Autor Wątek: Wszystkie kontrolki gasną przy rozruchu i reset komputera średniego spalania  (Przeczytany 18744 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline soulshakin

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Wszystkie kontrolki gasną przy rozruchu i reset komputera średniego spalania
« Odpowiedź #30 dnia: 30 Października 2019, 08:28:28 »
Myślicie że takie akumulator będzie pasował na wymianę?
https://www.ceneo.pl/40500985

Wymiary ok i specyfikacja podobna, jakieś japońskie stronki pokazują jako możliwy zamiennik.

Offline Vega

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Wszystkie kontrolki gasną przy rozruchu i reset komputera średniego spalania
« Odpowiedź #31 dnia: 30 Października 2019, 18:35:38 »
Nie kupuj, serwis łaski nie robi,mnie wymienili i od dwóch lat mam spokój. Twierdzą że nie aku.no to co innego?Ty masz mieć  sprawne auto.

Offline arkszo73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Października 2019, 17:27:17 »
Mam ten sam problem , dzisiaj przy okazji wymiany opon zgłosiłem to  na serwisie.
Temat chyba jest już znany bo wiedzieli  "o czym jest mowa".
Z moją sugestią wymiany  akumulatora nie do końca chcieli się zgodzić.
Twierdzą  , iż jest jakiś problem w oprogramowaniu listwy " BUS , zasilającej" , która pobiera prąd  w stanie spoczynku.
Jestem  umówiony na diagnostykę akumulatora  , ładowania i coś tam jeszcze .
Zobaczymy co z tego wyniknie.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Października 2019, 18:06:50 »
Nie mam fabrycznego alarmu a po zamknięciu auta miga przy drzwiach mała dioda,może to generuje pożeranie prądu,diagnostyka w ASO pokazała że mój Aku jest sprawny,nigdy mnie nie zawiodł,kręcił od strzała a mimo to resetowal się nawet po trasie czyli teoretycznie był  świeżo doładowany,w ASO mi poszli na rękę i specjalnie go rozładowywali żeby wyszło na ich wydruku że Aku padaka,inaczej nie mogą wymienic

Offline alk80

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #34 dnia: 31 Października 2019, 18:08:18 »
ja nie wiem dlaczego oni robią takie problemy, przecież to nie oni płacą za naprawę a wręcz przeciwnie bo na niej zarabiają, a koszt naprawy pokrywa producent

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 01 Listopada 2019, 12:00:24 »
Podobno są naciski z centrali w Warszawie żeby nie nadużywać napraw gwarancyjnych,we Fiacie,Skodzie jest znacznie gorzej wierzcie mi...

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #36 dnia: 09 Października 2020, 07:42:32 »
Mój akumulator wytrzymał równo dwa lata i już z rana auto przy rozruchu piszczy  sygnał czyli wiadomo krzyczy ze niskie napięcie,przerabiałem już to jak i inni właściciele CHr,mam pytanie czy ktoś wstawiał inny akumulator niż ten gówniany turecki?

Offline JacaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 18 Października 2020, 15:12:03 »
Dzień doby,
Chciałbym się przywitać i pozdrowić forumowiczów, gdyż jestem nowy na forum.
Mam C-hr-a z 2016 roku, z przebiegiem 18 000 km - Dynamic Prime. Garażowany.
Jestem bardzo zadowolony z auta, ale... no cóż, pojawiły się problemy opisywane powyżej.
Zdarzało się, że  odpalał elegancko, ale kontrolki na zegarach nie wyświetlały się lub gasły bardzo szybko.
Ostatnio dwa razy, po otwarciu drzwi i próbie odpalenia, migał kierunkami, piszczał i pokazywał na centralnym wyświetlaczu jakby dwa fotele z pasami plus coś jeszcze, a alternator jakby nie chciał wystartować. Zamknąłem auto, otworzyłem i jakoś poszło.
Czy wg Was, to jest ten objaw związany z aku ?
Z góry dzięki za konkretne podpowiedzi.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #38 dnia: 19 Października 2020, 12:02:22 »
Pisk przy rozruchu i jesli nie zostawia zadnego błędu to na stowe akumulator(do któregos systemu nie dochodzi odpowiednie napiecie prądu ,i auto sygnalizuje awarie)nie bardzo rozumiem jak slyszales alternator chyba chodzilo o rozrusznik,przez cztery lata odpalania czy na slabym aku czy nowym moje auto odpala od przekręcenia kluczyka,zapomnialem przy chr co to znaczy slyszec rozrusznik i jego kręcenie,u mnie tego nie ma,wsiadam,przekrecam,zapalony

Offline JacaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 19 Października 2020, 15:23:31 »
dibo75, dzięki za reakcję.
Oczywiście słyszałem rozrusznik  :-)
Dzisiaj, po dwóch dobach w garażu, odpalił normalnie, bez problemów. Zobaczę jutro po 12 h na parkingu pod pracą.
Poczytałem Twoje wpisy i jak rozumiem, po wymianie aku problem ustał ?
Ja mam jakiś japoński akumulator, bo auto z Japonii.

Offline dibo75

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #40 dnia: 19 Października 2020, 18:39:43 »
problem po wymianie akumulatora wraca u 100% użytkowników,niektorym juz po 4miesiacach takze dziwna sprawa

Offline JacaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 19 Października 2020, 18:55:54 »
z tego widać, że to nie wina aku.
Albo ładowanie, albo może masa i stąd problem z ładowaniem. Jutro sprawdzę.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #42 dnia: 20 Października 2020, 20:16:00 »
Logika układu sterowania ładowaniem, być może będzie zmiana w oprogramowaniu a być może nie
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline JacaM

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 20 Października 2020, 20:30:18 »
A coś więcej i bez metafor, jak mawia klasyk  :-)
Znalazłem pod maską, po prawej stronie dość cienki kabel przymocowany do nadkola. cała śruba pordzewiała i wokół również.
Ren kabel jakby odchodzi od całej wiązki masowej idącej spod minusa. Może tu ucieka lub jakiś moduł nie ma poprawnego zasilania ?
Jutro będę to czyścił. Auto ma niecałe 4 lata i 18 tys. nalatane.
Pozostałe połączenia, jak nowe.

Offline Colin

• Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #44 dnia: 20 Października 2020, 20:48:26 »
Coś więcej tzn chciałbyś zmienić algorytm sterowania napięciem w programie procesora przetwornika dc/dc?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl