Autor Wątek: HIR2 - czym zastąpić?  (Przeczytany 107132 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: HIR2 - czym zastąpić?
« Odpowiedź #120 dnia: 19 Listopada 2019, 22:58:47 »
Szukaj HIR2 na diodach ZES (diody ZES produkuje tylko Philips) (...)
Są już chińskie podróbki, które świeca znacznie słabiej. Opcją pośrednią i znacznie popularniejszą jest koreańska dioda SSC (Seoul SemiConductors) CSP.
Co się stanie jak np. ten wiatraczek się zepsuje a my o tym nie będziemy przecież wiedzieć bo nie zaglądamy tam :D spali się? pożar auta czy jak? bo to w sumie jedyna dla mnie przeszkoda by takie kupić.
Dioda błyśnie na niebiesko umierając i nastanie ciemność.

Offline AGAToyota

• Toyot Pełzający
  • **
    • Rav4My
« Odpowiedź #121 dnia: 30 Stycznia 2021, 08:48:22 »
To jakie najlepiej żarówki dawać do Auris II ?

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #122 dnia: 30 Stycznia 2021, 09:45:54 »
ja uważam, że trzeba korzystać z dobrodziejstwa posiadania soczewek i nie słuchać się pseudo znawców co wywołują tylko gówno burze...
wiem, że póki co jest to średnio legalne (aczkolwiek jest luka prawna, która pozwala się wykręcić w razie czego) ale led do soczewki to najlepsze co można zrobić, żeby poprawić sobie widoczność w nocy ;) tylko musi być dobry led ;) nie żaden COB czy inne badziewie, tylko najlepies Philips'owy ZES, lub możliwe jak wyżej ten CSP, chociaż nie testowałem.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #123 dnia: 30 Stycznia 2021, 09:53:39 »
Zgadzam się z przedmówcą  - dobre ledy do soczewki to jest to.
Tak wygląda efekt zamiany fabrycznych HIR2 na LED NARVA w soczewkach.

HIR2 fabryczne mijania

HIR2 LED NARVA mijania
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

pireus

• Gość
« Odpowiedź #124 dnia: 30 Stycznia 2021, 10:00:04 »
nie słuchać się pseudo znawców co wywołują tylko gówno burze...
Nikt nie mówi o pseudo znawcach, tylko o homologacji i warunkach dopuszczenia do ruchu.
(aczkolwiek jest luka prawna, która pozwala się wykręcić w razie czego)
Jaka? Będziesz miał wypadek i możesz zapomnieć o ubezpieczeniu, a jak potrącisz pieszego zrobi się już bardzo nieprzyjemnie

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #125 dnia: 30 Stycznia 2021, 10:27:30 »
Dz.U.2015.305
2015.08.15 zm. Dz.U.2015.1077 § 1
2016.01.01 zm. Dz.U.2015.1966 § 1
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY
z dnia 31 grudnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia.

Jest tam na pewniej stronie zapis, o częściach zamiennych możliwych do stosowania ;)
mówiąc najbardziej prosto, mamy żarówki HIR2, H7, H11 itp... w świetle naszego prawa to nie są oznaczenia socket'ów (gniazd) żarówek, tylko oznaczenie typu żarówki HALOGENOWEJ! Jeśli mamy żarówkę LED i jej producent opisuje i oznacza ją jako HIR2, H7, H11 itp.. to wedle naszego prawa, jest to traktowane jako zamiennik żarówki halogenowej i z automatu jest ona dopuszczalna mimo braku ogólnej homologacji.
Wiem, że jest to bardzo mocno naciągane, ale konsultowałem to z paroma osobami i wychodzi na to, że jest to ułomny zapis dzięki któremu można się wykręcić w razie kłopotów. A jeśli nie wiecie, w prawie jest zasada, że jeśli jest coś nie do końca jasne, lub zdania obu stron się równoważą, przez co nie można jasno stwierdzić, która strona ma rację, to zawsze prawo orzeka na naszą korzyść.

Offline wściekła mysz

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #126 dnia: 30 Stycznia 2021, 11:46:07 »
@pluto,
A robione na dokładnie takich samych ustawieniach aparatu? Te jaśniejsze drzewa u góry (przy ledach) to kwestia takiej ilości rozproszonego światła czy zdjęcie robione telefonem, bez kontroli ustawienia czasu czy przesłony?

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #127 dnia: 30 Stycznia 2021, 11:59:10 »

wiem, że póki co jest to średnio legalne (aczkolwiek jest luka prawna, która pozwala się wykręcić w razie czego) ale led do soczewki to najlepsze co można zrobić, żeby poprawić sobie widoczność w nocy ;)

Witam,
pamiętaj, że nie jesteś sam na drodze i "polepszając" sobie widoczność możesz komuś tę widoczność ograniczyć - bo go oślepisz.
I tu nie chodzi o żadne luki prawne tylko o bezpieczeństwo nie tylko Twoje ale i innych kierowców.
Moje osobiste doświadczenia wskazują natomiast, że coraz więcej samochodów mnie oślepia. No ale... teraz to obciach nie mieć LED-ów...
Nie jestem przeciwnikiem LED-ów jako takich ale wymiana tylko na takie, które są technicznie przewidziane do konkretnego reflektora/lampy.

Pzdr.

Offline pluto

• Toyot Chodzacy
    • Auris
  • Samochód:: Toyota, BYD
« Odpowiedź #128 dnia: 30 Stycznia 2021, 12:05:27 »
To niestety wada tych żarówek, dużo światła rozproszonego  :thumbdown:
Więcej zdjęć w moim wątku
https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,46734.15.html

Z ciekawości podjechałem do Stacji Kontroli Pojazdów i diagnosta nie widział żadnych nieprawidłowości na urządzeniu pomiarowym (granica padania światła i cienia w płaszczyźnie pionowej i poziomej była w normie), nie mają problemu z oślepianiem innych kierowców - przeszły by przegląd gdyby nie brak homologacji  :grin:
Widać to dobrze na zdjęciu na drzwiach garażowych (ładne odcięcia i większa szerokość świecenia po bokach).
Gorzej może być przy opadach deszczu (więcej światła rozporoszonego), ale w zamian znakomicie delikatnie podświetlają pionowe znaki drogowe  :cheesy:
Toyota Yaris Cross HEV Executive FL MY2024 130 KM
BYD SEAL U DM-i PHEV Boost 2025r. 218KM 18,3 kWh LFP

MÓJ BYD:
https://forum.elektrowoz.pl/threads/byd-seal-u-dm-i-boost-2025r-218km-18-3-kwh-netto-lfp-komfortowa-hybryda-phev.8810/

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #129 dnia: 30 Stycznia 2021, 12:18:03 »
tylko, że właśnie głąby zapominacie, że mówimy o soczewce... która idealnie skupie snop światła i odcina go na pewnej wysokości... diagnosta na przeglądzie sprawdzał i sam nawet stwierdził, że bardzo ładne odcięcie mam.
SOCZEWKA = ODCIĘCIE (nie ma prawa dobrze ustawiona soczewka oślepiać)
ODBŁYŚNIK = ROZPROSZENIE (tu każdy led może oślepiać)

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #130 dnia: 30 Stycznia 2021, 12:20:20 »
Zgadzam się z przedmówcą  - dobre ledy do soczewki to jest to.
Tak wygląda efekt zamiany fabrycznych HIR2 na LED NARVA w soczewkach.

Takie zdjęcia są moim zdaniem słabym porównaniem - bo można chociażby dłuższym czasem naświetlania je "rozjaśnić", czy też przetwornik aparatu może mieć inną czułość na barwę LED-ów. Zresztą tak to wygląda na pierwszy rzut oka - na zdjęciu z LED-ami drzewa ponad granicą odcięcia drzewa są lepiej oświetlone niż na zwykłych żarówkach. Chyba, że nie ma takiego ostrego odcięcia na LED-ach. Poza tym widać też, że nie ma takiej asymetrii ( która jest pożądanym zjawiskiem) - lewa strona drogi jest dużo mocniej oświetlona z LED-ami niż na zdjęciu z żarówką halogenową.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #131 dnia: 30 Stycznia 2021, 12:23:41 »
wedle naszego prawa, jest to traktowane jako zamiennik żarówki halogenowej i z automatu jest ona dopuszczalna mimo braku ogólnej homologacji.
Nieprawda,  używanie żarówek LED, jest w Polsce nielegalne z powodu braku homologacji diod na stosowanie w światłach zaprojektowanych do montażu żarówek. Przepisy zabraniają zamiany zwykłych żarówek na LED-y w oświetleniu zewnętrznym, zatem zakaz dotyczy reflektorów głównych, kierunkowskazów oraz lamp pozycyjnych. Wykrycie przeróbki grozi mandatem lub zabraniem dowodu rejestracyjnego, a także możliwymi problemami na stacji kontroli pojazdów: diagnosta, widząc diody w miejscu fabrycznych żarówek, nie zaliczy badania technicznego.

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #132 dnia: 30 Stycznia 2021, 16:05:16 »
tylko, że właśnie głąby zapominacie
TheMrSkiBar  :czerwona:

SOCZEWKA = ODCIĘCIE (nie ma prawa dobrze ustawiona soczewka oślepiać)
ODBŁYŚNIK = ROZPROSZENIE (tu każdy led może oślepiać)
Możesz podać wiarygodne źródło?
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline grzeto

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #133 dnia: 30 Stycznia 2021, 16:15:32 »
pamiętaj, że nie jesteś sam na drodze i "polepszając" sobie widoczność możesz komuś tę widoczność ograniczyć - bo go oślepisz.
I tu nie chodzi o żadne luki prawne tylko o bezpieczeństwo nie tylko Twoje ale i innych kierowców.
Moje osobiste doświadczenia wskazują natomiast, że coraz więcej samochodów mnie oślepia. No ale... teraz to obciach nie mieć LED-ów...
Nie jestem przeciwnikiem LED-ów jako takich ale wymiana tylko na takie, które są technicznie przewidziane do konkretnego reflektora/lampy.
O to chodzi :good:
Pozdrawiam
AURIS II FL, 2018, 1,8 HSD

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #134 dnia: 30 Stycznia 2021, 16:36:47 »
beton zawsze pozostanie betonem..

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl