Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300671 razy)

Offline obek

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #855 dnia: 06 Czerwca 2019, 13:04:15 »
@Stivo Automat by rozwiązał sprawę rzadziej byś musiał dotykać gałki :)

Offline mbauris

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #856 dnia: 06 Czerwca 2019, 14:02:21 »
Stivo Automat by rozwiązał sprawę rzadziej byś musiał dotykać gałki
@obek nie rozumiesz tematu. Corolla hsd jak i Auris hsd, mają skrzynię automatyczną. Różnica polega na tym że Auris ma joystick (super wynalazek nadal występuje w Priusie  <taniec>), a Corolla ma gałkę jak w większości aut z automatem.
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2019, 14:15:04 wysłana przez mbauris »

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #857 dnia: 06 Czerwca 2019, 15:12:53 »
Jak odpalalem Auris rano, to na pradzie 5 sekund i potem benzyna. W 2.0 jest większa bateria i wyjeżdżam na pradzie nawet z garażu po wzniesieniu 45 stopni.
Tak dokładnie to 12 sekund.  Jak nie wybrałeś trybu eV to ICE standardowo przechodził w tryb rozgrzewania.  W Corolli pewnie zmienili że defaultowo startuje w trybie eV dopóki go nie zerwiesz mocniejszym wciśnięciem gazu lub nie wyłączysz. 

Z tą baterią w Corolli Hybrid to jest ciekawa sprawa bo prawie nigdzie nic nie napisane, ale w wiki pod hasłem Hybrid Synergy Drive jest lista, z której wynika że są dwa rodzaje - NiMH 1,3 kWh, czyli taka sama jak w Auris, i Li-Ion 0,75 kWh.  Nie wiadomo jednak która jest w której wersji.

45 stopni? bez poręczówek to bym się bał... ;-)

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #858 dnia: 06 Czerwca 2019, 15:25:45 »
@don_pazurro: masz czytnik OBD i aplikacje Hybrid Assistant? Ciekawe jestem w jakim przedziale działa u Ciebie bateria? Bo wygląda na to że w większym niż w Auris (po mieście praktycznie tylko 35-60% SoC).

Swoja drogą mój minimalny zarejestrowany SoC to 36,5 % mimo, że Toyota twierdzi, że bateria działa w przedziale 20-80%. Więcej niż 60% to tylko na trasie a więcej niż 70% to tylko w trybie "B".

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #859 dnia: 06 Czerwca 2019, 17:21:45 »
Auris miał napęd hybrydowy 3 generacji, Corolla to napęd 4 generacji. W 4 generacji bateria NiMh ładuje się 28% szybciej niż poprzednia przy tej samej pojemności baterii, a jednocześnie bateria jest mniejsza.

Auris Hybrid, Prius IV, Corolla 2.0 i CHR posiadają baterię o takiej samej pojemności 6.5Ah (NiMh).

Ale bateria w THS II posiada więcej cel i większe napięcie, pewnie dlatego że THS II ma mocniejszy silnik elektryczny 109KM. W wyniku czego zasięg na EV będzie zapewne taki sam, a sam napęd hybrydowy IV generacji umożliwia żaglowanie na elektryku przy prędkości powyżej 100km/h (również przy silniku 1.8).

https://global.toyota/en/mobility/tnga/powertrain2018/ths2/
« Ostatnia zmiana: 06 Czerwca 2019, 17:31:05 wysłana przez mariuszs »

Offline KoMarek

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: A II 1.6 2014
« Odpowiedź #860 dnia: 06 Czerwca 2019, 17:38:50 »
Weźcie pod uwagę, że ilość energii w baterii jest podawana na podstawie pomiaru (albo i pomiarów) pośredniego. Taki wynik nie może być dokładny, zwłaszcza po kilku latach używania baterii. Tolerancja pomiaru, na moje oko, to co najmniej 10%.
Spalanie - Motostat.pl

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #861 dnia: 06 Czerwca 2019, 18:08:49 »
@faciulula Nie mam OBD wiec nie odpowiem na te pytania.

Z tymi 45 stopniami w garażu trochę sie rozpędziłem, to prawda ;). Ale nie zmienia to faktu, ze na baterii bez zapiętego EV wyjeżdżam z garażu, co w Auris było niemożliwe. Żeglowanie a nawet rozpędzanie sie na pradzie od 50 cz 60 km/h jest tez dużo łatwiejsze. Wykręciłem sie tez w te zabawę. Dziwne tylko, bo bateria tylko 2-3 razy osiągnęła poziom bez 2 krasek. Zazwyczaj jest na połowie stanu lub kreskę wyżej. Podobno tak ma być.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #862 dnia: 06 Czerwca 2019, 19:58:02 »
przy tej samej pojemności bateri

A mi pan z ASO wciskał, że jest większa pojemność. Dzięki za wyjaśnienie.
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline faciulula

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #863 dnia: 06 Czerwca 2019, 22:32:45 »
Przy wyższym napięciu baterii dla silnika 2.0 jest w sumie trochę większa pojemność:
- Auris 1.31 kWh
- Corolla 1,41 kWh

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #864 dnia: 06 Czerwca 2019, 23:25:22 »
Corolla nowa to inna liga. Takze cenowa. Pytanie czy jesteśmy w stanie łyknąć PR Toyoty, ze akurat kombi to następca Ave.
Wyższe ceny wynikają z tego, że nawtykano opcji przy zerowej możliwości indywidualnej konfiguracji, mieszając w pakietach wyposażenie wartościowe z nicetohave'ami.  Efekt jest taki, że można mieć kompakta innej marki w automacie, skrojonego pod własne potrzeby za 25 tys zł taniej i kupowanie hybrydy zaczyna tracić sens jak dla mnie. 

Pisanie że to następca Avensisa jest śmieszne. Przecież jak się przemnoży wymiary to Corolla TS jest o pół procenta mniejsza gabarytowo od Aurisa.  Przy czym Avensis jest kiepskim punktem odniesienia, bo Toyota go przez kilkanaście lat robiła na tej samej płycie i konkurencja w klasie średniej w tym czasie odjechała o jakieś 10-15 cm.

Zajrzałem dzisiaj do salonu uzbrojony w taśmę pomiarową i zmierzyłem szerokość, na wysokości ud pomiędzy podłokietnikami.
Wyniki (przód / tył)
Corolla TS 128,5 cm / 126 cm
Auris TS 133 cm / 128 cm

Ciekawe jak się ta sztuczna skóra z podściółką zamiast plastiku z elastyczną warstwą wierzchnią sprawdzi w w dłuższym okresie użytkowania.  Plastiki poniżej linii kolan są takie same jak w Aurisie.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #865 dnia: 07 Czerwca 2019, 00:31:32 »
Nie wiem jak to mierzyles, ja odczuwam zdecydowanie więcej miejsca niż w Auris TS. Mierzyles odległość z przodu? A rozstaw osi wg Ciebie nie wpłynął na ilość miejsca w środku? Tu podają porównawcze dane dotyczące rozmiarów: https://www.se.pl/auto/testy/7-powodow-dlaczego-toyota-corolla-touring-sports-hybrid-jest-lepsza-od-aurisa-touring-sports-hybrid-aa-XTPi-fHea-EiTF.html

Wlasnie gabaryt Corolli TS był dla mnie kluczowy, bo mojemu 11 letniemu synowi po prostu było juz nieco ciasno z tylu. Teraz jest o niebo lepiej. Dla mnie na duży plus wyraźnie niżej umieszczony fotel kierowcy. Dzieki temu dużo szerszy zakres doboru właściwej pozycji za kierownica. No i dla mnie im niżej tym lepiej, ale to indywidualne bardzo.

W Auris skóra (tez sztuczna) była nieco gorszej jakosci a po 4 latach użytkowania nie wykazywała śladu zużycia. Miałem jasne wnętrze i dbałem o nie oczywiscie. Nie sadze by w corolli mogło być gorzej, bo tzw jakość odczuwalna jest wyraźnie lepsza, takze skory. Kierownica wreszcie ma lepsze i bardziej miękkie wyłożenie. Nie wspomnę o podlokietnikach, które wprost rozpieszczają miękkością. Kazdy chyba widzi co chce zobaczyć. Ale co do wymiarów, ze Auris TS większa od Corolli....przesadziles

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #866 dnia: 07 Czerwca 2019, 09:01:42 »
Ale co do wymiarów, ze Auris TS większa od Corolli....przesadziles
Gabaryt to parametr techniczny, nie da się go przesadzić.

Auris TS      4,595 m * 1,76 m * 1,485 m = 12,01 m3
Corolla TS   4,65 m * 1,79 m * 1,435 m = 11,94 m3

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #867 dnia: 07 Czerwca 2019, 09:43:56 »
Nie wiem jak to mierzyles, ja odczuwam zdecydowanie więcej miejsca niż w Auris TS. Mierzyles odległość z przodu? A rozstaw osi wg Ciebie nie wpłynął na ilość miejsca w środku? Tu podają porównawcze dane dotyczące rozmiarów: https://www.se.pl/auto/testy/7-powodow-dlaczego-toyota-corolla-touring-sports-hybrid-jest-lepsza-od-aurisa-touring-sports-hybrid-aa-XTPi-fHea-EiTF.html
Generalnie to nie czytuję brukowców, może poczekajmy aż się pojawi test ADACa. Więcej miejsca na długość w Corolli TS jest bezdyskusyjne, osobiście uważam że w Aurisie mogli dać o 50 litrów mniejszy bagażnik i uzyskać w ten sposób więcej miejsca na nogi w drugim rzędzie.  Z drugiej strony kompakty zawyczaj są użytkowane (mam na myśli standard zachodni) przez 2-3 osoby i ilośc miejsca na tylniej kanapie nie jest taka istotna. Większy rozstaw osi oczywiście ułatwia projektowanie obszerniejszej kabiny ale to nie zawsze koreluje.  Swego czasu Octavia II była absolutnym liderem w tej kwestii pomino rozstawu osi zaledwie 257 cm (płyta z Golfa V).

Mierzyłem metrówką z IKEI w kolorze żółtym, pomiędzy podłokietnikami na wysokości ud. Tak na goło to ta kabina jest z pewnością nieco większa ale ponieważ dali badzo grube poszycie drzwi, rozdęli kokpit i wstawili fotele stylizowane na lotnicze to koniec końców przestrzeni za dużo nie ma.  Ja jestem dość wysoki i mam długie nogi, więc potrzebuję trochę podnieść fotel aby mieć jednocześnie dużo miejsca na nogi i dobrze sięgać do kierownicy, no i w Corolli mam wrażenie że dach jest trochę za nisko.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #868 dnia: 07 Czerwca 2019, 10:39:45 »
Auris TS      4,595 m * 1,76 m * 1,485 m = 12,01 m3
Corolla TS   4,65 m * 1,79 m * 1,435 m = 11,94 m3

to, że Corolla jest niższa nie oznacza, że sumując wszystkie wymiary wyjdzie wprost pojemność wnętrza. Na wysokość jest niemal tak samo jak w auris, bo siedzi się niżej. I w Auris i Corolli miałem/mam szklany dach więc szału z miejscem nad głową nie ma faktycznie, szczególnie z tyłu. Ja jeżdżę właśnie we 3 osoby, dla nastolatka robiło się już ciasno w Auris TS z tyłu.

Brukowiec nie brukowiec, osoba pisząca zna się na rzeczy, podobnie jak większość osób, które testując Corollę potwierdzają jej większe wnętrze. Nie chce mi się już o tym gadać. Mam wrażenie, że każdy Twój komentarz dezawuuje nową Corollę vs Auris, a ja nie chcę się bawić w adwokata i udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Niech każdy ocenia sam. Do tej pory reagowałem, bo po prostu piszesz nieprawdę, także co do ceny. Po pierwsze - Corolla TS 2.0 nie ma konkurencji, podobnie jak 1.8 TS. Zestawianie cen to zawsze zabawa i powód do manipulacji, bo nigdy nie zestawisz identycznie modeli względem wyposażenia. Ale wystarczy zerknąć w cennik Ioniqa vs Corolla hatchback (do TS nie da się porównać), by zauważyć, że różnice są bardzo niewielkie.   

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #869 dnia: 07 Czerwca 2019, 11:49:45 »
Mam wrażenie, że każdy Twój komentarz dezawuuje nową Corollę vs Auris, a ja nie chcę się bawić w adwokata i udowadniać, że nie jestem wielbłądem. Niech każdy ocenia sam. Do tej pory reagowałem, bo po prostu piszesz nieprawdę, także co do ceny. Po pierwsze - Corolla TS 2.0 nie ma konkurencji, podobnie jak 1.8 TS. Zestawianie cen to zawsze zabawa
Żadna zabawa tylko zwyczajna ocena koszty vs. wartość dodana.  Pisanie że Corolla nie ma konkurencji nie ma najmniejszych podstaw.  Na rynku jest chyba z 10 kompaktów kombi dostępnych w automacie, niektóre ze znacznie lepszą paletą konfiguracji i wyposażenia.  Za kilka miesięcy pojawią się Octavia IV i Golf VIII, główni konkurenci Corolli na polskim rynku, i wtedy dopiero będzie czas na pełne porównywanie.  Niczego nie dezawuuję, po prostu oczekuję że jak coś mam to nie mam ochoty z tego rezygnować.  Moje uwagi dotyczą niemal wyłącznie faktycznych funkcjonalności i parametrów a nie odczuć.  Co nie znaczy ze ich nie mam.  W Aurisie spodobała mi się jego oryginalność, nie sposób go było z czymkolwiek pomylić.  Wczoraj jechałem za Corollą TS.  Z daleka wydawało mi się że to Astra ST. Potem zauważyłem znaczek Toyoty i pomyślałem, a nie to pewnie Avensis. W końcu zauważyłem napis Hybrid i zorientowałem się że to Corolla. Naprawdę dobrze wygląda HB natomiast TS jest trochę nijaki, jakbym miał kupić to zdecydowanie wybrałbym ten czerwony perłowy żeby trochę zaostrzyć wygląd. Tyle w kwestii odczuć.

Ja nie oceniam Twojego wyboru tylko komentuję odnośnie MOICH oczekiwań i wymagań. Chyba mi wolno i nie wydaje mi się aby tu obowiązywał jakiś parytet i obowiązek podania dwóch plusów do każdego minusa? Więc naprawdę nie musisz mi niczego udowadniać, chyba że o czymś nie wiem?

Jeżeli gdzieś napisałem nieprawdę to prosze o konkretny cytat i uzasadnienie.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl