Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 AWD-i 2020
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #2010 dnia: 23 Maja 2025, 22:46:21 »
W jaki spsób daje Ci sie to we znaki?
Wystarczy powiedzmy 30min standardowej jazdy międzymiastowej gdzie już akumulator osiąga 37-39C. Dalej dorzućmy jedno "większe" hamowanie w stylu 100-0km/h a niechaj będzie że jadę z jakimkolwiek obciążeniem czy z jakiejś górki i temperatura wzrasta do 40-41C. Auto zaczyna nakładać spore limity ładowania np. z prawie 40kW do 10kW i o ile u żony w Yarisce 3gen ta się w miarę natychmiast schładzała i np. w minutę moc ładowania wracała do 100% to w Ravce gdzie tam... mija zdaje się co najmniej 10 jak nie i 15 minut zanim akumulator ponownie odzyska pełną sprawność. Jeszcze gorzej jest w przypadku przeładowania, gdy auto naładuje się pod korek czyli 78-80%, moc ładowania spada do zera to przestaje wyłączać się silnik aby móc zapewnić to "hamowanie silnikiem" po odpuszczeniu gazu - normalka. Imo normalnie zachowanie polega na jak najszybszemu zjechaniu z przeładowania i powoli zwiększaniu mocy ładowania; tak się właśnie dzieje w Yarisce; tylko raz udało mi się naładować ją pod korek zjeżdżając ze sporej góry w 5 osób. (może ktoś kojarzy; zjazd z dw218 do dw224) Natomiast Ravka... o ile faktycznie w miarę szybko zjeżdża z naładowania to moc ładowania absolutnie nie rośnie. Zatrzymuje się na bodajże 2,8kW co jest za mało aby w ogóle wyłączać silnik spalinowy i tak wisi na tym limicie z 10 minut. Ah, w okolicy przeładowania temperatura zwykle mocno wzrasta więc ograniczenia akumulatora chyba się potęgują czyli potrafi minąć kilkanaście minut zanim limit ładowania wzrośnie na tyle że auto zacznie znowu przechodzić w tryb EV i potrafi minąć kolejne kilkanaście minut aż akumulator odzyska pełną sprawność. Dlaczego? Nie wiem, przeładowanie zwykle znika w minutę-dwie natomiast temperatura potrafi zejść do poniżej 40C powiedzmy w 5 minut.

I żeby nie było takie samo zachowanie zaobserwowałem w Corolli 1,8; zapakowani w 4 osoby ze 140km/h hamowałem do zjazdu z autostrady. Bateria się przeładowała, limit ładowania spadł prawie do zera i utrzymywał się tak przez chyba 13 czy 14 minut czyli całe miasto i ze 5km za nim przejechałem bez trybu ev i praktycznie bez możliwości odzysku energii z hamowania. Zapytałem o to kiedyś kogoś "kto się zna" w ASO ale nic mi na to nie potrafił odpowiedzieć...

W nowszym roczniku ravki toyota akumulator wymieniła na li-ion co pewnie dość poprawiło "sytuację" ale to już chyba ciężko stwierdzić bo tu już hybrid assistant nie działa.

A w ogóle pytam bo myślałem jakiś może wentylator domontować wymuszający przepływ powietrza...?

A co do dowodu u mnie jest wszystko poprawnie ;)

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2011 dnia: 23 Maja 2025, 23:01:34 »
Próbowałeś w HA przejąć kontrolę nad wentylatorem? U mnie w Auris rozwiązuje to problem przegrzewającej się baterii.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 / C-HR
« Odpowiedź #2012 dnia: 23 Maja 2025, 23:27:57 »
Aaaaaa, rozumiem. No w mojej nie działa HA więc nie wiem tych wszystkich rzeczy. Ale jeździ dobrze :) Kilka razy własnie na długich (bardzo) zjazdach odezwal mi sie silnik spalinowy przy hamowaniu. Mam akumulator Li-Ion - może tu jest róznica.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2013 dnia: 26 Maja 2025, 22:06:48 »
Próbowałeś w HA przejąć kontrolę nad wentylatorem? U mnie w Auris rozwiązuje to problem przegrzewającej się baterii.
Niestety w hybrydach 4 generacji nie działa sterowanie, widzę tylko że przy 36C wrzuca 1 bieg, przy bodaj 37C 2 i 39C 3 bieg... to wszystko. Nie słyszę nawet szumu, kiedyś chciałem w tej sytuacji rękę do filtra przyłożyć i "poczuć" na ile to wieje ale jakoś jeszcze mi nie wyszło ;p U żony np. bateria ma pełną sprawność od bodajże 28C ale w ravce chyba wystarczy kilka stopni na plusie w związku z czym... imo ten wentylator powinien non stop na fulla chodzić i próbować schładzać tą baterię nawet i do 20C bo zwykle jak zaczyna to brakuje zaledwie 5C do wartości krytycznych; w praktyce jedno dłuższe hamowanie.

Aaaaaa, rozumiem. No w mojej nie działa HA więc nie wiem tych wszystkich rzeczy. Ale jeździ dobrze :) Kilka razy własnie na długich (bardzo) zjazdach odezwal mi sie silnik spalinowy przy hamowaniu. Mam akumulator Li-Ion - może tu jest róznica.
A z ciekawości działa Dr. Prius? Ten pokazuje temperaturę ze wszystkich 3 czujników, HA chyba tylko maksymalną. Chciałem kiedyś się wgłębić w Car Scannera bo ten obsługuje wszystko w tym nowsze hybrydy ale jakoś mi jeszcze nie wyszło ;p

Offline przmor

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2014 dnia: 26 Maja 2025, 22:31:21 »
Po naciśnięciu ikony baterii HA pokaże wszystkie trzy odczyty temperatury. Co do pracy wentylatora to w Auris fabrycznie kręci się maksymalnie na 4 w skali do 6 nawet jesli bateria ma ponad 46 stopni. Komputer zamiast zakręcić mocniej wiatrakiem to zmniejsza limity ładowania i rozładowania baterii HV. Po przejęciu sterowania wentylatorem przez HA i ustawieniu maks. na 43st. wyraźnie słychać wchodzący na 6 wentylator.

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2015 dnia: 26 Maja 2025, 23:01:28 »
A z ciekawości działa Dr. Prius? Ten pokazuje temperaturę ze wszystkich 3 czujników, HA chyba tylko maksymalną. Chciałem kiedyś się wgłębić w Car Scannera bo ten obsługuje wszystko w tym nowsze hybrydy ale jakoś mi jeszcze nie wyszło ;p
Zdaje się że DrPrius działa. Będę miał czas to popatrzę. Co do CarScannera to widzę że tmam ta apke w tel. ale chyba nic z nia nie robilem.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline Ari93

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2016 dnia: 27 Maja 2025, 07:58:27 »
Po naciśnięciu ikony baterii HA pokaże wszystkie trzy odczyty temperatury. Co do pracy wentylatora to w Auris fabrycznie kręci się maksymalnie na 4 w skali do 6 nawet jesli bateria ma ponad 46 stopni. Komputer zamiast zakręcić mocniej wiatrakiem to zmniejsza limity ładowania i rozładowania baterii HV. Po przejęciu sterowania wentylatorem przez HA i ustawieniu maks. na 43st. wyraźnie słychać wchodzący na 6 wentylator.
Dokładnie tak jest bo też tak samo to w Yarisie działa; na 6 wyraźny szum już słychać ale akurat yarisa ciężko nagrzać a co dopiero przegrzać także tryb "auto" doskonale daje sobie radę. Ciekawa była w HA opcja nagrzewania baterii zimą; jeśli powietrze na wlocie było bodajże co najmniej 5C cieplejsze od baterii to odpalał wentylator chyba na 3 biegu żeby ją ogrzać do ustawionej temperatury powietrzem z kabiny.

Ravka to zupełnie inna para kaloszy i jakiegokolwiek sterowania brak... rzucę okiem czy faktycznie pokazuje te 3 temperatury bo już zapomniałem o tym ale z tego co widziałem to w środku akumulatora ładne kilka stopni jest cieplej niż po bokach.

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 Plug-In
« Odpowiedź #2017 dnia: 27 Maja 2025, 16:20:36 »
Jak zmienić pod prędkościomierzem i zasięgiem wskaźnik zużycie kWh/100km Spalanie l/100km z aktualnej jazdy na całkowite średnie?
Po tych serwisach ostatnich mi to sie zmieniło i mnie wkurza bo to ciągle zaczyna od 0

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2018 dnia: 29 Maja 2025, 16:16:41 »
Takie bzdury mi teraz jak jade cały czas latają wartości:

A miałem tam normalnie spokojnie średnią póki nie zresetuję.

« Ostatnia zmiana: 29 Maja 2025, 16:19:30 wysłana przez SNCF »

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #2019 dnia: 29 Maja 2025, 17:25:21 »
Nie da się tego przestawić z poziomu ustawień wskaźników w menu "ustawienia wskaźników"?
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline SNCF

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2020 dnia: 29 Maja 2025, 17:39:14 »
No właśnie nie moge dojść jak to zmienić, podsumowanie po jeździe da sie zmienic a to bieżące podczas jazdy nie.
Zmieniło mi sie to po zmianie zegarów i baku paliwa. W tym moim niedorozwiniętym umysłowo ""ASO"" jak zwykle nawet nie rozumieją o co mi chodzi...

Offline radek2020

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #2021 dnia: 29 Maja 2025, 18:32:35 »
Częsta jazda w trybie sport , poza wyższym spalaniem i może mandatami czymś grozi ???

Offline marekj

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #2022 dnia: 29 Maja 2025, 19:13:04 »
IMHO niczym. Moja obserwacja jest taka że te tryby zmieniają charakterystyke pedału gazu. Na eko totalna anemia, na normal lepiej, a na Sport bardzo ładnie. Ja poza autostradami jeżdżę na sport. Sam potrafię zapanować nad przyspieszaniem a w razie czego nie muszę cisnąć pedału w podłogę żeby mocniej przyspieszyć. Na autostradzie gdzie pracuje za mnie tempomat to jade na eko żeby uniknąć bezsensownego mocnego przyspieszania gdy np. blokująca ciężarówka zjedzie w końcu z pasa.
Pozdrawiam
Marek

RAV4:

Offline topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #2023 dnia: 29 Maja 2025, 19:52:36 »
Mi najekonomiczniej wychodzi na „SPORT”.

W tym trybie układ kierowniczy jest nieco „usztywniony”.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline dawko

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: Toyota RAV4
« Odpowiedź #2024 dnia: 29 Maja 2025, 22:23:19 »
W plug-in zauważyłem, że w trybie sport jest większy odzysk energii, tzn samochód bardziej hamuje po odpuszczeniu pedału gazu, niż w trybie normal i eko

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl