Autor Wątek: czy kupic Auris 2011 1.4 diesel ?  (Przeczytany 30731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline morena

• Prawie Toyot
czy kupic Auris 2011 1.4 diesel ?
« dnia: 19 Lutego 2018, 21:17:41 »
Zwracam się do Was z pytaniem czy warto kupić Aurisa w dieslu jeśli ma przejechanie 190 tyś ? Jest to auto poflotowe z historią ASO , cena korzystna. Na co ewentualnie zwrócić uwagę ? Nie znam się na samochodach , proszę o pomoc w podjęciu decyzji

Offline Dombrek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: czy kupic Auris 2011 1.4 diesel ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lutego 2018, 21:32:21 »
Wszystko zależy od ceny i ogólnego stanu auta. Ale jak uważasz, że atrakcyjna, to po prostu na wszelki wypadek przygotuj gotówkę na regenerację turbiny i naprawę wtrysków, żeby nie było potem bólu, jak coś padnie (a przy 200k km przecież może). Do tego oczywiście doliczenie "bogatego pakietu startowego" (np. usuwanie ewentualnych wycieków, wymiana wszystkich płynów, wymiana kompletnego zawieszenia... przy tym przebiegu taki "pakiet" to jakieś 10% ceny nowego auta, chociaż pewnie zaraz wielu kolegów z forum powie, że to kosmiczna kwota i wyssana z palca, ale wiele zależy od tego czy chcesz mieć trupa z plastrami czy naprawdę sprawne auto).
Naturalnie jeśli koniecznie chcesz klekocącego śmierdziucha, to bierz diesla, ale dziś to raczej już schyłek tych silników w osobówkach...

Aha! To że flotowy i z historią z ASO to wcale nie znaczy, że jakoś lepiej zadbany. Często jest wręcz przeciwnie.
« Ostatnia zmiana: 19 Lutego 2018, 21:35:33 wysłana przez Dombrek »

Offline morena

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lutego 2018, 21:50:59 »
Dzięki za odpowiedź, zawsze marzyłam o Aurisie i trudno mi tak po prostu odpuścić temat. Logika mówi żeby się nie pakować w diesla. Co to wtrysków to ponoć nie można ich regenerowac i nowe trzeba kupić - koszt w ASO samej części to bagatela 2,5 tyś a pewnie wszystkie się wymienia. Jeśli to prawda co usłyszałam w ASO to sam koszt wymiany wtrysków będzie połowa wartości samochodu   :shock:  Do jutra muszę się zdecydować ...

Gawith

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lutego 2018, 22:11:05 »
Polecam 1.4 d4d. Sprawdzona jednostka, gdzie na jednych wtryskach zrobisz spokojnie 400 - 600 tys km. Co do turbiny to wytrzymuje w granicach 400 tys. - dane z własnego doświadczenia.

Offline vagon1

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lutego 2018, 00:56:30 »
Gawith, z ciekawości. Taka solidność przy I się tyczy przed i po FL? Sam się zastanawiam ile mogę liczyć żywotności turbiny i wtrysków u siebie, a mam 137kkm. A przy 75kkm była akcja przywoławcza z intercoolerem i turbiną - to się pocieszam, że jak wsadzili nową to jeszcze dłużej się pokręci.
Auris I 1.4 D-4D 2010 FL Premium EU5 1NDTV NDE150L-DHFNXW

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Corolla TS 2.0
« Odpowiedź #5 dnia: 20 Lutego 2018, 09:22:44 »
1.4 d4d ma dpf od kilku lat i nie dość, że generuje mniej szkodliwych substancji niż benzyna (wg informacji technicznych 1.4 d4d 107 g/km, a np. benz. 1.6 132 g/km) to jeszcze zero nieprzyjemnego zapachu - osobiście smród z rury wydechowej diesla bez dpf jest dla mnie nie do zniesienia, a przy omawianej T z dpf zapach w ogóle go nie przypomina, bardziej jakiś chemiczny, delikatny środek czyszczący ;-)

a ciche klekotanie? nie ma tragedii, jak na diesla jest cicho, a ponad 200 Nm i niskie spalanie rekompensuje to w 100% moim zdaniem :-D

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Lutego 2018, 15:00:35 »
Miałem okazję rozmawiać z kolegami którzy dostają co kilka lat samochody w większych firmach. Jak widziałem co robią z tymi hybrydami bo takich dostali 20 w tamtym roku to aż mi się żal zrobiło. Katuja jak na rajdach WRC

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret Przyłęki k/Bydgoszczy
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Lutego 2018, 15:41:06 »
1.4 d4d ma dpf od kilku lat i nie dość, że generuje mniej szkodliwych substancji niż benzyna (wg informacji technicznych 1.4 d4d 107 g/km, a np. benz. 1.6 132 g/km)

Nie martw się, jak będziesz miał w szkole chemię lub biologię, to się więcej dowiesz o tych "szkodliwych substancjach"...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Lutego 2018, 17:20:32 »
1.4 d4d ma dpf od kilku lat i nie dość, że generuje mniej szkodliwych substancji niż benzyna (wg informacji technicznych 1.4 d4d 107 g/km, a np. benz. 1.6 132 g/km)

Nie martw się, jak będziesz miał w szkole chemię lub biologię, to się więcej dowiesz o tych "szkodliwych substancjach"...
W szkole?

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Lutego 2018, 18:19:52 »
Porównujesz dwa silniki o różnych mocach i pojemnościach. Porównaj sobie o podobnych wtedy wyjdzie że jednak benzyna jest bardziej eko.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lutego 2018, 18:49:37 »
W szkole?

Taki tam budynek między kioskiem i monopoolowym...
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline sebastiw

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lutego 2018, 18:54:56 »
Porównujesz dwa silniki o różnych mocach i pojemnościach. Porównaj sobie o podobnych wtedy wyjdzie że jednak benzyna jest bardziej eko.
1.33 benzyna oddaje więcej zanieczyszczeń niż 1.6, wg informacji ze stron toyota. Ja się na tym kompletnie nie znam, patrzę tylko na dane.
Skoro dają dieslom euro 5, czy 6 to chyba silniki je spełniają?

Loret: chyba masz jakieś problem...a to nie jest miejsce na wyładowywanie frustracji. Myślę, że nie warto zaśmiecać forum takimi płaskimi komentarzami, przemyśl to.

Offline Maciej Loret

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lutego 2018, 19:30:37 »
1.33 benzyna oddaje więcej zanieczyszczeń niż 1.6, wg informacji ze stron toyota. Ja się na tym kompletnie nie znam, patrzę tylko na dane.

Patrzenie czasem nie wystarczy. Trzeba też wiedzieć/rozumieć co się kryje za liczbami...
Daj linka, to się pośmiejemy z tych "zanieczyszczeń"...

Skoro dają dieslom euro 5, czy 6 to chyba silniki je spełniają?

Pewnie przynajmniej czasem spełniają. Tylko co z tego?
Poczytaj o normach EURO, o tym co nazwałeś "zanieczyszczeniami", a w rzeczywistości sam takie zanieczyszczenia wydalasz, a o prawdziwych zanieczyszczeniach w danych technicznych producenci milczą, przy czym zdecydowanie większy problem z zanieczyszczeniami jest w dieslach...

Loret: chyba masz jakieś problem...a to nie jest miejsce na wyładowywanie frustracji. Myślę, że nie warto zaśmiecać forum takimi płaskimi komentarzami, przemyśl to.

Mnie poziom wiedzy społeczeństwa dawno przestał frustrować...
Zwracanie uwagi co jest bzdurą a co wiedzą nie nazwałbym płaskim komentarzem.
A i miasta śmiało wal z wielkiej litery... ;)
Corolla CVT 2016
Yaris HSD 2016

Offline morena

• Prawie Toyot
« Odpowiedź #13 dnia: 20 Lutego 2018, 20:29:37 »
Dzięki wszystkim za pomoc i uświadomienie ekologiczne  :good: stało się, kupiłam Aurisa, mam nadzieję że nie będzie tragedii i uda mi się trochę nim pojeździć

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #14 dnia: 20 Lutego 2018, 21:29:52 »
Tak czy siak dizel to niestety koszty turba, dwumasa, dpf i tak dalej. A hybryda w lepszych pieniądzach a z mniejszą awaryjnością i gwarancją 10 lat

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl