Autor Wątek: HIR2 - czym zastąpić?  (Przeczytany 107172 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
Odp: HIR2 - czym zastąpić?
« Odpowiedź #135 dnia: 30 Stycznia 2021, 16:54:00 »
beton zawsze pozostanie betonem..

Homologacja jest elementem pewnego porządku prawnego, równie dobrze mógłbyś nagle wpaść na pomysł, żeby jeździć po lewej stronie. Zapewne innym uczestnikom ruchu nie byłoby wtedy do śmiechu.

Projektor soczewkowy nie składa się jedynie z soczewki i jak widać na powyższym rysunku geometria żarnika bardzo mocno wpływa na formowanie wiązki świetlnej. Co więcej, jeśli samochód jest obciążony to i przy tych 55 watowych świeczkach ludzie z naprzeciwka potrafią migać, bo zapomnieliśmy obniżyć świateł. Zadaniem organu homologacyjnego jest właśnie sprawdzenie, czy źródło światła ma odpowiednio spójną wiązkę i jest zgodne z oczekiwaną geometrią i docelowym strumieniem świetlnym takiego reflektora.

Ja wiem, że egoizm jest modny, ale niestety bywa dość irytujący dla innych.

Pzdr bNDT

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #136 dnia: 30 Stycznia 2021, 19:41:35 »
Homologacja jest elementem pewnego porządku prawnego ...
Kolego, odpuść. Z takimi postępackimi mądralami merytorycznie nie podyskutujesz, bo argumenty zakrzyczą i wyzwą od betonów albo głąbów.  Może tacy niech żyją w swoich wirtualnych światach, a my róbmy swoje. Jak dożyjemy, to może im kiedyś pomożemy wyrwać się z tego szaleństwa, gdy w końcu to zauważą. Powyżej nastąpiło określenie "głąby zapominacie ..." a zaraz potem popis ignorancji w temacie. Gratulacje! Musimy to przetrwać ...
PS. Do pozostałych kolegów: Żarówka w reflektorze rozkłada swój strumień na oświetlenie drogi - poniżej tzw. granicy odcięcia, i powyżej jako półcień. Zwiększenie ilości światła przez LED powoduje, że droga jest lepiej widoczna, a półcień proporcjonalnie jest silniejszy niż wyliczony dla żarówki, co już może/musi realnie powodować oślepianie. Soczewka tego nie skoryguje w żaden sposób (a to dla kolegi nie głąba).
Pomijam ważny problem innej geometrii źródła światła, tego soczewki też nie skorygują.
PS2. Diagności mają zwykle proste urządzenia optyczne, które pokazują rozkład światła z reflektora. Nie mierzą np. natężenia oświetlenia w półcieniu. Na "oko" może wyglądać wszystko dobrze (podobnie jak na drzwiach garażu), a na drodze ... ?
« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2021, 20:27:17 wysłana przez KoMarek »
Spalanie - Motostat.pl

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
« Odpowiedź #137 dnia: 30 Stycznia 2021, 22:06:46 »
Zgadzam się z przedmówcą  - dobre ledy do soczewki to jest to.
Tak wygląda efekt zamiany fabrycznych HIR2 na LED NARVA w soczewkach.

Czyli dobitnie pokazałeś na zdjęciach, że ledy Narva nie nadają się  :thumbdown: bo brak jest asymetrii w oświetleniu drogi. I w ogóle świecą zabójczo za jasno. Na bank będą oślepiały innych z przeciwka  :thumbdown:

Moje osobiste doświadczenia wskazują natomiast, że coraz więcej samochodów mnie oślepia.

Mnie też, niestety  :embarassed:

« Ostatnia zmiana: 30 Stycznia 2021, 22:08:34 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #138 dnia: 30 Stycznia 2021, 23:05:02 »
No niestety mylisz się.
 Na zdjęciach właśnie widać dobitnie jak prawidłowo jest zachowana asymetria, w rzeczywistości widać to jeszcze lepiej. Świecą zdecydowanie jaśniej od fabrycznych hir2 ale nie ma to porównania z lampami full LED które mam w Octavii. Postaram się zrobić zdjęcia tego miejsca w lesie jak tylko stopnieje śnieg to zobaczysz jak jasno, szeroko i głęboko oświetlona jest droga w prawdziwych ledach. Z oślepieniem także nie ma problemu bo sprawdziłem to na 3 różnych osobach i żadne nic takiego nie doświadczyło.
Zgadza się że nie mają homologacji i nie mogą być stosowane na drogach publicznych,, ale ocenianie produktu nie widząc naocznie ich efektów i możliwości a tylko bazowanie na stereotypach lub niesprawdzonych wrażeniach to dziecinada.
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #139 dnia: 31 Stycznia 2021, 00:34:32 »
no to powiem na koniec krótko ;)
To Państwo mają problem i ból o ledy ;)
Ja mam ten komfort, że moje auto przeszło już dwa razy przegląd z ledami i za każdym razem sprawdzane były światła i zawsze było wszystko ok ;)
i w tym momencie, gdy ktoś mi zaczyna tłumaczyć, że led jest zły, led oślepia, pokazuje jakieś rysunki.. to JEGO problem ;) nie mój.
Kto wie, może trafiłem na najlepsze sztuki reflektorów...? (przecież podobno były problemy z tymi soczewkami i były akcje serwisowe) może u Was są jakieś problemy i Wasze auta oślepiają z naprzeciwka? Ale to WASZ problem, nie mój ;)
Oświetlenie mojego auta spełnia obecnie wszystkie fizyczne normy, a to, że ledy są jeszcze nielegalne.. ja się będę ewentualnie z tego tłumaczył ;) nie Wy.
ale jak już w Niemczech retrofity są na legalu.. to za niedługo u nas też i wtedy będziecie mogli się wszyscy czule pocałować XD

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #140 dnia: 31 Stycznia 2021, 09:23:28 »

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #141 dnia: 31 Stycznia 2021, 09:57:19 »
sprawdziłem to na 3 różnych osobach i żadne nic takiego nie doświadczyło

Ale akredytacji do wykonywania badań homologacyjnych nie masz prawda? To może inaczej - zadajmy sobie pytanie dlaczego żadna jak do tej pory żarówka LED do reflektorów halogenowych nie została homologowana? Czy nie jest to w interesie producentów takich żarówek? Czy takich producentów jak Phillips czy Osram nie stać na przeprowadzenie badań? Firma Osram czy Phillips robią takie badania, starają się tak skonstruować żarówkę, żeby rozsył z reflektora był jak najbardziej zbliżony do tego, który jest emitowany przez halogen, ale problem tkwi gdzie indziej. W przepisach. Po pierwsze należałoby stworzyć nowy standard takiej żarówki w oparciu o technologię LED. Potem stworzyć do niej reflektor. Potem taki reflektor i żarówkę odpowiednio homologować. Dlaczego więc tak się nie dzieje? Ano dlatego, że ze względu na oczekiwaną trwałość LED reflektory LED tworzy się od podstaw dla każdego samochodu. Każdy z nas wie jak one wyglądają i każdy wie, że teoretycznie źródła światła są w nich niewymienne. Kolejne pytanie dlaczego? Ano dlatego, że diody LED emitują bardzo wysoki strumień świetny, a więc potrzebna jest bardzo wysoka precyzja umieszczenia diody, a ta przy pozostawieniu czynności wymiany zwykłemu użytkownikowi nie zawsze jest możliwa.

Już nie zliczę ile razy w mojej własnej historii zabawy z samochodami poprawiałem odwrotnie włożone żarówki H4, zapewniam, że żarówki H1 czy H7 ludzie też potrafią źle założyć (np. nie docisnąć prawidłowo do gniazda, albo jej nie zapiąć, albo przyciąć zapinkę żarówką).

I fakt, że np. w naszym firmowym Kodiaqu w nocy jedzie się jak w dzień, ale taki reflektor kosztuje majątek i tu jest pies pogrzebany. W Aurisie '16 fabryczne LEDy nie robią żadnego wrażenia i przymarzają, do tego w serwisie kosztują bodajże 7 kPLN za sztukę. Stąd, żeby mieć mniej kłopotów wziąłem halogeny, które niestety świecą słabiej w projektorach niż zwykłe lampy w Volkswagenie Up!. Rozumiem frustrację, łączę się w bólu, ale żeby sprawdzić efekt działania źródła światła, które nie zostało uwzględnione w konstrukcji lampy nie wystarczy opinia 3 ludzi.

Pzdr bNDT 

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #142 dnia: 31 Stycznia 2021, 10:00:22 »
To Państwo mają problem i ból o ledy

Zgadzam się w całej rozciągłości. To ja jadąc z naprzeciwka mam problem i ból oczu. Właśnie o tym dyskutujemy :-)

Pzdr bNDT

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: 31 Stycznia 2021, 10:19:47 »
Kolego, odpuść. Z takimi postępackimi mądralami merytorycznie nie podyskutujesz.

Myślę, że warto, aby ludzie wiedzieli z czym mają do czynienia zanim zaczną świecić innym po gałach najtańszym chińczykiem. Rozumiem też tych, którzy chcą sobie poprawić niewątpliwie słabe światła Toyoty, sam należę do tej grupy. Jednak przepracowałem w przemyśle motoryzacyjnym ponad 10 lat i nie mam złudzeń, że takie rozwiązanie kiedykolwiek będzie legalne. Nie jest to możliwe nawet w ogólnej technice oświetleniowej (np. zmiana jarzeniówek na ledowe w starych oprawach też nie jest legalna). Odstępstwa od przepisów na drodze niestety mogą potencjalnie stanowić zagrożenie dla innych. Mam pełną świadomość, że "tym innym" mogę być ja, stąd takie zagadnienia są dla mnie ważne i tyle.

W zasadzie na tym etapie mogę już zakończyć dyskusję i wszystkich serdecznie pozdrowić.

Offline baNDiT

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #144 dnia: 31 Stycznia 2021, 10:51:20 »
Sami zobaczcie

Zobaczyłem.

Na zdjęcie Twojej żarówki nałożyłem w skali zdjęcie żarówki halogenowej (ORI). Spójrz w okolicę żarnika. Dodatkowo na wielu zdjęciach widać poświatę ponad linią odcięcia. Choćby na tym zdjęciu na bloku czy w garażu.

To już naprawdę koniec. Jest takie powiedzenie: nie przekonasz nieprzekonananego.

« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2021, 10:53:28 wysłana przez baNDiT »

Offline josef

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #145 dnia: 31 Stycznia 2021, 13:17:12 »

Już nie zliczę ile razy w mojej własnej historii zabawy z samochodami poprawiałem odwrotnie włożone żarówki H4, zapewniam, że żarówki H1 czy H7 ludzie też potrafią źle założyć (np. nie docisnąć prawidłowo do gniazda, albo jej nie zapiąć, albo przyciąć zapinkę żarówką).
Potwierdzam  z własnych doświadczeń. :-(
Jakim trzeba być "głąbem kapuścianem", żeby nie widzieć w trakcie jazdy, że światła są bardzo źle ustawione. Za takie ustawienie świateł, a właściwie za brak prawidłowego ich ustawienia, powinni zatrzymywać prawo jazdy co najmniej na 3 m-ce.
baNDiT - mój szacun.  :good:
« Ostatnia zmiana: 31 Stycznia 2021, 13:18:50 wysłana przez josef »

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #146 dnia: 31 Stycznia 2021, 13:56:09 »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #147 dnia: 31 Stycznia 2021, 15:37:50 »
mylicie pojęcia i piszecie dlaczego takie philipsy nie mają homologacji... u nas nie mają ;) coraz więcej krajów dopuszcza stosowanie retrofitów ;) w tym nasi sąsiedzi Niemcy, którzy są sto razy mądrzejsi od naszych "specjalistów" i zakutych łbów.

Offline Irde

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #148 dnia: 31 Stycznia 2021, 16:45:42 »
mylicie pojęcia i piszecie dlaczego takie philipsy nie mają homologacji... u nas nie mają  coraz więcej krajów dopuszcza stosowanie retrofitów  w tym nasi sąsiedzi Niemcy, którzy są sto razy mądrzejsi od naszych "specjalistów" i zakutych łbów.
Przechodzi badanie techniczne? Jeździć i nie dyskutować :-). Robię dokładnie tak samo.

Offline tomsan

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #149 dnia: 31 Stycznia 2021, 18:12:26 »
To dziwne że  ledy przechodzą badania techniczne-mówię o tycb bardziej prawidłowych a nie chińszczyźnie totalnej. Wystarczy trochę zabrudzony reflektor i brak spryskiwacza w wersji na halogen aby lampa świeciła już jak dzienne czyli będzie waliła niemiłosiernie po oczach...
Wszystko fajnie z prawem do czasu np wypadku gdy policja albo agent ubezpieczeniowy zajrzy w reflektor. Wtedy badanie podbite nic nie da...zresztą, zawsze po badaniu można sobie włożyć na powrót LEDy....lepiej zainwestować w dobre hiry z homolagcją i pilnować prawidłowych ustawień reflektora niż kombinować z ledami.
Gdy mój tata miał małą stłuczkę dawno temu na drodze na początku zimy to agent po przyjeździe zaczął od zdjęć opon i pomiaru bieżnika ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl