Autor Wątek: Auris II FL 15" Wartość pojazdu według ubezpieczyciela  (Przeczytany 1523 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
Auris II FL 15" Wartość pojazdu według ubezpieczyciela
« dnia: 25 Stycznia 2018, 19:07:59 »
Witam

Mam pytanie, o ile wasz ubezpieczyciel zaniża co rok wartość pojazdu? Czy 15 tyś na rok to sporo? Mały przebieg bo nie mam nawet 45Tys, naprawiany w ASO na oryginalnych częściach porysowane elementy itp więc wartość pojazdu aż tak drastycznie spadła? Na allegro ciężko znaleźć w moim wyposażeniu za 60Tys a ubezpieczyciel twierdzi że samochód nie jest ani tyle wart.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
Odp: Auris II FL 15" Wartość pojazdu według ubezpieczyciela
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Stycznia 2018, 19:19:46 »
mi wartość po 1 roku spadła o 25 tys  :o w następnym o 5 tys, a po kolejnym wartość wzrosła o 2 tys (juz w innej ubezpieczalni  :-))
Warto pokalkulować u różnych ubezpieczycieli, bo wychodzą różnice w wartości pojazdu, a  w cenie ubezpieczenia nawet grubo ponad dwukrotnie.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 19:24:19 wysłana przez bazi »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 25 Stycznia 2018, 19:32:39 »
To już trzeci Rok a takie ceny jak proponują to dramat jakiś jest. Za 55tys ciężko znaleźć hybrydę w internecie serwisowaną, niebitą z takim przebiegiem i biedniejszym wyposażeniu. Igła oczywiście. PZU Powiedziało 61 Hestia 60 po oględzinach pomyślnych. Co za jaja :D Hestia wyliczyła mi ponad 9 tysięcy zaś PZU 4,5. Full zniżki oczywiście.

Offline bazi

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla E16 1.6
« Odpowiedź #3 dnia: 25 Stycznia 2018, 19:40:04 »
Ja w 3 roku zmieniłem z PZU na HDI i zapłaciłem 1600 zł OC/AC/NNW

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 25 Stycznia 2018, 20:36:39 »
Wartość pojazdu spada o około 50% co 3 lata. Dla jednych pojazdów jest to spadek o 53% (francuzy, VAG z awaryjnymi jednostkami), a dla innych 47% m.in. dla Toyot (wartości oczywiście przybliżone). Ubezpieczyciel tak naprawdę nie patrzy na to czy serwis w ASO ani nawet za bardzo nie zwraca uwagi na wyposażenie. Zresztą tak samo jest przy odsprzedaży tych samochodów - każdy szuka wypasionej i zadbanej używki, ale niekoniecznie chce za to płacić.
Jeśli uważacie, że Wasze auto jest więcej warto, to zawsze możecie poprosić o wycenę rzeczoznawcę. Na pewno PZU oferuje taką usługę, ale nie wiem za jaką cenę. Wtedy oczywiście będą brane pod uwagę: stan pojazdu, serwisowanie, wyposażenie, przebieg. I oczywiście z tego też będzie wynikała kalkulacja składki ubezpieczeniowej (czyt. będzie znacznie wyższa).
Niestety ubezpieczenie (a raczej likwidacja szkody) zawsze będzie nie do końca korzystne dla klienta. Moim zdaniem przy przeciętnych autach (tzn. takich, jakich na ulicach dużo, które nie są jakąś wersją mogącą w długim terminie stać się youngtimerem) szkoda czasu na szarpanie się z ubezpieczycielem o uwzględnienie różnicy kilku procent w wartości auta. Najlepiej porównajcie w kilku zakładach i odrzućcie te, które szczególnie zaniżają (mi kiedyś jeden ubezpieczyciel oferował super niską składkę, bo właśnie zaniżył o 30%!!! wartość pojazdu). Podnoszenie wartości specjalnie nie ma sensu, bo przy likwidacji szkody i tak będą chcieli wypłacić według standardowej wyceny. Najlepiej jeśli ubezpieczyciel posługuje się jakimiś uniwersalnymi wskaźnikami (np. eurotaxem), bo wtedy nie będzie stosował różnej metodyki kalkulacji przy ubezpieczaniu i przy szkodzie.

@Stivo: 9k pln za ubezpieczenie Aurisa przy pełnych zniżkach?!?! 4,5k pln też z kosmosu przy tej wartości auta.
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 20:38:11 wysłana przez Dombrek »

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #5 dnia: 25 Stycznia 2018, 20:58:35 »
Tak mi Panie właśnie powiedziały, zaproponowałem zmianę pracy bo nie dam za ubezpieczenie przy pełnych zniżkach takiej sumy pieniędzy. W tamtym roku płaciłem 2,5tys za samochó? który był wart więcej o ponad 15 tyś na fakturze. Coś tu nie gra. Myślałem że w 4 się bez problemu zmieszczę. I To Aso w Stalowej Woli... Zapytam jeszcze w Świlczej. A później sprzwdzę internet i jakieś rankomaty. Pytanie jak z późniejszą naprawą bezgotówkową w ASO jeśli nie mają NP podpisanej umowy czy coś takiego?
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2018, 21:00:32 wysłana przez Stivo »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #6 dnia: 25 Stycznia 2018, 23:04:38 »
Pytanie jak z późniejszą naprawą bezgotówkową w ASO jeśli nie mają NP podpisanej umowy czy coś takiego?

Nie ubezpieczaj się w ASO. Czy masz wszystkie zniżki? Nie spotkałem się z problemami z naprawą bezgotówkową. Możesz z kosztorysem iść nawet do jakiegoś Zenka Mechanika i on też Ci to ładnie ogarnie, więc tym bardziej ASO.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #7 dnia: 25 Stycznia 2018, 23:59:50 »
Wartość pojazdu spada o około 50% co 3 lata.
To może dotyczy średniej rynkowej wyznaczanej przez stanowiące 90% auta sprowadzane i poflotowe.  Te pierwsze o niepewnej historii i zwykle kręcone.  Te drugie przeważnie ubogo wyposażone z dużym przebiegiem.  Auta od pierwszego prywatnego właściciela tracą 50% wartości po 4 latach.  Octavię 6 lat/124 kkm sprzedałem za 41% ceny zakupu a Focusa 8,5 roku / 200 kkm za 22%.

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #8 dnia: 26 Stycznia 2018, 00:38:35 »
Zgadza się. Ale średnia to średnia. I do jednego worka są wrzucane powypadkowe utopione szroty z przekręconym licznikiem jak i pachnące nowością 3-latki z myjni ręcznej, serwisie w ASO i przebiegu 5kkm rocznie. Przykre, ale prawdziwe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl