Autor Wątek: HIR2 - czym zastąpić?  (Przeczytany 107204 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
Odp: HIR2 - czym zastąpić?
« Odpowiedź #165 dnia: 10 Czerwca 2022, 07:56:00 »
nawet swego czasu woziłem fragment ustawy w samochodzie ale gdzieś się to zawieruszyło przy sprzątaniu...
chodziło mniej więcej o to, że ledy nie są homologowane do aut, gdzie fabrycznie ledy nie występowały, ale np. w autach gdzie na wyposażeniu mogłeś mieć ledy, możesz wpakować taką żarówkę led, byle ta żarówka miała "swoją" homologację".
Problem zaczyna się, gdy żarówka (najczęściej chińska) nie ma żadnych homologacji certyfikatów itp... (a np. takie oryginalne philipsy mają już certyfikaty).
Wtedy teoretycznie nie można ich używać na drogach publicznych.
Jednak ułomność polskiej ustawy polega na tym, że każda żarówka ma swoje fabryczne oznaczenie, H4, HB4, HIR2, itp... co niejako już jest fabrycznym homologowanym oznaczeniem żarówki zastosowanej w danym aucie, a ustawa przewiduje, że można w oświetleniu auta można zastosować zamienniki, a jeśli żarówka ma wybite oznaczenia, gdy np. mamy HIR2 i na pudełku, na żarówce są wybite symbole HIR2 to już możemy mówić o zamienniku fabrycznej żarówki :)
Jeszcze w Corolli E12, gdzie w zasadzie nie powinienem stosować ledów ze względu na zwykle odbłyśnikowe lampy (ledy tylko do soczewek) dwa razy wykręciłem się dzięki temu zapisowi od zabrania dowodu - po stosownym okazaniu fragmentu ustawy. Na przeglądach nigdy nie miałem problemów.
Wiecie, to jest tak jak np. z ładowarkami i kablami do telefonów... producent zaleca stosowanie oryginalnego kabla, oryginalnej ładowarki, bo zamienniki mogą uszkodzić telefon (zwłaszcza w iPhone'ach) ale i tak większość kupuje zamienniki, które działają, ładują, a trzeba mieć naprawdę farta, żeby uszkodzić w ten sposób telefon.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #166 dnia: 10 Czerwca 2022, 09:21:07 »
Generalnie to stek...coś,  gdzieś,  ktoś, zero merytorycznej odpowiedzi.
A tak w nawiasie, ledy nie są tylko do soczewek, są wersje basic gdzie masz reflektory lustrzane.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

pireus

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: 10 Czerwca 2022, 09:23:04 »
Prawo nie pozwala na zamianę zwykłych żarówek na LED w samochodach z fabrycznie zwykłymi lampami. Zakaz ten dotyczy zarówno reflektorów głównych, kierunkowskazów, jak i świateł pozycyjnych. Koniec kropka. Cwaniakować zawsze można , ale do czasu.

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #168 dnia: 10 Czerwca 2022, 09:25:02 »
...ponoć ma to się zmienić (coś na wzór niemiecki) ale na tą chwilę - j/w.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka

Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #169 dnia: 10 Czerwca 2022, 17:36:38 »
Ja tylko opowiadam o swoich doświadczeniach. Każdy robi jak uważa.

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Pierdziawka :)
« Odpowiedź #170 dnia: 10 Czerwca 2022, 22:23:16 »
No dokładnie. Ale świat się dzieli na ustawianych, ustawiających i nic na to nie poradzisz. :-(

https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php/topic,31979.7050.html
 Odpowiedź #7061 dnia: 19-02-2022, 20:22:22

No i co z ciebie za Polak, jak ty uważasz Niemców za mądrzejszych.

No fakt, potomków SS to nie trawię z daleka. Ale zwroty (Ciebie, Ty) powinno się pisać z dużej, czy jednak nie ?  :shock:
Obiektywnie ja różnie to piszę, ale ten kto innym wytyka, pewnie wie.  :-P
« Ostatnia zmiana: 10 Czerwca 2022, 22:26:07 wysłana przez Rademenes »
Toyota Auris II 2013 wer. Start+Edition.
1.6, 132KM, 1ZR-FAE + ORLEN PLATINUM 5W30 MAX EXPERT DEX 1.

Offline daro73

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #171 dnia: 15 Sierpnia 2022, 14:47:07 »
Witam szanowne grono. Nie chcę zakładać osobnego wątku. Mam dwa pytania. Czy używał ktoś takich zestawów i ewentualnie który z nich jest lepszy nowy model Philipsa : Philips żarówki LED HIR2 Ultinon Pro3021 6000K czy może takie z Narvy HIR2 LED NARVA RANGE PERFORMANCE, drugie pytanie czy ktoś dostał mandat i ewentualnie jakie są konsekwencje używania ledów bez homologacji ?. Pozdro

pireus

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: 15 Sierpnia 2022, 19:03:22 »
jakie są konsekwencje używania ledów bez homologacji
Najmniejsze, to zabranie dowodu rejestracyjnego. Jak będziesz uczestnikiem wypadku i zostanie to stwierdzone, to brak wypłaty z AC , brak wypłaty z OC sprawcy, lub regres z Twojego OC jak będziesz sprawcą. O wypadku z ofiarami nie będę pisał bo to już grubsza sprawa.
drugie pytanie czy ktoś dostał mandat
Mój kolega dostał mandat i stracił dowód rejestracyjny, przy rutynowej kontroli. Jest ryzyko, jest zabawa. Jeżeli to lubisz to zmieniaj na ledy.

Offline Meett

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: SUV DSG
« Odpowiedź #173 dnia: 23 Stycznia 2023, 15:04:58 »
nawet swego czasu woziłem fragment ustawy w samochodzie ale gdzieś się to zawieruszyło przy sprzątaniu...
chodziło mniej więcej o to, że ledy nie są homologowane do aut, gdzie fabrycznie ledy nie występowały, ale np. w autach gdzie na wyposażeniu mogłeś mieć ledy, możesz wpakować taką żarówkę led, byle ta żarówka miała "swoją" homologację".
Problem zaczyna się, gdy żarówka (najczęściej chińska) nie ma żadnych homologacji certyfikatów itp... (a np. takie oryginalne philipsy mają już certyfikaty).
Wtedy teoretycznie nie można ich używać na drogach publicznych.
Jednak ułomność polskiej ustawy polega na tym, że każda żarówka ma swoje fabryczne oznaczenie, H4, HB4, HIR2, itp... co niejako już jest fabrycznym homologowanym oznaczeniem żarówki zastosowanej w danym aucie, a ustawa przewiduje, że można w oświetleniu auta można zastosować zamienniki, a jeśli żarówka ma wybite oznaczenia, gdy np. mamy HIR2 i na pudełku, na żarówce są wybite symbole HIR2 to już możemy mówić o zamienniku fabrycznej żarówki :)
Jeszcze w Corolli E12, gdzie w zasadzie nie powinienem stosować ledów ze względu na zwykle odbłyśnikowe lampy (ledy tylko do soczewek) dwa razy wykręciłem się dzięki temu zapisowi od zabrania dowodu - po stosownym okazaniu fragmentu ustawy. Na przeglądach nigdy nie miałem problemów.
Wiecie, to jest tak jak np. z ładowarkami i kablami do telefonów... producent zaleca stosowanie oryginalnego kabla, oryginalnej ładowarki, bo zamienniki mogą uszkodzić telefon (zwłaszcza w iPhone'ach) ale i tak większość kupuje zamienniki, które działają, ładują, a trzeba mieć naprawdę farta, żeby uszkodzić w ten sposób telefon.

Sorry ale większych bzdur na tym forum nie czytałem. Skąd kolego czerpiesz takie "mądrości"? - "swego czasu woziłem fragment ustawy w samochodzie ale gdzieś się to zawieruszyło przy sprzątaniu..." - ha ha :P Kolego żadne przepisy nie zmienią faktu, iż jeśli dany reflektor nie jest homologowany do źródła światła LED np. w mijania/drogowe, to żaden zamiennik żarówki choćby był legalny, nie jest dopuszczony do tego auta, koniec i kropka tak samo jak żarniki D1S, D2S itp ... nighdy nie będzie dopuszczony do reflektora halogenowego czy to odbłyśnikowego czy soczewkowego.

dwa razy wykręciłem się dzięki temu zapisowi od zabrania dowodu - po stosownym okazaniu fragmentu ustawy. Na przeglądach nigdy nie miałem problemów.

Bo gliniarz się po prostu nie znał i wolał odpuścić. Osobiście przy pierwszej kontroli zatrzymam Ci DR i zakażę dalszej jazdy choćby nie wiem jakimi skrawkami ustaw byś mi machał przed oczyma
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2023, 15:13:53 wysłana przez Meett »

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #174 dnia: 23 Stycznia 2023, 22:47:43 »
Osobiście
śmiało...xd oh wait...
Ostatnio jechałem żony Aygo na myjnię i stwierdziłem, że fabryczne halogenowe HIR2 świecą beznadziejnie. Czy ktoś montował zamienniki LED halogenowych HIR2 w soczewkach przednich? Interesuje mnie głównie czy do Aygo II wchodzą bez problemu w reflektor (proszę nie poruszać kwestii ECE i braku dopuszczenia do ruchu, nie interesuje mnie ta kwestia)
« Ostatnia zmiana: 23 Stycznia 2023, 22:55:25 wysłana przez TheMrSkiBar »

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #175 dnia: 24 Stycznia 2023, 00:32:14 »
@TheMrSkiBar no i pan władza Cię namierzył, nie wygrasz.  :| W tej samej sytuacji Tobie ustawa nie pomoże, jemu legitymacja już tak.  :-) Tu nie ma znaczenia polityka, to normalne koleżeńskie zachowanie grupy. Sami w grupach przecie mamy względy, co innego jak innej grupy "względy" nas dotkną. :embarassed:   

Offline TheMrSkiBar

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #176 dnia: 24 Stycznia 2023, 07:52:43 »
a jak jego żonkę w Aygo wyhaczą z ledami to telefon do mężusia i "Pani może jechać dzisiaj tylko pouczenie" XD
takie układy XD

Offline b-bar01

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: Auris II TS 1,6
« Odpowiedź #177 dnia: 24 Stycznia 2023, 10:55:18 »
Proponuję w pierwszej kolejności ustawić porządnie światła w dwóch osiach (pod obciążeniem) a następnie sprawdzić ustawienia na ścianie i ewentualnie skorygować.
Moje auto fabrycznie miało zeza i świeciło c.a. jakieś 2 obroty śrubą za nisko.
« Ostatnia zmiana: 24 Stycznia 2023, 10:57:33 wysłana przez b-bar01 »
TGMO5W30->Millers0W20->EneosXprime0W20->??

Offline Rademenes

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #178 dnia: 25 Stycznia 2023, 03:26:52 »
Na układy nie ma rady, ale jak należysz do jakiegoś, to już inaczej. Takie tam zwyczajowe ludzkie względy, tego nigdy nie da się zlikwidować do zera. :embarassed:

Ustawianie świateł ważne, mam AFS, czyli same się poziomują i doświetlają zakręty. Na przeglądach sprawdzają, ale po info o automacie, zawsze jest OK.  :-)   

Offline wojtek170

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #179 dnia: 13 Lutego 2023, 10:14:29 »
Ja właśnie zajrzałem do lamp, bo miałem dziwne prześwity na linii odcięcia i załamka, od 7 lat na zmianę używałem Osram lub Philips HIR2, zwykłe longlife, bez żadnych ultravision i innych udziwnień.

Czy ktoś z Was może przy okazji zajrzeć do lampy i podzielić się informacją, jak to u niego wygląda? Najlepiej roczniki 2013-2014, przebiegi 170000 i większe.

Auris II TS 2013, 1NDTV

https://photos.app.goo.gl/4rmFGntoXxpzxFgX6

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl