https://www.youtube.com/watch?v=xZ7dPsE-2lw
twierdzi, że RAV-ka posłuży długo, ale wymiana oleju co 10 tys. lub pół roku.
Na razie się zastanawiam.
Każdy tego typu mechanik twierdzi, że najlepiej to się umawiać jak do fryziera - raz w miesiącu.
A obowiązkowo wymiana po 3km od salonu, dlatego salon musi być blisko jego warsztatu.
To przede wszystkim zależy od stylu jazdy. Jak nie zamulasz (chociaż w hybrydzie jest inaczej - im delikatniej jedziesz tym więcej na elektryku) i w szczególności nie jeździsz wiecznie z gazem w podłodze to silnik się mniej zużyje niż u jakiego "rajdowca", nawet jeśli wymieni olej 2x częściej.
Trzeba do tego podchodzić racjonalnie - znajomy ma 2.0tdci od 2013 roku 600kkm, olej wymieniał co 30kkm i auto nadal jeździ. Co ciekawe we Włoszech (samochód kupiony i serwisowany na gwarancji w IT) były interwały 30kkm a u nas jeszcze 20kkm. Chociaż większość przebiegu nabił na autostradach (i to racjonalne prędkości do 130kmh), to jak czytałem wypoiciny "forumowych" mechaników na forum Forda wywieszczyli, że taki silnik przejedzie 100, max 150kkm.
Ja racjonalnie Wymieniam co 15-20kkm, lub co roku, bo jak mi wyszło 2 lata temu 17kkm to nie chciało mi się o 2kkm jechać wcześniej.