Autor Wątek: ¶wiece do gazu ???  (Przeczytany 5204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

duzy

• Gość
¶wiece do gazu ???
« dnia: 08 Maja 2005, 14:44:09 »
Witam klubowiczów. Zastanawiam sie nad zakupem świec do Carina 2.0 '97 zasilanej gazem. Jakie najlepsze świece byście mi polecili ?? Pozdrawiam

Offline Deeno

• Toyot Chodzacy
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Maja 2005, 14:51:29 »
Ja stosuje takie jak zaleca producent.
O swiecach juz chyba bylo sporo.
Przykumaj te kocie ruchy - coco jumbo i do przodu.
Carina E + Nissan Micra K11 (Balbinka)
Moja Carina E - wykres z hamowni

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Maja 2005, 18:30:25 »
Cytat: duzy
Jakie najlepsze świece byście mi polecili ??

Takie jak fabryka przewidziała.
Było o tym już dużo. Poszukaj.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Rafi

• Gość
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Maja 2005, 22:52:34 »
Tak przy okazji. Co ile przy gazie wymieniać świece, filtr i przewody, tak jak zaleca Toyota, czy tak jak zaleca książka serwisowa instalacji gazowej, czyli co 10.000km?

Rafi

Offline Perzan

• Toyot Zmotoryzowany
    • http://www.perzan.com
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Maja 2005, 23:02:22 »
Ja wymieniam świece co 15kkm jak każe Toyota i przy okazji filtr powietrza.
Przewody - jak padną.
Pozdro.
*
*** Czytając forum często odnoszę wrażenie, że ludzie nie chcą aby im pomóc, choć wydaje się że pomocy potrzebują. ***
*
*
*** Try not. Do or do not. There is no try. ***
*

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Maja 2005, 15:08:19 »
Na NGK spokojnie zrobisz 30kkm. Teraz kupiłem Denso (1-szy raz) - różnicy nie ma w porównaniu z NGK - u mnie w fazie testów. Napewno nie zakładaj BOSH-a - duże prawdopodobieństwo strzału! BOSH-a to do kosza, jak mówią gazownicy. Filtr powietrza, tak jak kolega Perzan pisze co 15 góra 20kkm trzeba wyrzucić! Filtr LPG co 30kkm. Należy zwrócić uwagęna kopułkę, palec, przewody WN - jak OK to do przodu i nic nie kombinować!
PS. Temat chyba powinien znaleźć sięw dziale LPG :chmmm
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

Rafi

• Gość
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Października 2005, 14:37:13 »
Ostatnio wymienialem świece, zmienilem na NGK BKR6EP-13, wczesniej mialem NGK BKR6EYA. Swieczki te (6EP-13) kosztuja 50zl/szt.
 Mam silnik LB, zalozony gaz  i mam co 15000lm wymieniac te swiece na nowe? To przeciez 200zl
Moze przy gazie powienienem jezdzic na tych co mialem wczesnie?

Offline Kryspin

• Toyot Spamer
    • Toyota Klub
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Października 2005, 13:08:17 »
Cytat: jozef01
PS. Temat chyba powinien znaleźć sięw dziale LPG

Ano nie inaczej :-DD

Cytat: Rafi
Ostatnio wymienialem świece, zmienilem na NGK BKR6EP-13, wczesniej mialem NGK BKR6EYA. Swieczki te (6EP-13) kosztuja 50zl/szt.
Mam silnik LB, zalozony gaz i mam co 15000lm wymieniac te swiece na nowe? To przeciez 200zl
Moze przy gazie powienienem jezdzic na tych co mialem wczesnie?

Rafi, na patynówkach  6EP-13 spokojnie możesz jeździć nawet i 70 tyś km (100 tyś na benzynie) - sam testowałem na LPG i były jak najbardziej oki.
TK Automobile - serwis, naprawa , diagnostyka

[Kuba]

• Gość
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Października 2005, 09:43:48 »
...Filtr powietrza, tak jak kolega Perzan pisze co 15 góra 20kkm trzeba wyrzucić! Filtr LPG co 30kkm.
Hmm... a czemu tak czesto filtr powietrza? I czemu tak rzadko filtr gazu?
Gazownicy z ktorymi rozmawialem zalecaja wymiane filtra gazu co 15 kkm, natomiast filtra powietrza o 1/3 szybciej niz dla noPb czyli AFAIR po 30 kkm.

Offline jozef01

• Toyot Pełzający
  • **
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Października 2005, 15:08:30 »
Cytat: [Kuba]
...Filtr powietrza, tak jak kolega Perzan pisze co 15 góra 20kkm trzeba wyrzucić! Filtr LPG co 30kkm.
Hmm... a czemu tak czesto filtr powietrza? I czemu tak rzadko filtr gazu?
Gazownicy z ktorymi rozmawialem zalecaja wymiane filtra gazu co 15 kkm, natomiast filtra powietrza o 1/3 szybciej niz dla noPb czyli AFAIR po 30 kkm.

Spróbuj przejechać 30kkm w mieście przy takim zapyleniu na jednym filtrze powietrza - powodzenia, mnie sięnie udało nigdy i w żadnym samochodzie. Co do filtra LPG fazy ciekłej wymiana co 15kkm to przesada, co do lotnej zdoda. Przy sprawdzonych stacjach LPG filterek wystarcza spokojnie na 30kkm - też z doświadczenia, oczywiście czasami po jednym zatankowaniu czymś "gazo - podobnym" filtr nadaje siędo wyrzucenia, a układ do mycia.
Ave'00- 2,0 D4D Sol  

[Kuba]

• Gość
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Października 2005, 09:06:19 »
Spróbuj przejechać 30kkm w mieście przy takim zapyleniu na jednym filtrze powietrza - powodzenia, mnie sięnie udało nigdy i w żadnym samochodzie.
Ok, z tym miastem to sie zgodze. To moze miec uzasadnienie.

adamis

• Gość
¶wiece do gazu ???
« Odpowiedź #11 dnia: 15 Października 2005, 12:43:34 »
Ludzie,co wy za bajki wypisujecie z tymi świecami!Na każdych świecach spokojnie można przejechać i 100 000.Sprawdzone na kilku samochodach.Jedyne czego trzeba pilnować przy gazie to odstęp w granicach 0,7 mm.Nie widzężadnej różnicy w spalaniu,uruchamianiu zimnego czy ciepłego silnika czy też w wolnych obrotach po wymianie świec na nowe.Totalną bzdruą jest wymienianie świec po 10-15 tys.
Zajechałem już kilka kompletów świec w różnych samochodach(przeważnie na gazie).Wymieniałem je tylko dlatego,że już miały mocno wypaloną elektrodę,jednak wszystko ze spalaniem bylo w pożo.
Wystarczy poprostu co 15-20 000 wykręcić świece(koniecznie przy zimnym silniku-bo można zniszczć gwint)sprawdzić szczelinęi ew.dogiąć elektrodę,wkręcić i jeździć dalej.
Zawsze stosowałem Boschki(jednak nie najlepsze) a teraz Iskry(bardzo dobre).Tylko do Previi założyłem platynówki i nie mogętego odżałować,bo wydałem kupękasy tylko dlatego,że posłuchałem ''fachowej''porady.To samo miał bym przy zwykłych świecach a w kieszeni zostało by ze 250 zł.
Inny temat to świece wieloelektrodowe.Podnoszą sporo zużycie paliwa i nikt nie wie dlaczego.Sprawdziłem w 4 samochodach.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl