Autor Wątek: HIR2 - czym zastąpić?  (Przeczytany 107081 razy)

Offline Mozets

• Toyot Leżący
  • *
Odp: HIR2 - czym zastąpić?
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Września 2019, 16:48:31 »
W takim razie panowie powiedzcie mi:
Jak padnie mi w nocy na trasie  żarówka w AURIS II  w światłach głównych (czyli prawidłowo HIR2) a będę miał tylko stację benzynową do dyspozycji (bo bez świateł nie pojadę - samobójcą nie jestem)-  to jaką żarówkę chwilowo, awaryjnie mogę bezpiecznie zamontować. Bez wciskania, kręcenia i kombinowania. Po powrocie oczywiście kupię w ASO typową.
Proszę o podanie typu (ewentualna cena jakbym nie miał przy sobie "tysięcy").  Nie musi działać na światłach długich  byle bym mógł dotrzeć bezpiecznie do celu w ostrożnej jeździe. By policja się nie czepiła i by w aucie nie powodowało to jakichś zgrzytów w działaniu elektroniki. (By nie było awarii).
Proszę o rozsądną i odpowiedzialną  odpowiedź.
Marek Mozets. 

Offline BigMike

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #46 dnia: 09 Września 2019, 17:51:39 »
Jak napisałem wcześniej w poście koleś chciał mi wcisnąć HB3/HB4 abym na chama wciskał pod roznymi katami wpierw jeden zabek pozniej drugi pozniej kolejny bo przecież jakoś sie da włożyć ledy za 600zł aby mu nie leżały na sklepie  :cheesy:

Jedyna opcja to chyba wydac sobie 40-50zł i zamówić jedną HIR2 i wozić w bagażniku gdzieś na wymianę.

AAA uważaj na allegro bo sprzedają używane żarówki HIR2, lepiej poszukaj InterCars lub ItalParts i zamów u nich lub u jakiegokolwiek zaprzyjaźnionego mechanika co Ci zamówi i sprzeda nową żarówkę.
« Ostatnia zmiana: 09 Września 2019, 21:49:32 wysłana przez fazibazi »

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 09 Września 2019, 18:06:02 »
Ostatnio w motoryzacyjnym pytałem o HIR2 i koszt od 27 zł/szt. Więc chyba warto wozić jedną na zapas w schowku, no chyba że to dla kogoś duży wydatek.

Offline MariuszB

• Moderator
  • Toyot Leżący
« Odpowiedź #48 dnia: 09 Września 2019, 20:24:23 »
Bosma oferuje dobrą jakość. Hir2 - 25 pln... Więc nie ma tragedii.
Życie jest zbyt krótkie by jeździć nudnymi autami...

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #49 dnia: 09 Września 2019, 21:08:37 »
To ja już nic nie wiem :D to czym różni się ta za 25 zł od tej za 500 zł? ile powinna ksoztowac żarówka z śnieżnobiałym światłem, świecąca rewelacyjnie?

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 09 Września 2019, 21:12:22 »
Ta za 25 zł to normalna standardowa żarówka. Jeśli chcesz więcej światła to może jakieś osramy +20%, ale kosztem krótszej żywotności. Albo zmień całe lampy na LED oryginalne.

Offline BigMike

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #51 dnia: 09 Września 2019, 21:13:39 »
To ja już nic nie wiem :D to czym różni się ta za 25 zł od tej za 500 zł? ile powinna ksoztowac żarówka z śnieżnobiałym światłem, świecąca rewelacyjnie?
Ta za 500zł a raczej 699zł to jedyna oryginalna markowa LED firmy PHILIPS, a te inne to zwykłe żarnikowe (halogenowe).
Tą co wkleilem z aukcii koleś sprzedawał jako AURIS HIR2 a były to HB3/HB4 czyli nie pasujące idealnie.

Offline Mozets

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Września 2019, 23:23:12 »
Ponawiam proste pytanie:
Proszę o podanie typu dostępnej na stacji benzynowej żarówki halogenowej, która bez problemów da się wymienić awaryjnie i nie zgaśnie po 5 minutach tylko np. po 5 godzinach jazdy. Wtedy znowu kupię na stacji benzynowej i dojadę do domu. Po przyjeździe wymienię na  oryginalną HIR. Taki biedny nie jestem by kupując nowe Auris szukać po nocy żarówek za 50 groszy. Ale proszę o podanie typu żarówki, bo być może panienka na stacji nie będzie wiedziała co mi sprzedać. Jeśli panowie nie znacie typu - spytam znajomego mechanika.

Offline BigMike

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #53 dnia: 09 Września 2019, 23:55:25 »
Musisz kupić HIR2 innej nie ma pasującej, no chyba że uda Ci się kupic HB3/HB4 i na siłę kombinować jak ją tam wcisnąć.
NA STACJI BENZYNOWEJ zazwyczaj nie mają żarówki typu HIR2 !
Trzeba kupić i wozić ze sobą!

Tutaj masz bardzo fajnego PDFa katalog żarówek gdzie opisane są konkretne typy żarówek w tym HIR2 i jakie mają wejście, postudiuj sobie troszkę
https://herthundbuss.com/blaetterkatalog/Kataloge/Katalog09EN/blaetterkatalog/pdf/complete.pdf
Lecz HIR2 to HIR2 nie żadne inne.

Tutaj też masz ładnie rozrysowane HIR2 to PX22d lub 9012 bo masz kilka oznaczeń
http://www.cecindustries.com/products/base-shape.php

To nie koniec, proszę bardzo tutaj masz dokładne róźnice między bardzo podobnymi zarówkami i ich złączem - wygląda podobnie, ale to zawsze są róźnice, nawet czasami moc świecenia żarówki jest większa w jednym z przypadków
HB3
http://www.cecindustries.com/attachments/halogen/9005.pdf
HB4
http://www.cecindustries.com/attachments/halogen/9006.pdf
oraz nasze gwiazdy czyli HIR2
http://www.cecindustries.com/attachments/halogen/9012LL.pdf
« Ostatnia zmiana: 10 Września 2019, 06:47:49 wysłana przez fazibazi »

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Września 2019, 08:55:21 »
Ta za 25 zł to normalna standardowa żarówka. Jeśli chcesz więcej światła to może jakieś osramy +20%, ale kosztem krótszej żywotności. Albo zmień całe lampy na LED oryginalne.

Faktycznie lepiej świecą lampy FULL LED od tych standardowych? Bez problemu da się zamontować do aurisa II z 2016?

Offline Mozets

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #55 dnia: 10 Września 2019, 09:09:53 »
Musisz kupić HIR2 innej nie ma pasującej, no chyba że uda Ci się kupic HB3/HB4 i na siłę kombinować jak ją tam wcisnąć.
NA STACJI BENZYNOWEJ zazwyczaj nie mają żarówki typu HIR2 !
Trzeba kupić i wozić ze sobą!

Tutaj masz bardzo fajnego PDFa
Dzięki BigMike za męską odpowiedź. Lubię konkretne i jasne odpowiedzi. Kupię żarówkę w ASO Toyota. Tylko tam w moim grajdołku mają HIR2. Dzięki za PDF. Czytam.
Pozdrawiam.
Marek Mozets.

« Ostatnia zmiana: 10 Września 2019, 13:15:34 wysłana przez fazibazi »

Offline AGILESS

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Września 2019, 09:16:21 »
Kupię żarówkę w ASO Toyota.
No to zdziwisz się ceną :). Jak pisano wyżej- Bosma ma bardzo dobre żarówki, też to potwierdzam.

Offline BigMike

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Września 2019, 14:49:20 »
Kupię żarówkę w ASO Toyota. Tylko tam w moim grajdołku mają HIR2.
Moim zdaniem bez sensu w ASO, lepiej poszukaj gdzieś na allegro i kup od razu sobie dwie, jak jedna sie przepali wymień obie a tą co zostanie będzie na zapas [te żarówki powinny mieć podobną żywotność].

Za cenę jednej żarówki z ASO dostaniesz 2sztuki z dostawą do domu
https://allegro.pl/listing?string=hir2&bmatch=baseline-cl-dict41-eyesa-bp-aut-1-2-0903&stan=nowe&order=p&price_from=40
Polecam kupić Philips lub Osram.
Co do ceny jak pytałem u siebie w ASO jak odbierałem Aurisa to od razu chciałem kupić komplet (zestaw) do aurisa żarówek na wymianę to nie mieli, a jedna sztuka była za 150zł.

Najważniejsza sprawa jak będziesz wymieniał żarówkę po prawej stronie (pasażera) lewa strona pod maską to trzeba zdemontować wlew płynu do spryskiwaczy, tak tak, trzeba ten czarny kołek wyciągnąć, uwolnić białą szyjkę wlewu płynu do spryskiwaczy, przekręcić ją i dopiero wymienić. Tutaj masz film https://youtu.be/sNE7X-fwtYQ?t=260

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Września 2019, 10:59:19 »
Żarówka H11 na da się ? wtyk jest podobny do HIR2

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Września 2019, 14:06:14 »
Tylko podobny.Do tego H11 produkuje znacznie mniej światła (1350lm vs. 1860lm).

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl