Autor Wątek: Przyciemnianie szyb oraz ich demontaż w Yarku  (Przeczytany 40102 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qbutek

• Toyot Pełzający
  • **
    • http://www.corollaclub.org
Przyciemnianie szyb oraz ich demonta¿ w Yarku
« Odpowiedź #15 dnia: 09 Maja 2005, 23:36:40 »
Na przyciemnianie tylnej syby oraz tylnich szyb bocznych oraz wszystkiego co znajduje siępaza polem widzenia kierowcy (180 st) nie jest potrzebny żaden certyfikat.

Jak masz ochtęto można je nawet olejną zamalować i będzie to zgodne z literą prawa.
Sprzedam części z Corolli GTi 1987-1991.

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #16 dnia: 09 Maja 2005, 23:44:58 »
Cytat: qbutek
Na przyciemnianie tylnej syby oraz tylnich szyb bocznych oraz wszystkiego co znajduje siępaza polem widzenia kierowcy (180 st) nie jest potrzebny żaden certyfikat.

Jak masz ochtęto można je nawet olejną zamalować i będzie to zgodne z literą prawa.

To chyba nie do końca prawda... Np luster sobie nie możesz wstawić.
Seat Leon Cupra :D

adi

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 10 Maja 2005, 08:15:45 »
a jak przyciemnic tylne boczne szyby w yarko 3 D ? da sie je jakos latwo wyjac??

Offline simper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 10 Maja 2005, 15:31:51 »
witam na poczatek:) bo jestem nowy na forum :)
jak i jestem nowym posiadaczem yarisa:)
ale za to szczesliwym...
no a ze jest to 1.3 i calkiem niezle chodzi... to musi tez ladnie wygladac, dlatego tez przyciemnilem szybki...

moja rada jest taka... jak ktos ma pieniazki to oczywiscie piecowe albo folia w firmach polecam, jednak jesli ktos nie ma albo kaski albo woli wydac na cos ciekawszego to najlprosciej kupic w kazdym sklepie folie za 20 zl ... lub allegro(masa kolorow)...
i zalozyc ja samemu... ja zakladalem juz w 3 autach i nei jest to takie trudne... boczne szybki nawet nei trzeba wyciagac bo w wersji 3d okna z tylu maja czarny pasek na ktorym mozna okroic folie... troche problemu moze byc z tylna szybka bo jest zaokraglona...ale wtedy trzeba robic to z 2 kawalkow i tez ladnie wychodzi... praktycznie bez rozroznienia jak firmowo ... moge przeslac foty jak potrzeba...:) nawet jesli na pierwszej rolce ktos bedzie sie uczyl i ja zepsuje to zawsze lepiej wydac 40 niz 700:P

jesli chodzi o prawo to sam nei wiem ale zawsze wydawalo mi sie ze tylne szyby wszystkie mozna zaciemnic ... ale ostatnio slyszalem ze przepisy sie zmienily... w kazdym razie i tak tak na prawde wszystko zalezy od policjanta...

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 12 Maja 2005, 10:22:45 »
Cytat: qbutek

Dokładnie tak.
Przyciemniłem szyby w Auto Folszybie. Jakość wzorcowa za 350 zł ale zrobiłym tylko tył i tył-boki. Miałem kilka upierdliwych kontroli policyjnych ale nigdy nie doczepiali siędo przyciemnionych szyb (może dlatego, że trzymałem grzecznie łapki przy otwartej szybie i nie wyłaziłem z auta no i odpuściłem sobie z bólem przednie boczne).
Co do wypowiedzi nowego Kolegi (witam wśród Yarisowców :)) to rozmawiałem już z kilkoma takimi MacGajwerami ;).
Taka folia klejona w garażu samemu na zasadzie eksperymentu zawsze ludziom odłazi po dwóch sezonach. Wygląda to później paskudnie - istny agrotuning jak by powiedział kol. Stainboy :)

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #20 dnia: 12 Maja 2005, 11:11:07 »
A jakie folie / stopnie przyciemnienia macie w swoich autkach i czy nie przeszkadza to podczas jazdy w nocy?

Offline simper

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #21 dnia: 12 Maja 2005, 11:41:45 »
w nocy to nawet pomaga... szczegolnie jak ktos z tylu ma zle ustawione swiatla...
jesli chodzi o stopnie to z takiej folii jak to kolega okreslil "agrotuningowej" to sa 3 odcienie jasno czarna, czarna i ciemno czarna czy cos takeigo z czego tej ostatnij nie polecam...  przy czarnej ladnie wyglada z zewnatrz i nie widac nic do srodka... jednak przy cofaniu w nocy na nieoswietlonym parkingu trzeba uwazac:) no ale cos za cos... ja wtedy otwieram szyby i patrze bokiem ...:)

a i jeszcze odnosnie trwalosci to kazda folia ma swoja zywotnosc... nawet taka zalkadana w profesionalnym zakladzie i tak blaknie po paru latach...

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 12 Maja 2005, 12:04:41 »
Właśnie, w nocy pomaga na te wszystkie wraki ze światłami świecącymi za wysoko.
Właściwie to przyciemniłem szyby z rozpędu po poprzednim aucie - oplu tigra, gdzie fabrycznia tylna szyba jest przyciemniona.
Do zalet doliczęwyraźnie mniejszą ekspozycjęna słońce wnętrza auta - ważne szczególnie kiedy wieziesz niemowlaka w foteliku :)

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Czerwca 2005, 21:47:32 »
Witam, a ja mam inne pytanie - czy po przyciemnieniu szyb mogą przez jakis czas pozostać pęcherzyki powietrza gdzieniegdzie. Już wyjasniam (byc może durne pytanie, bo mnie sie zdaje, że ich absolutnie nie powinno być).
Zrobiłam sobie szyby a ASO (uchowaj Was od takiej głupoty jaka mnie ogarnęła...) tydzień temu i do dzisiaj mam maleńkie pęcherzyki w niektórych miejscach, ale to jeszcze pół biedy przy fakcie, że również w niektórych miejscach majster robiący szyby (chyba dla lepszego zidentyfikowania go) pozostawił mi odciski palców między folią a szybą. Jestem załamana efektem - jutro mam zamiar zrobić w tym ASO awanturę, ale czy to coś da?
Poradźcie co robic - plissss

Offline Mekintosh

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #24 dnia: 03 Czerwca 2005, 21:53:32 »
Ja tam bym zrobił awanturę :-DD  i nie ruszył sie z ASO dopóki by mi tego nie poprawili.
Nie miałem nigdy przyciemnionych szyb, ale pęcherzyki to widujętylko na starych gratach po których widać, że właściciel chciał oszczędzić i sam sięzabrał za oklejanie nie mając o tym pojęcia.
Wydaje mi się, ze jak już pęcherzyki są to nie znikną same tak po prostu.
Od bananow sie nie tyje

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Czerwca 2005, 21:58:00 »
Dzięki - też tak myślałam od samego początku, ale panowie w ASO wmawiali, ze z ich dośiwadczeń wynika ze to sie wchłonie po kilku dniach (co za bzdury...) więc poczekałam sobie spokojnie tydzień i zgdonie z przypuszczeniami KICHA - i jeszcze te odciski (brrrrr) no dziś dostałam szału na ten widok (zachciało mi sięmycia auta i oglądania efektu pod słońce...) ehhhhh

Offline Sober

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #26 dnia: 03 Czerwca 2005, 22:47:53 »
Każ im zrywać tą folię, czyścić szybęi nakładać od nowa... To brzmi jak jakaś totalna fuszerka :/ Bombelki można chyba zniwelować przez przekłócie igłą i ogrzanie folii, ale chociaż tą szybe z odciskiem palca to niech od nowa zrobią. Jak siębędą tłumaczyć że to sięnie da i że dużo roboty to powiedz że Cie to nie obchodzi i że ma być ładnie zrobione. Ciekaw jestem ile za to zapłaciłaś?

grzybek-r

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 04 Czerwca 2005, 00:29:25 »
Cytuj (zaznaczone)
Jest w Krakowie zakład, który foliuje z atestem, dostajesz nawet taki dokument w kilku językach, który jest respektowany w innych krajach. Respektują te dokumenty nasi panowie policjanci  , sprawdzone  .
Jak będziesz chciał adres to Ci podam.

jak przyciemniaja Ci folia to dostajesz test na folie a nie na szyby z folia.....

jedyny atest na cala przyciemniona szybe masz jak robisz piecowo !!!

gonia77

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 04 Czerwca 2005, 15:39:59 »
Cytat: Sober
Ciekaw jestem ile za to zapłaciłaś?

szkoda słów - 700 PLN, ale dziś byłam w ASO i obiecali zrobić od nowa w przyszłym tygodniu - generalnie nawet byli mili i panu głupio sięzrobiło jak mu te znaki firmowe (czy też jak kto woli reklamowe) w postaci odcisków palców pokazałam.
Mam tylko nadzieję, że w końcu osiągnętaki efekt jak chciałam...
Cytat: grzybek-r
jak przyciemniaja Ci folia to dostajesz test na folie a nie na szyby z folia.....

w pełni potwierdzam - długo pytałam o taką możliwość, ale wiem, że niestety folią nie wolno robić przodu, a to, że niektóryym udaje sięuniknąć zrywania - zalezy tylko od dobrej woli policjanta. Każdy policjant może tego zażądać, bo szyby w toykach sa generalnie z "urzędu" przyciemnione ok. 30% (mój sąsiad pracuje w katowickiej drogówce, stąd wiem).
Pozdr i zobaczymy jak poprawią...

Hicks

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 06 Czerwca 2005, 09:33:29 »
Gonia, zdecydowanie padłaś ofiarą fuszerki.
Kilka bąbelków jest dopuszczalnych ale powinny zniknąc najpóźniej na drugi dzień.
Żadne zanieczyszczenia i skazy nie mogęmieć miejsca - jak umyjesz auto to wtedy dopiero widać czarną taflę:)
BTW: 700 zł za oklejenie  :shock: z takim wykonaniem  :aduh

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl