sprawdziłem to na 3 różnych osobach i żadne nic takiego nie doświadczyło
Ale akredytacji do wykonywania badań homologacyjnych nie masz prawda? To może inaczej - zadajmy sobie pytanie dlaczego żadna jak do tej pory żarówka LED do reflektorów halogenowych nie została homologowana? Czy nie jest to w interesie producentów takich żarówek? Czy takich producentów jak Phillips czy Osram nie stać na przeprowadzenie badań? Firma Osram czy Phillips robią takie badania, starają się tak skonstruować żarówkę, żeby rozsył z reflektora był jak najbardziej zbliżony do tego, który jest emitowany przez halogen, ale problem tkwi gdzie indziej. W przepisach. Po pierwsze należałoby stworzyć nowy standard takiej żarówki w oparciu o technologię LED. Potem stworzyć do niej reflektor. Potem taki reflektor i żarówkę odpowiednio homologować. Dlaczego więc tak się nie dzieje? Ano dlatego, że ze względu na oczekiwaną trwałość LED reflektory LED tworzy się od podstaw dla każdego samochodu. Każdy z nas wie jak one wyglądają i każdy wie, że teoretycznie źródła światła są w nich niewymienne. Kolejne pytanie dlaczego? Ano dlatego, że diody LED emitują bardzo wysoki strumień świetny, a więc potrzebna jest bardzo wysoka precyzja umieszczenia diody, a ta przy pozostawieniu czynności wymiany zwykłemu użytkownikowi nie zawsze jest możliwa.
Już nie zliczę ile razy w mojej własnej historii zabawy z samochodami poprawiałem odwrotnie włożone żarówki H4, zapewniam, że żarówki H1 czy H7 ludzie też potrafią źle założyć (np. nie docisnąć prawidłowo do gniazda, albo jej nie zapiąć, albo przyciąć zapinkę żarówką).
I fakt, że np. w naszym firmowym Kodiaqu w nocy jedzie się jak w dzień, ale taki reflektor kosztuje majątek i tu jest pies pogrzebany. W Aurisie '16 fabryczne LEDy nie robią żadnego wrażenia i przymarzają, do tego w serwisie kosztują bodajże 7 kPLN za sztukę. Stąd, żeby mieć mniej kłopotów wziąłem halogeny, które niestety świecą słabiej w projektorach niż zwykłe lampy w Volkswagenie Up!. Rozumiem frustrację, łączę się w bólu, ale żeby sprawdzić efekt działania źródła światła, które nie zostało uwzględnione w konstrukcji lampy nie wystarczy opinia 3 ludzi.
Pzdr bNDT