Autor Wątek: Nowe autko - pomoc w wyborze  (Przeczytany 16365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Nowe autko - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Lutego 2018, 10:43:07 »
No już dobrze, bo robi się off ;)
Ja wybrałem c-hr jako alternatywę dla priusa w podobnych pieniądzach, który mi się niestety nie podoba, więc nawet nie brałem pod uwagę innych wersji napędu, tym bardziej, że automatyczna skrzynia była dla mnie priorytetem, a żeby już zupełnie nie żałować niczego to wziąłem full opcje i absolutnie nie żałuję wyboru. Jedyne czego mi brakuje to wersji plugin, bo mógłbym wtedy na co dzień jeździć na samym prądzie no i trochę więcej koni - po przesiadce z beemki trochę brakuje, ale to tylko przy wyższych prędkościach, no ale niestety póki co nie ma takich możliwości.

Offline nerwowy666

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lutego 2018, 11:18:08 »
Trzeba nauczyć się obsługiwać skrzynię biegów w tym aucie odpowiednią techniką jazdy i nic nie wyje.

Prosty trik na opanowanie techniki jazdy bez wycia podczas dynamicznego prowadzenia C-HR :)

https://youtu.be/O_Q5A4vbkpc

Offline Kmicic

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #32 dnia: 27 Lutego 2018, 11:25:19 »
Wracając do wątku.
Polacy w 2017 roku wybrali;
 1,8 - 4136 szt, 1,2T - 1944 szt.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #33 dnia: 27 Lutego 2018, 17:23:15 »
Wszyscy mają rację, Toyota doskonale wie że ludzi wkurzają dźwięki i odczucia podczas przyśpieszenia, dlatego przy każdym lifcie i nowej generacji napędu hybrydowego chwali się że jest lepiej ;)

Najnowszy napęd hybrydowy (ten z silnikiem 2.0l 144KM) ma sprawić że będzie już dobrze - komfortowo ;)

« Ostatnia zmiana: 27 Lutego 2018, 17:25:51 wysłana przez mariuszs »

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #34 dnia: 27 Lutego 2018, 22:31:52 »
Dla mnie dźwięk przyspieszania turbo benzyniaka jest naprawdę ok a hybrydy nieakceptowalny i określam go wyciem. Pewnie właściciele hybryd ten dźwięk zakaakceptowali lub sie przywyczaili lub poprostu nie pozwalają sobie na dynamiczne wciśnięcie gazu. Co sie komu podoba ale Jedno jest jednak pewne te dźwięki  są całkowicie różne.

Jeśli chodzi o "dźwięk" przyspieszenia to masz pozorną rację! Pozorną dlatego że faktycznie zjawisko takie zachodzi podczas przyspieszania autem z manualną skrzynią lub ze zwykłym automatem  :song:
Po prosty wygląda to tak że wbijasz 1 bieg i pedał gazu w podłogę silnik przy pewnych obrotach niestety ale zaczyna wyć zmuszając Cię do zmiany bieg, w zwykłym automacie robi to za Ciebie elektronika  :good:
W skrzyni CVT takiej jaka jest w hybrydach Toyoty zjawisko "dźwięku" przyspieszenia nie ma! Tam czujesz przyspieszenie a nie słyszysz  :hug:
A więc w tym całym temacie chodzi o dźwięk a nie przyspieszenie i tu znowu się z Tobą zgodzę! Co kto lubi.
Ja zdecydowanie wolę przyspieszenie hybrydy! Czyli harmonijne rozwijanie szybkości od zera do max! bez szarpnięć zgrzytów i haczeń manuala  <taniec>

Offline zoja

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Lutego 2018, 08:44:36 »
Ja mam 1.2 w automacie.Tak chciałam.
Jeśli spokojnie przyspieszam nic nie wyje, odbywa sie wszystko płynnie.
Natomiast w momencie mocniejszego depnięcia pojawia się owo"wycie" chociaż to nie hybryda.
 Powiem ,ze na początku mnie to irytowało, ale teraz już przywykłam i wręcz mi się podoba :grin:

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 28 Lutego 2018, 09:54:22 »
Witam szanowne grono , to mój pierwszy wpis , moją niebieską bestię odpieram jutro więc nie wiele jeszcze wiem o C-HR , ale w temacie skrzyni CVT trochę doświadczyłem bo jeżdże nissanem murano własnie z taką skrzynią , on co prawda jest troszkę technologicznie do tyłu za skrzyną C-HR ale zasada ziałania się nie zmieniła .

Moja rada to jest bardzo dobra skrzynia ale trzeba nauczyć się nią jeździć , nic nie wyje przy przyspieszaniu jak zastosujecie jeden prosty trik a mianowicie przy przyspieszaniu jak chcecie aby skrzynia "wirtualnie zmieniła bieg" odpuście leciutko gaz tj. robicie ostre przyspieszanie i nie chcecie czekać aż komputer zmieni za was bieg na końcu skali to lekko puszczacie gaz minimalnie wtedy skrzynia zmieni bieg i obroty nie będą rosnąc jak w tramwaju  :cheesy:

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Lutego 2018, 10:17:01 »
Tylko że E-CVT w c-hr nie ma tzw wirtualnych biegów, ale faktycznie wystarczy lekko odpuścić gaz aby nie było żadnego wycia.

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #38 dnia: 28 Lutego 2018, 11:09:13 »
murano też nie ma biegów zasada działania jest taka sama skrzyni CVT  dlatego napisałem wirtualne, łańcuch-pasek  przesuwający się po kołach skrzyni CVT  ma zawsze gdzieś początek i koniec, zasadadniczo jest tam nieskończona ilość przełożeń, ale zakłada się jakieś przedziały przełożeń i nazywa się to wirtualnymi biegami .

Offline sanchez

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #39 dnia: 28 Lutego 2018, 13:08:51 »
Chodziło mi o to, że niektóre skrzynie bezstopniowe mają tzw wirtualne biegi, ale ta skrzynia w c-hr nie.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #40 dnia: 28 Lutego 2018, 13:36:18 »
Chodziło mi o to, że niektóre skrzynie bezstopniowe mają tzw wirtualne biegi, ale ta skrzynia w c-hr nie.
Np. CVT w Hondzie Civic:
Cytuj (zaznaczone)
Pozytywnie zaskakuje również zmodernizowana bezstopniowa skrzynia CVT, która umożliwia płynne przyspieszenie bez męczącego wycia silnika. Jej oprogramowanie symuluje siedem wirtualnych biegów, które można zmieniać za pomocą łopatek przy kierownicy.

Ale ona jest łączona z silnikiem o mocy 182KM, gdyby dać całą moc na taką skrzynię to może by się rozleciała, a tak można ją delikatnie muskać tymi wirtualnymi biegami :)

W Akademii Jazdy Toyoty było również szkolenia eko jazdy hybrydą. Zostało tam wyjaśnione skąd konieczność odpuszczenia na chwilę pedału gazu i ponownego jego wciśnięcie aby wymusić włączenie przejścia na tryb EV. Okazuje się że ten trick pochodzi ze starych automatów w których w ten sam sposób informowało się skrzynię aby zmniejszyła obroty bo już zakończyliśmy przyśpieszanie - osiągnęliśmy prędkość docelową i teraz chcemy już normalnie jechać. Ten sam mechanizm jest aktualnie w eCVT, gdy zakończymy przyśpieszanie warto poinformować o tym skrzynię to zmniejszą się obroty i przestanie wyć.
« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2018, 13:52:09 wysłana przez mariuszs »

Offline Eryk

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 28 Lutego 2018, 14:02:11 »

a co kryje się pod trybem M skrzyni E-CVT

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #42 dnia: 28 Lutego 2018, 14:37:17 »

Masz rację, wirtualne biegi :)

Wszystkie CHR maja tryb M?

« Ostatnia zmiana: 28 Lutego 2018, 14:42:17 wysłana przez mariuszs »

Offline YogiBabo

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: E18_Prestige_MS
« Odpowiedź #43 dnia: 28 Lutego 2018, 18:58:42 »
Wszystkie CHR maja tryb M?
M to tryb manualny - on jest w zwykłych CVT. Brandzlujesz wtedy w przód i w tył dźwignią zmiany biegów
E18_Prestige_MultidriveS

Offline zdenek2007

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #44 dnia: 28 Lutego 2018, 20:35:52 »
M to tryb manualny - on jest w zwykłych CVT. Brandzlujesz wtedy w przód i w tył dźwignią zmiany biegów

Tu masz rację ale z tym brandzlowaniem to niekoniecznie bo są jeszcze łopatki przy kierownicy.

Ja mam 1.2 w automacie.Tak chciałam.
Jeśli spokojnie przyspieszam nic nie wyje, odbywa sie wszystko płynnie.
Natomiast w momencie mocniejszego depnięcia pojawia się owo"wycie" chociaż to nie hybryda.
 Powiem ,ze na początku mnie to irytowało, ale teraz już przywykłam i wręcz mi się podoba :grin:

No właśnie! Automatem CVT trzeba nauczyć się jeździć i wtedy może się spodobać!  :hug:
Pewnie już za nic nie wrócisz do manuala.  :good:

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl