Autor Wątek: Auris(Corolla) 2018 (2019?)  (Przeczytany 300355 razy)

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
Odp: Auris(Corolla) 2018 (2019?)
« Odpowiedź #960 dnia: 12 Czerwca 2019, 12:59:21 »
Cytuj (zaznaczone)
Spalanie na zimnym silniku ma tym mniejsze znaczenie im dłużej jedziesz - będzie się znosić.

Tu masz raport na zimnym silniku z wczoraj, tyle że korki większe i trasa ekspresowa więc spalanie większe. Na początku było prawie 28l/100km - zimny silnik i duży korek, bardzo powolny ruch.

Całkiem spoko te 4,35L/100Km

Cytuj (zaznaczone)
a dzisiaj rano:

Nerwowe przyśpieszanie   2.98
Skuteczność hamowania   94.39%
Nieefektywne zapłony   15/62

Widzisz, podejrzewam że sam również zwracałbym uwagę, aby jeździć tak co by mało spalić. Ale są też granice - zwłaszcza jak się ma non-stop gadające/kłócące się  dzieciaki na pokładzie. Jesteś w stanie oszacować ile by wzrosło spalanie bez skupiania się na samej tzw."technice jazdy" ? Jestem ciekawy jak wypadnie w tej kwestii Corolla TS 2.0. I nie chodzi mi o deklarowane spalanie producenta tylko o dużą próbkę rzeczywistych pomiarów zrobionych przez zwykłych kierowców.
Pzdr.

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #961 dnia: 12 Czerwca 2019, 15:26:58 »

Widzisz, podejrzewam że sam również zwracałbym uwagę, aby jeździć tak co by mało spalić. Ale są też granice - zwłaszcza jak się ma non-stop gadające/kłócące się  dzieciaki na pokładzie. Jesteś w stanie oszacować ile by wzrosło spalanie bez skupiania się na samej tzw."technice jazdy" ? Jestem ciekawy jak wypadnie w tej kwestii Corolla TS 2.0. I nie chodzi mi o deklarowane spalanie producenta tylko o dużą próbkę rzeczywistych pomiarów zrobionych przez zwykłych kierowców.
Pzdr.

pisałem już w wielu miejscach kilka razy (corolla 2.0 TS HSD). Po przebiegu 2500 spadło mi w warunkach warszawskich do regularnych 4,9-5,1l/100 km, cały ubiegły tydzien taki miałem. Trasa Warszawa Kabaty - Wola, ok. 7:30, powrót ok. 17.00. Korki, zatory, ok. 45 min w jedną stronę, czasem dłużej, bo odbieram żonę z Powiśla. Średnia prędkość ok. 26 km/h. Było gorzej, w tej chwili w mieście jest ciut lepiej niż Auris TS HSD
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline medeor

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #962 dnia: 12 Czerwca 2019, 15:39:40 »
Super, tylko że mnie interesuje średnia wielu różnych kierowców z różnych tras. To daje szansę na bardziej obiektywną ocenę niż od jednego kierowcy.
Pzdr.
« Ostatnia zmiana: 12 Czerwca 2019, 18:21:54 wysłana przez fazibazi »

Offline don_pazurro

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #963 dnia: 12 Czerwca 2019, 15:53:55 »
rozumiem, ponieważ przebijam się przez centrum wawy, możesz śmiało zakładać, że będzie mniej niż moje wyniki, 45 minut jadę odcinek ok. 17,5 km. W moim przypadku nie sprawdziło się ,że 2,0 HSD w corolli weźmie więcej niż 1.8 w Auris.
Toyota RAV4 Hybrid 2WD, 2023 r., Executive+Skyview

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #964 dnia: 12 Czerwca 2019, 16:06:21 »
Na komputerze na koniec podróży pokazywało jakieś 3.5l/100km.
A komputer w Priusie też tak zaniża jak w Aurisie?

Komputer:

Realnie:

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #965 dnia: 12 Czerwca 2019, 17:08:16 »
Nie efektywne zapłony? O co chodzi?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #966 dnia: 12 Czerwca 2019, 17:18:22 »

Cytuj (zaznaczone)
Liczba zapłonów silnika trwająca mniej niż 5 sekund

Corolla ma filtr UV na szybach od strony kierowcy i pasażera! Szkoda że w Priusie zrobili filtr UV na bagażniku, ehh ;)

Offline Zbig

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #967 dnia: 12 Czerwca 2019, 17:31:50 »
mnie interesuje średnia wielu różnych kierowców z różnych tras. To daje szansę na bardziej obiektywną ocenę niż od jednego kierowcy.
Dokładnie tak, ale musisz trochę poczekać, aż się np. na spiritmonitor uzbiera w miarę reprezentatywna próbka, powiedzmy przynajmniej ze 30 kierowców którzy wykonali minimum 10 tankowań.  Wyniki należy uszeregować rosnąco i odrzucić po 10% wartości skrajnych z góry i z dołu, a z reszty wyciągnąć średnią.  Następnie wziąć poprawkę na siebie, czyli np. zobaczyć czy i o ile % spalanie osiągane w obecnym aucie różni się od zbiorowej średniej i o tyle samo skorygować średni wynik ocenianego. 

W przypadku hybrydy trzeba pamiętać o sezonowości - jej spalanie jest dość silnie jest uzależnione od temperatury otoczenia, szczególnie jeżeli auto parkuje na zewnątrz i jeździ na krótkich odcinkach.  Obecne wyniki spalania nowych modeli są z pewnością nieco zaniżone w  stosunku do średniej całorocznej.

Offline fazibazi

• Moderator
  • Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #968 dnia: 12 Czerwca 2019, 18:22:57 »

O zapłony gdzie spalina pracowała krócej niż 5s ...
AURIS I 2011 HSD LPG - ecowarrior
Webasto TTE z GSM, VIOFO A119, iCar pro do HA i takie tam..

Offline paul_krakow

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #969 dnia: 12 Czerwca 2019, 19:32:54 »

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #970 dnia: 12 Czerwca 2019, 20:17:05 »
https://youtu.be/FrPTMwqZfwE

Jak powiedział że Corolla 1.8 ma napęd kolejnej generacji w stosunku do C-HR to wymiękłem ;) Gdzie Ci specjaliści z Akademii Technicznej Toyoty? :D

Offline Stivo

• Toyot Zmotoryzowany
« Odpowiedź #971 dnia: 12 Czerwca 2019, 20:19:44 »
Dokładnie... Ładna ściema bo sama toyota podaje że to jest to samo.

Offline maciek89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #972 dnia: 13 Czerwca 2019, 09:52:34 »
To jest też IV generacja jak w CH-R ale ma ktoś może rzetelne info, czym się różni napęd w Corolli 1.8 i CH-R? Bo jednak czymś się musi różnić jeśli Corolla częściej jeździ na elektryku, żegluje przy wyższych prędkościach i pozwala częściej używać samego elektryka. Wątpię żeby to była tylko różnica masy własnej i aerodynamiki na korzyść Corolli. Może tylko oprogramowanie, a może jednak np. silnik elektryczny jest inny?

Offline mariuszs

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #973 dnia: 13 Czerwca 2019, 10:48:05 »
To jest też IV generacja jak w CH-R ale ma ktoś może rzetelne info, czym się różni napęd w Corolli 1.8 i CH-R? Bo jednak czymś się musi różnić jeśli Corolla częściej jeździ na elektryku, żegluje przy wyższych prędkościach i pozwala częściej używać samego elektryka. Wątpię żeby to była tylko różnica masy własnej i aerodynamiki na korzyść Corolli. Może tylko oprogramowanie, a może jednak np. silnik elektryczny jest inny?

Jest taki sam. Dlaczego uważasz że C-HR nie potrafi żeglować przy wyższych prędkościach? Jak by nie patrzeć to Corolla stawia mniejszy opór i łatwiej jest nią żeglować. Jedyne czym się może różnić, to może mieć lepszą baterię Li-Ion, ale to nie jest jeszcze przez nikogo tutaj potwierdzone. Bateria Li-Ion szybciej się ładuje ale ponieważ jest znacznie mniejsze to wg. inżynierów Toyoty jej wydajność jest taka sama jak większej Ni-Mh stosowanej w C-HR.

Nowy jest napęd w Corolli 2.0 czyli THS-II.
https://global.toyota/en/mobility/tnga/powertrain2018/ths2/

Cytuj (zaznaczone)
Is the 1.8-litre hybrid powertrain identical to that featured in the Prius and C-HR?
Tsukashima: The 1.8-litre hybrid system is basically the same, but we made some small tuning changes to further refine the powertrain and enhance the driving experience.
Źródło: https://blog.toyota.co.uk/2019-toyota-corolla-talking-with-hybrid-engineer-hiroyuki-tsukushima
« Ostatnia zmiana: 13 Czerwca 2019, 10:50:41 wysłana przez mariuszs »

Offline maciek89

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #974 dnia: 13 Czerwca 2019, 11:02:03 »
To, że 2.0 jest nowe to wiadomo, natomiast właśnie 1.8 mnie bardziej interesuje jako auto nastawione stricte na oszczędną jazdę, a nie osiągi dlatego byłem ciekawy, czy są faktycznie jakieś różnice. Niestety nie miałem bezpośredniego porównania, na pewno lepiej byłoby gdybym się przesiadł bezpośrednio z auta do auta ale właśnie w corolli miałem wrażenie, że auto częściej korzysta z samego silnika elektrycznego.

W koncernie VW wystarczy wejść w ETKĘ i sprawdzić numer części, czy turbo jest inne itd., a tutaj pozostają domysły niestety. Ja jestem skłonny do stwierdzenia, że różnica może być tylko w oprogramowaniu, a do tego dochodzi właśnie kwestia większego oporu powietrza w CH-R (również przez wyższy prześwit) i większa masę (zależnie od wersji 60-85kg więcej niż corolla hatchback)

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl