Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300475 razy)

Offline przmor

• Toyot Spamer
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #810 dnia: 26 Maja 2019, 14:48:27 »
Jaka nowosc? Mam taka podloge w Auris z 2014 roku.

Offline mechu

• Toyot Spamer
    • Meszyński Car Audio
« Odpowiedź #811 dnia: 26 Maja 2019, 19:48:46 »
Oj Stivo.
Nowość w segmencie ?
Po prostu odgrzewaniec.
Już w e11 dało się odwrócić podłogę - nie wiem czy taki był zamysł ale kilkukrotnie korzystałem.

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #812 dnia: 27 Maja 2019, 22:29:27 »
info od szefa PR TMP. Nigdy mnie nie zawiódł, dawałem 2 lata temu info o hybrydzie 2.0 i jej mocy, nikt nie chciał wierzyć wtedy też... I mówił o modelach już wyprodukowanych w 2019 r. (w sensie o corolli)
Jeśli masz tak wysoko postawionych znajomych w Toyocie, to może przekaż koledze, że gawiedź domaga się powrotu joysticka w hybrydach :)
Albo chociaż zapytaj czemu z niego zrezygnowali... :o

Offline EliEli

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #813 dnia: 28 Maja 2019, 08:37:06 »
Jeśli masz tak wysoko postawionych znajomych w Toyocie, to może przekaż koledze, że gawiedź domaga się powrotu joysticka w hybrydach :)

Dołączam się do pytania.
Ta dźwignia to jakiś dramat jest... No I darcie ryja przez samochód o konieczności przezłączenia w pozycję 'P' przyd wyłączeniem zasilania.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #814 dnia: 28 Maja 2019, 09:39:01 »
Wielu kierowców nie znających zalet małego przełącznika biegów, kręciło nosem że to im się nie podoba i między innymi dlatego rezygnowali z zakupu hybryd toyoty.
Toyota idąc na przeciw właśnie im jako nowym klientom zmieniła, przełącznik na dużą dźwignię zmiany biegów. Od prawie 2 miesięcy nie mogę się do niej przyzwyczaić. Często myli mi się przód z tyłem itd. ;-(
Czytałem, że Toyota właśnie tę zmianę nazywa standaryzacją. Więc nie liczcie na to że wróci do poprzedniego rozwiązania. W innych marka hybrydy mają różne dziwactwa, pokrętła, przyciski, wajchy.
Sugeruje cieszyć się z tego co jest bo zawsze może być gorzej.

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #815 dnia: 28 Maja 2019, 10:19:01 »
Czytałem, że Toyota właśnie tę zmianę nazywa standaryzacją. Więc nie liczcie na to że wróci do poprzedniego rozwiązania.
Na szczęście Toyota ma jeszcze w swojej ofercie hipsterskie auta z joystickiem ;) Więc nie ma dramatu :D Corolla jest dla mas a nie dla hipsterów, a masy w życiu joysticka nie używały i nie mają pojęcia co to za cudo ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #816 dnia: 28 Maja 2019, 12:12:48 »
Sugeruje cieszyć się z tego co jest bo zawsze może być gorzej
Dla mnie to auto jest tak ogromną porażką funkcjonalną w porównaniu do poprzednika, że obecnie w ogóle nie biorę pod uwagę jego kupna przed faceliftem, mam nadzieję że zrobią go równie szybko jak w Aurisie.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #817 dnia: 28 Maja 2019, 13:08:51 »

Dołączam się do pytania.
Ta dźwignia to jakiś dramat jest... No I darcie ryja przez samochód o konieczności przezłączenia w pozycję 'P' przyd wyłączeniem zasilania.

też wolałem to "maleństwo", ale paul_krakaw już to dokładnie wytłumaczył. Nic to nie zmieni. Poza tym - ja się już przyzwyczaiłem. Jeżdżę tyloma automatami ,że ten po prostu jest jak każdy inny, po prostu wajcha typowa i już. Taka sama obsługa jak każdej skrzyni automatycznej (prawie: Mercedes, RR i pare innych wyjątków). Choć przyznaję - da się szybko przejść z trybu D na R - wcześniej myslałem, że to niemożliwe. Ale z joystickiem było prościej. To co w nim jest fajnego, że był inny, wyróżniał w tym względzie toyotę. I to w zasadzie tyle. Nie róbcie z tego problemu. Też załuje go, bo się z nim zżyłem, ale może kogoś pociesza łopatki i tryb sekwencyjny. Tego nie było w Auris. Dla mnie to bez znaczenia akurat.
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2019, 13:10:34 wysłana przez don_pazurro »
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #818 dnia: 28 Maja 2019, 15:07:55 »
Sugeruje cieszyć się z tego co jest bo zawsze może być gorzej
Dla mnie to auto jest tak ogromną porażką funkcjonalną w porównaniu do poprzednika, że obecnie w ogóle nie biorę pod uwagę jego kupna przed faceliftem, mam nadzieję że zrobią go równie szybko jak w Aurisie.

Face już jest opisywany w Internecie i nie spodziewajmy się  po nim czegoś szczególnego. Tak jak zwykle kosmetyka

Offline tkf

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #819 dnia: 28 Maja 2019, 19:37:35 »
Czytałem, że Toyota właśnie tę zmianę nazywa standaryzacją. Więc nie liczcie na to że wróci do poprzedniego rozwiązania.
No dobra, w standardzie mogą dawać nawet dźwignię od stara, ale czemu nie dać dżojstika w opcji? Nawet za dopłatą.

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #820 dnia: 28 Maja 2019, 20:21:35 »
Standaryzacja, to nie to samo co wyposazenie standardowe. Standaryzacja czyli cos co bedzie w kazdej wersji i w kazdym modelu
« Ostatnia zmiana: 28 Maja 2019, 20:58:45 wysłana przez fazibazi »

Offline peterchen

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #821 dnia: 29 Maja 2019, 16:31:10 »
Ja nie jeździłem nową Corollą tylko oglądałem ją w salonie i mam następujące spostrzeżenia. Nie wiem jak od strony technicznej, prowadzenia itp czy różnica jest duża ale jeśli chodzi o ergonomię to dla mnie zdecydowanie na minus. Po pierwsze dźwignia zamiast josticka jest nieporęczna - tryb parkingowy w przycisku o wiele lepszy. Po drugie wyświetlacz - o wiele bardziej podoba mi się wyświetlacz w konsoli niż doczepiony tablet. Po trzecie konsola środkowa Aurisa jest ładnie zagospodarowana a w nowej Corolli jest tam pustka - niby ma to wyglądać ładnie ale. Po czwarte plastiki kierownica w Aurisie wg mnie jest dużo poręczniejsza niż ta w Corolli. Po piąte bardziej podoba mi się w Aurisie podświetlenie i zegary - jest spójne. Podsumowując pomimo zachwytów w recenzjach nad nową Corollą nie jestem wcale przekonany, iż jest dużo lepszym jeśli w ogóle lepszym autem niż Auris.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #822 dnia: 29 Maja 2019, 23:40:19 »
Ja nie jeździłem nową Corollą tylko oglądałem ją w salonie i mam następujące spostrzeżenia. Nie wiem jak od strony technicznej, prowadzenia itp czy różnica jest duża ale jeśli chodzi o ergonomię to dla mnie zdecydowanie na minus. Po pierwsze dźwignia zamiast josticka jest nieporęczna - tryb parkingowy w przycisku o wiele lepszy. Po drugie wyświetlacz - o wiele bardziej podoba mi się wyświetlacz w konsoli niż doczepiony tablet. Po trzecie konsola środkowa Aurisa jest ładnie zagospodarowana a w nowej Corolli jest tam pustka - niby ma to wyglądać ładnie ale. Po czwarte plastiki kierownica w Aurisie wg mnie jest dużo poręczniejsza niż ta w Corolli. Po piąte bardziej podoba mi się w Aurisie podświetlenie i zegary - jest spójne. Podsumowując pomimo zachwytów w recenzjach nad nową Corollą nie jestem wcale przekonany, iż jest dużo lepszym jeśli w ogóle lepszym autem niż Auris.

Dlatego warto sie przejechać wlasnie. Jest technicznie pod każdym względem lepszym autem. Sztywność nadwozia, komfort, jakość wnętrza, a przede wszystkim wyciszenie. Pomijam kwestie opcji 2.0 HSD. Faktycznie, skasowano pare oczywistych schowków, brak gniazda 12 V z tylu itd. Reszta to kwestia gustu lub przyzwyczajenia(zegary, typowa dźwignia automatu zamiast joysticka) itp. Nieporównywalnie zaawansowane takze auto pod względem systemów bezpieczeństwa i komfortu. O wielkości wnetrza kombi nie wspomnę. Mnie osobiście na razie rozczarowuje spalanie 2.0 HSD, bo to co pisali koledzy po pierwszych jazdach dziennikarskich u mnie na razie sie nie sprawdza. Jest tak samo w mieście a gorzej w trasie w porównaniu do Auris. W skrócie, Corolla bije na łeb Auris jakością wnętrza, dynamika (2.0), komfortem i wyciszeniem. Po prostu dużo bardziej dojrzała konstrukcja. Dla mnie największe rozczarowanie to multimedia. Polecam jazdę, to weryfikuje osad na podstawie oglądania tylko auta.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline czp

• Toyot Zmotoryzowany
    • moja strona
  • Samochód:: RAV4 GR SPORT
« Odpowiedź #823 dnia: 30 Maja 2019, 07:25:25 »
Takie wyniki spalania uzyskał w teście Zachar i wydają się miarodajne bo normalnie jechał i nie stosował żadnych technik eko jazdy.

a jak to u Ciebie wygląda ?

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #824 dnia: 30 Maja 2019, 07:33:44 »
Te testy Zachara to trochę śmieszne są. Przejrzałem kilkanaście i trudno tu mówić o jakiejkolwiek reprezentatywności.  Czekam na test ADACa.  A co do spalania to jest prosta zasada że konie trzeba napoić aby nie zdechły. 180 musi łyknąć tak z 1.5 litra więcej od 122 przy normalnej jeździe.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl