Musiałaby to być folia która nie przepuszcza promieniowania podczerwonego a przepuszcza widzialne. Obawiam sięże takich folii nie ma. Promieniowania UV i tak samo szkło nie przepuszcza. A szyby atermiczne sa przyciemnione (pokolorowane) w pewnym stopniu (np 20%) i w takim stopniu mniej światła wpuszczają... Nie ma tu chyba żadnych magicznych właściwości ;-)
Jeśli będzie odbijała promienie słoneczne to jakim cudem ma nie być ciemniej w środku?
I tu siępozwolęz przedmówcą nie zgodzić:
Co prawda nie spotkałem sięz atermiczną folią przeźroczystą, ale w kwestii szyb (szkła) mam pewność, że istnieją modyfikacje w zakresie pochłaniania różnych pasm światła.
Dla przypomnienia UV (ultrafiolet) i IR (podczerwień) to także światło tylko w zakresach niewidocznych dla ludzkiego oka.
Jak każde pasmo światła - może być odfiltrowane przez specjalne modyfikacje i filtry.
Klasyczne szyby atermiczne mają co prawda delikatne ściemnienie, ale gro efektu uzyskują poprzez domiszki do masy szklanej dodatków pochłaniających promieniowanie IR.
A tak żeby nie przekombinowywać - mimo wszystko polecam klasyczne ciemne folie (sam sięskładam do zlecenia oklejenia mojej "betonyarki") - moze i wiejsko wygląda, ale:
- mniejszy piekarnik w środku
- mniej do oglądania dla ciekawskich, co jest w środku

Pozdrawiam,
K.