Autor Wątek: Co trzeba wiedzieć przy zakupie Auris hybryda  (Przeczytany 31914 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Co trzeba wiedzieć przy zakupie Auris hybryda
« Odpowiedź #45 dnia: 11 Kwietnia 2019, 00:54:19 »
Nigdy nie jeździłem hybrydą i wydawało mi się że dłużej będzie jeździł na elektryku (chwile po rozruch przechodzi na spalinowy) U córki na wstecznym tylko na elektryku (Yaris) a u mnie za chwile po wbiciu R uruchamia spalinowy.

Auto po ruszeniu załącza ci silnik spalinowy, bo silnik oraz układ wydechowy muszą się nagrzać. Poza tym czasem nawet jak masz baterię naładowaną, to spaliniak się załączy po to, by temperaturę utrzymać (szczególnie zimą).

Silnik spalinowy musi być cały czas ciepły (i nasmarowany) chociażby po to, byś mógł w dowolnym momencie wcisnąć gaz "do dechy" bez obaw, że go zatrzesz.

Układ wydechowy musi być cały czas ciepły bo katalizatory w autach na benzynę działają tylko w odpowiednio wysokiej temperaturze.

Jeśli zdarzy ci się uruchomić auto na ciepłym silniku (np. po kilkuminutowym postoju i oczywiście gdy bateria nie jest rozładowana) to zauważysz, że spaliniak się załączy dopiero wtedy gdy będzie potrzebny do przyspieszania. I bez znaczenia jest tu kierunek jazdy (D czy R).

Zimą (albo w zimny wiosenny poranek :-) ) zauważysz też, że np. na światłach czy w korku silnik spalinowy będzie się częściej załączał (pomimo, że bateria naładowana, a i sam silnik wciąż ciepły, bo przed chwilą pracował) - to po to, by ogrzać powietrze w kabinie. W takiej sytuacji można wymusić wyłączenie silnika spalinowego - wcisnąć przycisk EV lub znacznie zmniejszyć nastawę temperatury (bądź też całkowicie wyłączyć nawiew).

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #46 dnia: 11 Kwietnia 2019, 06:46:48 »
Wystarczy wyłączyć nawiew i spalina się zapala tylko wtedy kiedy musi. Czytaj jak wcisniesz albo naładować aku

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Lipca 2019, 19:17:53 »
Czy w trasie radzi sobie to jakoś? Chodzi mi o Aurisa II Hybrid. Auto wydaje się dosyć ciężkie a 136 KM tyłka nie urywa.

Offline Jeziorko

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Lipca 2019, 20:28:56 »
Wiesz to są odczucia indywidualne. Dla mnie jest ok bo z wiekiem mniej mi się chce spieszyć. W kombi i 2 dorosłe i 2 dzieci plus pełny bagażnik i zbiornik lpg i nie czułem dyskomfortu

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Lipca 2019, 22:03:47 »
Czy w trasie radzi sobie to jakoś? Chodzi mi o Aurisa II Hybrid. Auto wydaje się dosyć ciężkie a 136 KM tyłka nie urywa.
Najlepiej umów się na jazdę próbną, salony toyoty mają w ofercie auta używane. Wyskocz na obwodnicę czy autostradę i sam oceń. Niektórzy skarżą się na wycie silnika. Ja tak nie uważam, owszem gdy rozpedzam mojego Priusa to słychać wycie (myślę że tak jak w każdym aucie) gdy  rozpedzam go do pożądanej prędkości , następnie odpuszczam gaz i utrzymuje tą prędkość już bez wycia.

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Lipca 2019, 22:32:16 »
Rzadko przekraczam 120 km/h ale jak ktoś się wlecze chciałbym takiego kierowcę sprawnie wyprzedzić i jechać dalej w swoim kierunku.Tyle moich oczekiwań. Miałem wcześniej kilka aut i musiałem kilka razy zastanowić się czy zdążę wyprzedzić albo przepuścić kilku kierowców,którzy jechali za mną i byli gotowi do wyprzedzania.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #51 dnia: 26 Lipca 2019, 00:12:15 »
Pytanie czym do tej pory jeździłeś i z jakim silnikiem? 
I jak bardzo jesteś przywiązany do paradygmatów sztywnego powiązania silnika z kołami i garbatego momentu?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #52 dnia: 26 Lipca 2019, 12:34:45 »
Jedz do salonu weź auto. Tryb pwr i naprzód. Ile ludzi tyle ocen. Dla mnie do 160 jeszcze idzie.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #53 dnia: 26 Lipca 2019, 13:03:02 »
Jedz do salonu weź auto.
W salonach już nie ma Aurisów Hybrid.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #54 dnia: 26 Lipca 2019, 13:17:53 »
A dziwne bo u mnie stoi ich z 15 jeszcze na placu widziałem i kilka w folii na masce. Mają i nowe i z wyprzedaży i używki

Offline Robsajson

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #55 dnia: 26 Lipca 2019, 13:33:48 »
I jak bardzo jesteś przywiązany do paradygmatów sztywnego powiązania silnika z kołami i garbatego momentu?
Zawsze miałem benzyniaki do 150KM. Bardzo podobała mi się jazda Oplem Amper ale silnik spalinowy jest słaby i cała frajda się kończy po przełączeniu się układu.Rozważam zakup Hybrydy ale może i zostanę przy starszej technologii :)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Lipca 2019, 15:38:34 »
A dziwne bo u mnie stoi ich z 15 jeszcze na placu widziałem i kilka w folii na masce. Mają i nowe i z wyprzedaży i używki
Na stronie Toyoty stoi że wszystkie HSD wyprzedane.  Ale używką z Toyota Plus jeśli mają powinni dać się przejechać...

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #57 dnia: 26 Lipca 2019, 15:51:24 »
Zawsze miałem benzyniaki do 150KM. Bardzo podobała mi się jazda Oplem Amper ale silnik spalinowy jest słaby i cała frajda się kończy po przełączeniu się układu.Rozważam zakup Hybrydy ale może i zostanę przy starszej technologii :)
Golf 1.5 TSI 150 KM rozpędza się 60-100 km/h w 5,1 s ale to wymaga redukcji do 2 i przełożenia na 3 w trakcie manewru.  Na 4 biegu potrzebuje 7,2 s.  Auris Hybrid w różnych testach osiągał dla 60-100 km/h wynik 6,5-7 s - zaleta polega na tym że on ma tak zawsze, nie ma opcji ze źle trafisz z redukcją, nie ma turbodziury, nie ma że skrzynia zahaczy - po prostu wciskasz gaz i obie rączki na kierownicy.  Nie ma chwilowego kopa w strefie największego przyrostu momentu ale za to bardzo równo i bez przerwy ciągnie do całkiem sporej prędkości.  Trzeba trochę czasu aby się przestawić i zorientować że nie jest gorzej tylko inaczej.

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 26 Lipca 2019, 17:31:28 »
Rzadko przekraczam 120 km/h ale jak ktoś się wlecze chciałbym takiego kierowcę sprawnie wyprzedzić i jechać dalej w swoim kierunku.
Z przyspieszeniem 0-100 na poziomie 11.5s, nie liczyłbym na sprawne wyprzedzanie. Raczej spokojna emerycka i oszczędna jazda.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Lipca 2019, 17:39:52 »
Na portalach aukcyjnych są jeszcze które mają po 1km więc raczej nowe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl