
Także mam 1.4 d4d i niczego takiego nie zaobserwowałem, więc to prędzej jakaś usterka niż coś co normalnie występuje w tym silniku.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Stycznia 2018, 20:31:54 »
poważnie? tylko na tym forum są duże wątki o tych drganiach, łącznie z opisami od mechaników specjalizujących się w toyotach, że ten typ tak ma :)  Jesteś pierwszą osobą u której to nie występuje.

Czyli jak rozumiem... jedziesz np. na 5tym biegu przy prędkości 80-90 kmh, obroty są ok. 2000, dodajesz mocniej gazu i auto przyśpiesza bez jakichkolwiek wibracji tapicerki, "buczenia"???

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Stycznia 2018, 22:09:14 »
W moim prywatnym aurisie drgania nie występują w żadnym zakresie obrotów czy biegu. Drgania te znam z drugiej firmowej toyoty, gdzie faktycznie są i nie wiem z czym ma to związek (przebiegi mniej więcej te same). Zauważyłem jeszcze jedną przypadłość, że nasilają się w ciasnym zakręcie (w prawo) przy prędkości ~ 100 km/h i obrotach właśnie 1900 - 2000, tak jakby to była kwestia przeniesienia napędu - zabieraki, przeguby czy jak to tam się nazywa.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Stycznia 2018, 22:13:19 »
Daje to nadzieję, że przypadłość wynika z jakiejś usterki... tylko jak to w ASO wyjaśnić, skoro uważają, że tak ma być :-/

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2018, 00:28:35 »
Podobno trzeba wymienić sprzęgło. Tak napisała osoba w innym wątku. Jeśli ktoś wymienił sprzęgło i drgania ustały to proszę dać znać. Gawitch ma rację jeździłem takim samym aurisem 2 tylko z większym przebiegiem i drgań nie było.

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2018, 07:13:09 »
Inny ktoś pisał, że wymiana sprzęgła nic nie dała, więc już nic nie jest oczywiste...

Offline cezario1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2018, 18:48:12 »
Dzisiaj rozmawiałem z mechanikiem i stwierdził, żeby dać sobie z tym spokój i wrzucać piątkę przy prędkości 100km na godzinę i dużo więcej samochód nie spali. Nawiasem pali mi 7l po mieście przy spokojnej jeździe bo trzeba zmieniać biegi przy wyższych obrotach niż w awensisie 2 z silnikiem 2l, który pali minimalnie mniej. Ale tak widocznie musi być. Wynik 5,5 l dla mnie jest nieosiągalny, chociaż sprzedawcy zachwalają, że ten samochód tyle spala. Mam nadzieje że w końcu, komuś uda się problem drgań rozwiązać i podzieli się tutaj w jaki sposób to zrobił. 

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Stycznia 2018, 00:35:42 »
Ja mogę potwierdzić, że u mnie jak jadę na 4 biegu i przyspieszam to własnie w okolicach 1800-2000 jest moment dziwnego buczenia czy innych wibracji. Z 5 na 6 też występuje podobny moment, ale minimalny. Za to ten przy 4 biegu za pierwszym razem mnie srogo zdziwił.
sebastiw, u Ciebie też występuje?
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Stycznia 2018, 07:08:39 »
U mnie najbardziej odczuwalne jest to na 5tce

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Stycznia 2018, 17:53:48 »
Hmm, przetestuję też na 5 dokładniej. Ale jak śnieg zniknie bo dzisiaj z roboty cały czas na 1-2 jechałem :P
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Stycznia 2018, 18:39:17 »
Hmm, przetestuję też na 5 dokładniej. Ale jak śnieg zniknie bo dzisiaj z roboty cały czas na 1-2 jechałem
Na 4ce też, ale słabiej. Ja jeżdżę glebie po trasie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl