Autor Wątek: HIR2 - czym zastąpić?  (Przeczytany 107158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: HIR2 - czym zastąpić?
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Września 2019, 15:47:43 »
Samopoziomowanie mijania jest obowiązkowe gdy źródło światła dla owych świateł ma ponad 2000lm.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Września 2019, 11:55:37 »
Auris II FL.
zmieści się to pod dekielkiem?  :o
jest to idealna "kopia..." Philips'ów

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #77 dnia: 20 Października 2019, 10:35:17 »
zamówiłem  :grin:
dwie pary po 20 dolców, z opinii wynika, że w Aurisie II nie powodują błędu przepalonej żarówki więc duży plus :D
no i są to diody ZES Phillipsa, powinno fajnie świecić, lepiej niż standardowy halogen :D
zobaczymy kiedy przyjdą :D
jak się sprawdzą to chętnemu sprzedam po kosztach :)

Offline yunior81

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #78 dnia: 20 Października 2019, 10:37:15 »
Jak ja wam zazdroszczę posiadania soczewki ;)
Toyota Corolla SD 2018

Offline Cinek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 20 Października 2019, 11:21:17 »
Bardzo fajne światełko, właśnie takiego poszukuję :) gdzie, co i jak, poproszę ;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #80 dnia: 20 Października 2019, 12:45:53 »
Bardzo fajne światełko, właśnie takiego poszukuję :) gdzie, co i jak, poproszę ;)
jak przyjdą i sprawdzę czy ok to Ci wyślę ;)

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
Spalanie - Motostat.pl

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Października 2019, 21:40:17 »
nie zatrzymają auta, nie skontrolują świateł, jeśli będą prawidłowo świecić ;) Aurisy II mają ten komfort, że są soczewki, wystarczy odpowiednio ustawić wysokość odcięcia ;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Października 2019, 21:56:19 »
nie zatrzymają auta, nie skontrolują świateł, jeśli będą prawidłowo świecić ;) Aurisy II mają ten komfort, że są soczewki, wystarczy odpowiednio ustawić wysokość odcięcia ;)
To może jeszcze zadeklaruj, że zapłacisz za tych co zrobili przeróbki świateł mandat i pokryjesz inne koszty jeżeli jesteś tego tak pewny.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Października 2019, 22:16:06 »
Chyba że będą świecić inną barwą co będzie podejrzane. Mogą to też zrobić podczas rutynowej kontroli czy przy okazji innego wykroczenia.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Października 2019, 08:16:03 »
dlatego kupuje się ledy świecące naturalną zimną barwą, a nie niebieskie ala xenon czy inne tego typu..
w artykule jest napisane, że "niektóre z zestawów LED-owych świecą dobrze".
Powiem tak, jestem odpowiedzialnym kierowcą i nie założyłbym, lub nie jeździłbym na światłach co do których nie mam pewności.
Miałem w Corolli ledy (ustawiane na diagnostyce xd) teraz też zamierzam do Aurisa założyć z tym, że tak jak wspominałem, soczewka praktycznie załatwia wszystkie problematyczne kwestie ;)
Poza tym, miałem kiedyś kontrole i policjanci pytali się czy mam ledy, powiedziałem, że tak i wyciągnąłem im fragment ustawy o wyposażeniu samochodu i to co piszą, że są zabronione to połowiczna prawda, jest drobna luka w prawie ale nie będę o niej mówił zostawie dla siebie ;) nie zdążyłem nawet skończyć im przeczytać dany fragment, kiedy jeden z policjantów przerwał mówiąc, że wiedzą o co chodzi i puścili mnie dalej ;)
Także niby są zabronione, ale jakby się tak zagłębić to można stosować "zamienniki" ;)

a czy czasem w Aurisach II nie ma na reflektorze wybitej homologacji na ledy? bo wtedy to już wgl  <taniec>
« Ostatnia zmiana: 29 Października 2019, 08:20:04 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Października 2019, 08:41:09 »
A ja mam ostatnio przypadki, że praktycznie codziennie  spotykam samochody, które może nie oślepiają ale co najmniej są uciążliwe przy ich wymijaniu.
Nie podejrzewam, że mają powymieniane żarówki bo to są raczej klasy PREMIUM.
Ale... albo coś źle ustawione, albo te "matrycowe" tak działają...
Chodzi mi o to, żeby też wziąć pod uwagę przy takich zamianach, nie tylko to, że ja mam jaśniej i żeby nie oślepiać w skrajnym przypadku.
Pzdr.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Października 2019, 08:45:16 »
O tym mówię ;) ale fakt w tych najnowszych autach klasy premium niby super nowoczesne oświetlenie.. a bije mocno po oczach. Też to zauważyłem.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Października 2019, 08:55:18 »
Każdy reflektor uzyskuje homologację wraz ze źródłem światła , dzięki któremu wytwarza światło. Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym, nie posiadającym homologacji lub nieprzewidzianym dla homologacji danej lampy, cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy wszystkich europejskich Kodeksach Drogowych w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu. Dlatego nie pisz bzdur o lukach w prawie itp. Przepisy są jednoznaczne.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Października 2019, 10:04:51 »
Na starym corollaclub był wałkowany ten temat luki prawnej dzięki której można się wykręcić z ewentualnego mandatu za źle żarówki ;) skoro sam tego doświadczyłem to coś w tym jest, cnie?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl