Autor Wątek: Jak zdjąć osłonę  (Przeczytany 7392 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: Corolla Hybrid
Jak zdjąć osłonę
« dnia: 16 Lutego 2018, 23:34:39 »
Hej! Poproszę o informację, jak zdjąć plastikową osłonę na wierzchu silnika 1,6, tę z napisem Valvematic, żeby czegoś nie urwać oraz czy ktoś wymieniał samodzielnie olej w Aurisie 2? Pod spodem silnik jest całkiem zakryty osłonami. Da się je zdjąć bez problemu np. do wymiany oleju i filtra? I w ogóle żeby zapoznać się z silnikiem od spodu, bo przez te osłony nic nie widać.
« Ostatnia zmiana: 16 Lutego 2018, 23:36:11 wysłana przez fynooh »
Obecnie Corolla Hybrid 1,8 Comfort
oraz stary Peugeot 206 1,1
Poprzednio Auris 1,6 valvematic

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
Odp: Jak zdjąć osłonę
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Lutego 2018, 07:09:16 »
Pokrywa silnika siedzi na czterech kulistych bolcach. Delikatnie osiągniesz w górę. Zacznij od tej strony bliżej chłodnicy. Do wymiany oleju jest mala klapka rewizyjna ktora jest czescia oslony dolnej silnika. Calej oslony tylko w celu poogladania silnika od spodu bym nie zdejmowal - mocowana jest na te toyotowski patenty wciskane zatrzaski. Przy nieumiejetnym obchodzeniu potrafia sie uszkodzić.

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Lutego 2018, 14:41:25 »
Bardzo ci dziękuję za cenne informacje. Samodzielna wymiana świec zapłonowych, chłodziwa też jest bezproblemowa w warunkach domowych? Jest dostęp do spuszczenia cieczy od spodu? Dodam, że mam kanał w garażu, nie jestem zielony w tych sprawach, od zawsze sam obsługiwałem poprzednie auta, ale żadne nie miało tak szczelnie osłoniętego silnika i skrzyni od spodu. Sprawdzić np. samodzielnie poziom oleju przekładniowego, wymienić go w przyszłości, da się? Pojadę pewnie na pierwszy przegląd do toyoty, ale chciałbym być uniezależniony od serwisu. Auto ma dopiero 3 tygodnie, nie wchodziłem jeszcze do kanału, zawsze warto wcześniej zapytać znawcy tematu
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 14:43:39 wysłana przez fynooh »

Offline tomery

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Lutego 2018, 14:50:39 »
Auto ma dopiero 3 tygodnie

Samodzielna wymiana świec zapłonowych, chłodziwa też jest bezproblemowa w warunkach domowych? Jest dostęp do spuszczenia cieczy od spodu? (...)  Sprawdzić np. samodzielnie poziom oleju przekładniowego, wymienić go w przyszłości,

Kolego, nie próbujesz trochę przekombinować ?
Samochód masz na gwarancji (bo te 3 tygodnie to rozumiem jak posiadasz nówkę salonową) a ty w garażu chcesz robić rzeczy od których zależy gwarancja :)
Wymianę świec Toyota zaleca z tego co pamiętam przy 90 tkm (za ile to lat u ciebie będzie ?)
Płyn chłodniczy też pewnie coś koło tego przebiegu.
Martwisz się na zapas rzeczami które wydarzą się za 7-8 lat (jak będziesz jeździł z 10-15 tkm rocznie) :)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Lutego 2018, 20:25:08 »
Przekombinować to raczej nie. Nic nie będę z tego robił, o co pytam. Pytam po prostu z ciekawości i tak na zapas na wszelki wypadek. Nie jestem z tych, co grzebią w aucie bez sensu i potrzeby. Mój 17 letni peugeot, też z salonu, jest cały czas niezawodny i w większości oryginał, więc bez obaw  :-) Rzeczywiście nie zrobię rocznie więcej, jak 10 - 15 tysięcy max., jak napisałeś  :-)
« Ostatnia zmiana: 17 Lutego 2018, 20:28:13 wysłana przez fynooh »

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Lutego 2018, 20:38:03 »
Jak masz gwarancję, to lepiej "odżałować" te kilka złotych i dać sobie wmówić, że wymiana oleju w ASO jest lepsza niż w domu :) Ale po gwarancji, to z takimi drobiazgami jak olej raczej nie ma co jeździć (tym bardziej jak masz kanał).
Jak jest klapka w osłonie Toyoty, tak jak Koledzy mówią, to tym bardziej wymiana będzie bezproblemowa (w BMW też takie klapki były, ale już się zmyły, w Saabie klapki brak przez co wymiana oleju zajmuje chwilę, ale założenie tej cholernej osłony nawet godzinę!).
Nie wiem jak z filtrem, ale przed wszelkimi operacjami zdejmowania plastików najlepiej zaopatrzyć się wcześniej w odpowiednie kołki, zatrzaski i tym podobne ustrojstwa. Ewentualnie możne te plastiki czasem "drutować" na wkrętach - szczególnie wszelkie liswy podzderzakowe, które lubią przytulać się z krawężnikami ;)

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Lutego 2018, 00:22:15 »
Jak masz gwarancję, to lepiej "odżałować" te kilka złotych i dać sobie wmówić, że wymiana oleju w ASO jest lepsza niż w domu
W domu jednak lepsza, bo mam pewność, jaki olej wlałem. Do wszystkiego innego, oprócz siebie, mam mocno ograniczone zaufanie, nawet jeśli to jest gwarancja. Przy zakupie nowej Auris już mnie na starcie naciągnęli. Zamówiłem u dealera od razu opony zimowe założone na koła, bo jest akurat zima. Letnie zdjęli i mi oddali. I co się okazało? Letnie, fabryczne mają datę produkcji, czyli numer 4817, oznacza to, że opona wyprodukowana razem z autem, w grudniu 2017 roku, czyli jest bardzo świeża, natomiast opony zimowe od dealera mają numery 1716, oznacza to datę produkcji maj 2016 roku, czyli założyli mi zleżałe opony, za które zapłaciłem cenę, jak za świeże. Nie zauważyłem tego od razu, bo ufałem dealerowi. Opony zleżałe dealer kupuje za grosze a założyli mi za normalną cenę. I to nie wszystko. To jest drugi komplet opon od nich, bo w pierwszym okazały się niby "wadliwe" aż dwie opony i nowy samochód po wyjeździe z salonu ściągał na prawo. Auto stało w serwisie aż tydzień, bo mieli niby robić testy, dlaczego ściąga. Na jazdy "próbne" wykręcili mi aż 190 km na liczniku, wypalając pół baku mojego paliwa! I niby doszli, że to wina opon, i wymienili mi na "nowe", 1,5 roczne, eh, i jak tu ufać serwisowi Toyoty? I skąd mam pewność, że wleją mi dobry olej? Kto to sprawdzi i komu zależy na sprawności mojego auta? Oczywiście, tylko mnie, mojej żonie, dzieciom, nikomu więcej.

Dziękuję fazibazi za link do narzędzia :)
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 00:26:42 wysłana przez fynooh »

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lutego 2018, 00:31:50 »
Też można ale nie potrzeba aż takich wynalazków, można odkręcić zwykłym rolhakiem, kluczem hydraulicznym, kluczem łańcuchowym bądź opaskowym.
Widziałem kiedyś jak odkręcał koleś na budowie filtr przy koparce kawałkiem łańcucha jak od psa i prętem zbrojeniowym  :cheesy:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lutego 2018, 12:14:26 »
Też można ale nie potrzeba aż takich wynalazków, można odkręcić zwykłym rolhakiem, kluczem hydraulicznym, kluczem łańcuchowym bądź opaskowym.

Super informacja. W innych autach zawsze odkręcałem stary filtr właśnie kluczem hydraulicznym, tzw. żabką i cieszę się, że w Auris też można to zrobić w ten sposób :) dzięki za info :) Gdyby nie te osłony pod spodem, to nie pytałbym tu o te podstawowe, drobne sprawy :)

Offline Bartone

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lutego 2018, 12:29:49 »
Dobrze że masz swój kanał , jest Duzo łatwiej niż na lewarkach. Dlatego ja jeżdżę do mechanika, a za wymianę oleju filtrów itd. kasuje 40 zł a zawsze pooglada okolice silnika i tłumika zawieszenia, także poglądowy przegląd mam w gratisie. Te maskowania faktycznie upierdliwe.
Powodzenia

pireus

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lutego 2018, 13:07:14 »
Kto to sprawdzi i komu zależy na sprawności mojego auta? Oczywiście, tylko mnie, mojej żonie,
Z żoną to bym uważał, po tym jak piszesz można mieć wrażenie że jesteś niezłą kutwą  <zalamka> :thumbdown:

Offline fynooh

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lutego 2018, 18:03:51 »
Z żoną to bym uważał, po tym jak piszesz można mieć wrażenie że jesteś niezłą kutwą  

Skoro tak uważasz, to pewnie coś jest na rzeczy ;)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl