Autor Wątek: Nowe autko - pomoc w wyborze  (Przeczytany 16345 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Nowe autko - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #15 dnia: 25 Lutego 2018, 21:17:31 »
A jest jeszcze jakaś zrywniejsza alternatywa silnikowa w CHR ? Bo nie zauważyłem. Auto głownie dla żony a ona sie zakochała w kształcie CHR i koniec, pewnie sie narażę na tym forum ale gdyby to tylko ode mnie zależało to bym wybrał Hyundaia Kone 1.6 Turbo GDI 177 km z sekwencyjna skrzynia biegów i 4x4.
« Ostatnia zmiana: 25 Lutego 2018, 21:21:10 wysłana przez gery »
CHR 1.2T Dynamic Tech Led VIP White Pearl

pireus

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 25 Lutego 2018, 21:50:01 »
stwierdziłem ze hybrydę to sobie mooooże kupię jak bede miał 80 lat nie wcześniej:)
To pewnie osiągi 1,2 Ciebie tak zauroczyły. Czyżby w specyfikacji były jakieś błędy?
A jest jeszcze jakaś zrywniejsza alternatywa silnikowa w CHR
Nie ma , ale 1,2t to dokładnie taki sam muł jak Hybryda, tylko na dodatek wykastrowany z zalet Hybrydy.

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Lutego 2018, 09:08:32 »
1,2t to dokładnie taki sam muł jak Hybryda, tylko na dodatek wykastrowany z zalet Hybrydy.

A jeździłeś w ogóle tą turbo benzyną? Bo wygląda na to że raczej nie. Ja nikogo do niczego nie namawiam po prostu napisałem o swoich odczuciach z jazdy tymi dwoma silnikami i powodami dlaczego ja wybrałem turbo benzynę. Nie chodzi nawet o same czyste osiągi które są na papierze faktycznie niewiele lepsze ale o przyjemność z jazdy, odczucia z przyspieszenia, dźwięk silnika (dla mnie to wycie hybrydy nie do zaakceptowania) itd...
Napisałem wyraźnie: kto co lubi... No chyba że chcesz mnie przekonać że mnie osobiście się lepiej jeździło hybrydą a wybrałem turbo benzynę sobie  (i żonie) na złość.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Lutego 2018, 12:53:18 »
A jeździłeś w ogóle tą turbo benzyną?
Jeździłem
osiągi które są na papierze faktycznie niewiele lepsze ale o przyjemność z jazdy, odczucia z przyspieszenia, dźwięk silnika
Osiągi w realu też nie są lepsze.
(dla mnie to wycie hybrydy nie do zaakceptowania) itd...
Trzeba nauczyć się obsługiwać skrzynię biegów w tym aucie odpowiednią techniką jazdy i nic nie wyje. Ale masz rację, każdy kupuje to co lubi i na co go stać.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2018, 12:55:56 wysłana przez pireus »

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Lutego 2018, 14:01:48 »
Trzeba nauczyć się obsługiwać skrzynię biegów w tym aucie odpowiednią techniką jazdy i nic nie wyje. \

Dla mnie właśnie to jest nie do zaakceptowania że nie mogę sobie docisnąć gazu kiedy chcę bo inaczej będzie wyło tylko muszę to robić  "odpowiednią techniką jazdy" na 80 letniego dziadka:)

Do tego ja bardzo lubię pojeździć sobie po górach (choć bardziej motocyklem niż autem) a spróbuj pojeździć taką słąbą hybrydą jak w CHR po górach, masakra... Może ta nowa 2.0 będzie lepsza ale ta 1.8 to nie dla mnie...  Wolę już bulić za te dodatkowe 2 litry na 100 km, stać mnie:)

« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2018, 14:06:14 wysłana przez gery »

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Lutego 2018, 21:09:04 »
Dla mnie właśnie to jest nie do zaakceptowania że nie mogę sobie docisnąć gazu kiedy chcę bo inaczej będzie wyło tylko muszę to robić  "odpowiednią techniką jazdy" na 80 letniego dziadka:)

Taaak 1,2 ma takiego kopa że na trójce możesz ciągnąć od 1000 do 5000 obrotów  <taniec> i oczywiści nie będzie wycia  <kucharz>
Ludzie zrozumcie że to nie skrzynia wyje tylko silnik  :wallbash: ale może w 1.2 silnika nie ma  :hug:
A jeśli jest i chcesz go efektywnie wykorzystać to też musi wyć tyle że bardziej jak sokowirówka.
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2018, 21:15:33 wysłana przez zdenek2007 »

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Lutego 2018, 21:41:47 »
Dla mnie dźwięk przyspieszania turbo benzyniaka jest naprawdę ok a hybrydy nieakceptowalny i określam go wyciem. Pewnie właściciele hybryd ten dźwięk zakaakceptowali lub sie przywyczaili lub poprostu nie pozwalają sobie na dynamiczne wciśnięcie gazu. Co sie komu podoba ale Jedno jest jednak pewne te dźwięki  są całkowicie różne.

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lutego 2018, 22:35:27 »
1.2 lepsze od hybrydy? Dobry jesteś :wallbash:
« Ostatnia zmiana: 26 Lutego 2018, 22:51:17 wysłana przez sanchez »

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Lutego 2018, 07:37:49 »

A co to znaczy lepsze? Dla kogo? Ja napisałem że po sprawdzeniu obu silników ja wybrałem świadomie turbo bo mi się lepiej jeździło. Chcesz mi udowodnić że wybrałem sobie na złość? Dobry jesteś :wallbash:

Straszne niektórzy ludzie mają kompleksy, nie są w stanie zrozumieć że różne są gusta i oczekiwania. Jeśli ktoś ma inne oczekiwania niż oni to popadają w jakiś amok, hejt, "jak to moje nie najlepsze na świecie dla wszystkich??? Ci którzy uważają że moje nie najlepsze to głupcy!!" itd... Jakież to polskie...

Myślę że zakończę ten wątek bo odbiegł od tematu, jeśli ktoś chce wmówić wszystkim tym którzy wybrali turbo że są idiotami to trudno ich problem...
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2018, 07:45:25 wysłana przez gery »

mattman

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Lutego 2018, 07:53:17 »

i jeszcze za te same pieniądze  :song:

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Lutego 2018, 07:55:08 »

Taaak 1,2 ma takiego kopa że na trójce możesz ciągnąć od 1000 do 5000 obrotów  <taniec> i oczywiści nie będzie wycia  <kucharz>
Ludzie zrozumcie że to nie skrzynia wyje tylko silnik  :wallbash: ale może w 1.2 silnika nie ma  :hug:
A jeśli jest i chcesz go efektywnie wykorzystać to też musi wyć tyle że bardziej jak sokowirówka.

Dokładnie. Przed kupnem Corolli CVT naczytałem się, że największą wadą jest wyjąca skrzynia. Pojechałem na jazdę próbną. Rozgrzałem go i przy 50km/h wcisnąłem gaz do oporu. Obroty wskoczyły na około 6k rpm i auto ruszyło do przodu. Przy stałych obrotach dotarłem do 150km/h. Oczywiście zrobiło się głośno ale niczym się to nie różniło od moich poprzednich aut, gdy wrzucałem dwójkę a potem trójkę i ciągnąłem do oporu... Hałas ten sam, bo to ze skrzynią nie ma nic wspólnego... :) Kto chce ciszy po prostu przyspiesza z tą skrzynią wolno i nie ma żadnego hałasu...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Lutego 2018, 08:52:42 »
Cóż za hipokryzja! Parę postów wyżej udowadniałeś, że hybryda nadaje się tylko dla 80 letnich dziadków, po czym stwierdzasz że:
Straszne niektórzy ludzie mają kompleksy, nie są w stanie zrozumieć że różne są gusta i oczekiwania. Jeśli ktoś ma inne oczekiwania niż oni to popadają w jakiś amok, hejt, "jak to moje nie najlepsze na świecie dla wszystkich??? Ci którzy uważają że moje nie najlepsze to głupcy!!" itd... Jakież to polskie...
Jak dla mnie to sam masz kompleksy, że o innych epitetach, które sam napisałeś nie wspomnę.
Kupiłeś 1.2 i skoro ci to pasuje to dobrze, twoja kasa, twój wybór, twoja sprawa, ale nie próbuj udowadniać że hybryda to dla dziadków się nadaje, tylko dlatego, że wg ciebie wyje.
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2018, 09:10:42 wysłana przez sanchez »

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Lutego 2018, 10:00:11 »
Cóż za hipokryzja! Parę postów wyżej udowadniałeś, że hybryda nadaje się tylko dla 80 letnich dziadków,

Nie manipuluj napisałem wyraźnie cytuję :
"ale po jeździe próbnej stwierdziłem ze hybrydę to sobie mooooże kupię jak bede miał 80 lat nie wcześniej:) kto co lubi..."

Więc jak widać mówiłem wyłącznie  o sobie  a nie, że nadaje się tylko dla 80 letnich dziadków jak bezpodstawnie zarzucasz. Nie ładnie tak kłamać...

« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2018, 10:13:59 wysłana przez gery »

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Lutego 2018, 10:12:30 »
Co nie zmienia faktu, że próbujesz udowodnić wyższość swojego wyboru...

Offline gery

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Lutego 2018, 10:14:52 »
 Raczej nie co najwyżej opisałem powody mojego takiego a nie innego wyboru  bo wyraźnie wyżej napisałem że gdyby nie żona to ja bym wybrał to w 177 koniach: https://autokult.pl/30856,hyundai-kona-w-nowym-hangarze-646-radosc-z-prostych-rzeczy
« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2018, 10:17:00 wysłana przez gery »

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl