Autor Wątek: Czujnik deszczu/automatyczne wycieraczki  (Przeczytany 6813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gorgol

• Toyot Leżący
  • *
Czujnik deszczu/automatyczne wycieraczki
« dnia: 18 Stycznia 2018, 19:01:47 »
Witam wszystkich,

mam pytanie - czy w Waszych C-HR`kach wycieraczki włączają się automatycznie w przypadku śniegu ( dźwignia oczywiście w trybie AUTO )? Po dzisiejszych opadach śniegu, potem mokrego śniegu, w korku, przy małych prędkościach - nic.  Ręcznie musiałem włączać.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Piotrek
« Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2018, 19:07:18 wysłana przez gorgol »

Offline RoMario

• Toyot Leżący
  • *
    • Skorzęcin
Odp: Czujnik deszczu/automatyczne wycieraczki
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Stycznia 2018, 19:34:00 »
U mnie się włącza i działa bez problemów, miałem dzisiaj dużo czasu w tych korkach, żeby wszystko w aucie sprawdzić :)

Offline RafalWawa

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Stycznia 2018, 21:20:23 »
Witam wszystkich,

mam pytanie - czy w Waszych C-HR`kach wycieraczki włączają się automatycznie w przypadku śniegu ( dźwignia oczywiście w trybie AUTO )? Po dzisiejszych opadach śniegu, potem mokrego śniegu, w korku, przy małych prędkościach - nic.  Ręcznie musiałem włączać.

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi.

Piotrek

Wycieraczki właczają się automatycznie nie wtedy kiedy pada snieg, tylko wtedy gdy czujnik wykryje  opad na nim ( a to w sumie niewielkie okienko na szybie). W deszczu to się raczej nie zdarza, ale w śniegu spokojnie może tak być że akurat okienko czujnika czyste - i mimo ze niewiele widzisz to wycieraczki nie chcą się ruszyć.
Jest do tego regulacja czułości sensora ( na dźwigni, takie pokrętło). A wogóle - trochę słabo to rozwiązano. Automat działa tylko przy okreslonej pozycji dźwigni. W XC60 jest tak że automat działa jak jest włączony odrębnym przyciskiem, a jak nie chce się ruszyc, zawsze można dodatkowo przetrzeć szybę dźwignią nie wyłączając automatu.

Offline Marcin_RAMZES

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 2025
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Stycznia 2018, 23:45:45 »
A wogóle - trochę słabo to rozwiązano.
Miałem identycznie w Outlanderze, więc nie tylko Toyota tak robi.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl