Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300343 razy)

pireus

• Gość
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #345 dnia: 16 Grudnia 2018, 13:25:26 »
Droższa od starszej
Owszem, tylko bardzo często nowe technolpgie są tańsze w produkcji niż stare. Np. telewizor kineskopowy aktualnie byłby droższy od Oled. Dlatego ten argument do mnie nie przemawia. Po prostu wszystko drożeje i nie ma podstaw, żeby nie dotyczyło to nowych modeli samochodów. Tylko  zawsze istnieje ryzyko przeszacowania co np. zroblli z nowym Iphonem  i sprzedaż drastycznie spadła.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #346 dnia: 16 Grudnia 2018, 15:21:54 »
Zgadza się z tym porównaniem ale zauważ że systemy i inne rzeczy dopiero debiutuja i nie są oklepane jak obecny napęd hybrydowy, czujnuki safety platforma itp. Zaczęła się wymiana gamy modelowej więc mają prawo podnieść ceny skoro naprawdę dużo zmienili i poprawili. Ceny moim zdaniem są całkowicie przyzwoite patrząc na konkurencję i wybór.

Offline Jasio

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #347 dnia: 16 Grudnia 2018, 16:44:05 »
Owszem, tylko bardzo często nowe technolpgie są tańsze w produkcji niż stare.
W produkcji może tak, ale czy wziąłeś pod uwagę koszty opracowania tych technologii :o Zdajesz sobie w ogóle sprawę jakiego rzędu są to wielkości...??

pireus

• Gość
« Odpowiedź #348 dnia: 16 Grudnia 2018, 19:51:22 »
czy wziąłeś pod uwagę koszty opracowania tych technologii
Każde opracowanie technologii kosztowało, kiedyś też i może nawet więcej niż obecnie bo jednak komputeryzacja pomaga opracować i symulować pewne rzeczy, a to obniża koszty.

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #349 dnia: 16 Grudnia 2018, 21:02:52 »
Nie wykorzystasz czyjegoś rozwiązania. Od tego są prawa patentowe. Żaden producent nie pozwoli na pobieranie swoich rzeczy które kosztowały miliony. Dlatego dopiero Audi w tamtym roku zastosowalo mądre zawieszenie z którego już kilka lat korzysta mercedes.

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #350 dnia: 16 Grudnia 2018, 23:58:39 »
Auta drożeją nieco wolniej od inflacji.  W 2002 za Focusa 5d 1.8 Tddi 90KM zapłaciłem 60 tys. zł - już po rabacie 5600 zł. To jest po uwzględnieniu 16-letniej inflacji dzisiejsze 81800 zł.
Ostatnia katalogowa cena Aurisa 1.4 D4D HB, z lakierem metallic i alarmem to 79800 zł.  W tej cenie w porównaniu do Focusa dodatkowo dostałbym 3 poduszki, VSC, TRC, HAC,  światła dzienne LED, czujniki ciśnienia, automatyczna klimę zamiast manualnej, wielofunkcyjną kierownicę i radio z BT.

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #351 dnia: 26 Grudnia 2018, 12:00:27 »
Cześć, pod koniec 2019 roku planuję zakup autka klasy C. Rozmyślam nad nowymi: Corollą sedan (1.8/2.0 o ile będzie dostępna...), Mazda 3 sedan (oczywiście SkyActiv-X) i najpewniej Octavia 4 (z crapowatym DSG z suchymi sprzęgłami czego się boje... ale to może być piękne auto no i liftback co jest ultra zaletą).

Pytanie 1) Jak myślicie, są szanse na 2 litrówkę w sedanie (nawet po jakimś czasie)?  :-( Nie ukrywam że taka Corolla sedan z 2 litrówką to byłoby coś. Darmowe parkowanie w kilku miastach... niezawodność (z tego co się orientuje 1.8 HSD nie ma sprzęgła, alternatora, i chyba rozrządu [zębatki?]?). W trasie pewnie nie narzekałbym na 1.8 HSD mająć świadomość o specyfikacji tego silnika ale jednak ta moc z 2.0... dałaby pewien komfort nawet przy wyprzedzaniu.

Ofc. myślę o corolli sedan w wersji executive (skóra+jbl). Na to założyć ceramikę (auto po spłacie leasingu miałby mi służyć w sumie przynajmniej te 7 lat od zakupu). Docelowo miasto 60% + 20% autostrady + 20% normalna jazda pozamiejska (70-90km/h).

Pytanie 2) Co ich mogło skłonić do olania 2.0 HSD w przypadku sedana? Tymczasowe rozwiązanie nim ogarną/rozwiną produkcję?
Pytanie 3) Kiedyś coś słyszałem o tym że Toyota w nowej corolli ma dać nowe eCVT z "launching gear" (bieg startowy). To dotyczy tylko amerykańskiej 2.0 czy też hybryd europejskich?

Rozmawiał ktoś już w ASO z handlowcem kiedy mogą się pojawić oficjalne cenniki?

Swoją drogą lipa że corolla produkowana będzie w UK (hatch i kombi?) i Turcji (sedan)... bo obniżka akcyzy na auta japońskie je ominie szerokim łukiem (10% -> 0%) gdzie np. Lexus i Mazda zyska. No i chyba Camry nie wiem czy nie jest produkowana w kraju usychającej wiśni bo nie słyszałem by miała być produkowana w EU.  :o

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #352 dnia: 26 Grudnia 2018, 12:10:21 »
Na stronie 21 bądź 22 tego wątku bodajże jest cennik już dostępny.

pireus

• Gość
« Odpowiedź #353 dnia: 26 Grudnia 2018, 12:33:21 »
Swoją drogą lipa że corolla produkowana będzie w UK (hatch i kombi?) i Turcji (sedan)... bo obniżka akcyzy na auta japońskie je ominie szerokim łukiem
Dzięki temu jest tańsza na starcie, nie wiem gdzie widzisz problem. Chyba ,że jesteś miłośnikiem pozornych obniżek.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #354 dnia: 26 Grudnia 2018, 12:42:42 »
Ad1 jest sprzęgło(co prawda nie ma sterowania) i rozrząd jest.
Nie ma skrzyni biegów, rozrusznika, alternatora, pasków.

Nowe cvt ma być do benzynowek a nie hsd

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #355 dnia: 26 Grudnia 2018, 14:25:34 »
Swoją drogą lipa że corolla produkowana będzie w UK (hatch i kombi?) i Turcji (sedan)... bo obniżka akcyzy na auta japońskie je ominie szerokim łukiem
Dzięki temu jest tańsza na starcie, nie wiem gdzie widzisz problem. Chyba ,że jesteś miłośnikiem pozornych obniżek.

Czy ja wiem czy pozornych? Toyota łatwo mieć nie będzie w 2019 bo jest mocny wysyp nowych generacji aut z segmentu C. Chcoiaż w sumie i masz rację... Btw. pomyliłem akcyzę z cłem, bo tutaj chdozi o zniesienia cła. Tam nawet z tysiąca-dwóch człowiek by się ucieszył... <taniec>

Ad1 jest sprzęgło(co prawda nie ma sterowania) i rozrząd jest.
Nie ma skrzyni biegów, rozrusznika, alternatora, pasków.

Nowe cvt ma być do benzynowek a nie hsd

A wiadomo może co ile takie sprzęgło wymaga wymiany? Rozrząd jest na łancuchu? Nigdy hybrydy nie miałem więc nie wiem jak to za specjalnie wygląda bo mechanicznie trochę się różni od "konwencjonalnego" samochodu. A rzadko kupuje auta, które chce mieć dłużej niż 4 lata (Corollę bardzo chętnie bym zostawił czy Mazdę 3, ale taką Octavię 4 sprzedawałbym jak najszybciej po tych 4 latach...).
Kurczę strasznie mnie ciekawi hybryda od dłuższego czasu, a że lubię nowości technicznie zamiast być konserwą to jest to na mnie bait. A eCVT Toyoty na pewno nie jest tak zła jak CVT Juke'a, którą miałem kilka lat (nie narzekam za specjalnie na CVT bo wiem po co jest i "dla czego" tak działa" - tutaj dziwi mnie np. CVT Hondy).   :grin:

Na stronie 21 bądź 22 tego wątku bodajże jest cennik już dostępny.

Chodzi o ten z autokatalogu Samar? Według niego Sedan 1.8 HSD w wersji Executive wychodzi 115k. Nie jest najgorzej, pytanie tylko czy za JBL trzeba dopłacić (jeżeli tak to ile) oraz skórę (i pozostaje pytanie czy w Corolli uświadczymy naturalną na siedzeniach czy ekobadziew).

Swoją drogą, czym różni się silnik 1.8 HSD 122hp z nowego Priusa, CHR, Corolli względem starszego bodajże 136 konnego 1.8 HSD ze starszego Priusa/Aurisa/Lexusa CT? Kurczaków pod maską ubyło. A porównania żadnego nie mogę znaleźć w internecie (albo nie umiem szukać...).

Offline sic22

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #356 dnia: 26 Grudnia 2018, 14:58:36 »
Pod kątem wrażeń z jazdy eCVT nie odbiega za bardzo od CVT. Konstrukcja zupełnie inna, gumowatość ta sama.
Audio od JBL to koszt 5500zł. Skóra ekologiczna, naturalnej brak, a i to jako "wykończenie elementów wnętrza". Tapicerka materiałowa ze wstawkami. Ja bym sobie darował skórę, bez grzania (wiem, jest) i przede wszystkim wentylacji w Polsce to będzie katorga.
To jest nowsza generacja napędu z nieco inną przekładnią, na rynek EU ma też nieco inne ustawienia - częściej korzysta z silnika elektrycznego żeby poprawić wrażenia z jazdy nawet kosztem spalania.
Pytanie 1)
Pytanie 2) Co ich mogło skłonić do olania 2.0 HSD w przypadku sedana? Tymczasowe rozwiązanie nim ogarną/rozwiną produkcję?
Sedan będzie najpopularniejszy na rynkach rozwijających się gdzie główne znaczenie ma cena auta, a 2.0 HSD kosztuje krocie. Dlatego na całym świecie sedan występuje wyłącznie z podstawowym silnikiem benzynowym i podstawową hybrydą. Nie spodziewaj się że zrobią zmiany w konstrukcji i produkcji dla śladowej sprzedaży w Europie.
Pytanie 3) Kiedyś coś słyszałem o tym że Toyota w nowej corolli ma dać nowe eCVT z "launching gear" (bieg startowy). To dotyczy tylko amerykańskiej 2.0 czy też hybryd europejskich?
To dotyczy wersji benzynowej bez hybrydy.
Swoją drogą lipa że corolla produkowana będzie w UK (hatch i kombi?) i Turcji (sedan)... bo obniżka akcyzy na auta japońskie je ominie szerokim łukiem (10% -> 0%) gdzie np. Lexus i Mazda zyska. No i chyba Camry nie wiem czy nie jest produkowana w kraju usychającej wiśni bo nie słyszałem by miała być produkowana w EU.
Produkują je blisko żeby całkowicie ominąć cło więc jego obniżka nic nie zmienia bo i tak nie było naliczane. Druga sprawa jest taka, że jak UK opusci UE bez umowy to wejdzie cło na auta produkowane w Wielkiej Brytanii...
Camry jest produkowana w kilku fabrykach na całym świecie, tam gdzie jest najbardziej popularna m.in. w USA czy ... Rosji. Podobno "nasza" ma jednak pochodzić z Japonii.

Offline Fox

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #357 dnia: 26 Grudnia 2018, 15:11:59 »
Serio... 5500 zł za 8 głośniczków JBL? Jak słyszałem JBL z Aurisa to było to... słabe audio...   :thumbdown: :thumbdown: Bose z CX5 anihilowało jakkolwiek tego JBL...
A ta cena... to już w SuperB'ie za 12 głośnikowego Kantona 610w (który według mnie gra dobrze) to koszt 2300zł.
Za tyle to oczekuję przynajmniej 12 głośników, średnio i wysoko tonowych w drzwiach z przodu itp...

Skóra eko to faktycznie podziękuję... już widzę jak mi się skóra będzie przyklejać do tej ekoskóry... zdecydowana racja.

A chociaż jest szansa żeby w Corolli sedan była beżowa/szara/jasnoszara tapicerka? Nienawidzę miksów 50% biała 50% czarna... np. Mazda ma takie słabe pomysły (za chorą dopłatą)... dla tego mam pure-black skórę nappa...

Btw to sedan na rynkach rozwiniętych nie ma racji bytu? W USA/Kanadzie można zaobserwowac do innego jak ostatnio byłem - tam sedany mają się świetnie... a u nas (żartobliwie mówiąc) dominują nieeleganckie "wiejskie kombi".  :-( Bo Camry na pewno nie kupię ze względu na to że w bazie brakuje mi paru ważnych dla mnie rzeczy... A SuperB w 2019 ma dostać Hybrydę po lifcie.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #358 dnia: 26 Grudnia 2018, 15:34:39 »
Sic22, a skąd ta informacja że w eu są inne ustawienia w hybrydzie? Możesz podać źródło?

USA sedanem stoi, może się jeszcze rozwijają, a Camry jest jednym z najpopularniejszych, no i na tam większą gamę silników i lepsze wyposażenie

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #359 dnia: 26 Grudnia 2018, 15:47:23 »
A wiadomo może co ile takie sprzęgło wymaga wymiany
Nigdy chyba że coś trachnie (to jest tłumik i bezpiecznik w jednym)
Rozrząd jest na łancuchu?
Tak - to zwykły silnik spalinowy tyle że nie wychodzi z atkinsona tak jak valve.
Pod kątem wrażeń z jazdy eCVT nie odbiega za bardzo od CVT. Konstrukcja zupełnie inna, gumowatość ta sama.
Hsd o wiele lepiej reaguje na gaz niż CVT (np w avensisie czy verso)

A SuperB w 2019 ma dostać Hybrydę po lifcie.
tylko to bedzie albo pseudo hybryda (mild hybryd) albo taki wynalazek jak np w fordzie gdzie jest pełno dupereli do zepsucia

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl