Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351391 razy)

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #60 dnia: 25 Stycznia 2023, 17:17:36 »
Dwa szybkie pytani.

1. Po jakim czasie wymieniacie pierwszy raz olej? na ten temat zdania są podzielone, niektórzy wymieniają po 15 000 niektórzy po dwóch niektórzy po pięciu. I czy wymieniając ten olej szybciej wymieniacie również filtr paliwa czy tylko filtr filtr oleju?

2. W jaki sposób sprawdzić ogólne zużycie paliwa? Nie chodzi mi o z zużycie z danej i jazdy które wyświetla się na ekranie po wyłączeniu samochodu, chodzi mi o takie ogólne np. od ostatniego tankowania. wchodząc w ekranie w multimedia widzę jakieś słupki ostatni najlepszy wynik ale nie potrafię znaleźć takiego ogólnego podsumowania. Pomijam już aplikację która ma problemy z synchronizacja tras itd.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #61 dnia: 25 Stycznia 2023, 18:42:34 »
Ad 1) po 15k. Z filtrami nawet nie wiem, robię jak zaleca producent...
Ad 2) w ustawieniach w zegarach możesz wybrać jakie spalanie ma pokazywać (z trasy, od tankowania albo od ręcznego skasowania). W multimediach na środku jak w tym ekranie z przepływem energii zrobisz historia, to później na ekranie głównym (home) będzie pokazywał spalanie. Możesz też w apce, ale ona źle liczy (np w widoku rocznym sumuje średnie że wszystkich miesięcy i dzieli na 12)

Offline Krisman

• Toyot Spamer
  • Samochód:: HTH
« Odpowiedź #62 dnia: 25 Stycznia 2023, 19:51:01 »
Filtr paliwa jest niewymienny.
Filtr oleju razem z olejem.
Jsk często olej, sam sobie odpowiedziałeś, zależy od właściciela.  Ja co 15kkm.

Wysłane z mojego SM-A528B przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: 25 Stycznia 2023, 19:54:07 wysłana przez Krisman »
Zmiany, zmiany ,zmiany...;)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #63 dnia: 25 Stycznia 2023, 20:09:13 »
https://www.youtube.com/watch?v=xZ7dPsE-2lw
twierdzi, że RAV-ka posłuży długo, ale wymiana oleju co 10 tys. lub pół roku.
Na razie się zastanawiam.
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #64 dnia: 25 Stycznia 2023, 21:17:37 »
Dwa szybkie pytani.

1. Po jakim czasie wymieniacie pierwszy raz olej? na ten temat zdania są podzielone, niektórzy wymieniają po 15 000 niektórzy po dwóch niektórzy po pięciu. I czy wymieniając ten olej szybciej wymieniacie również filtr paliwa czy tylko filtr filtr oleju?

2. W jaki sposób sprawdzić ogólne zużycie paliwa? Nie chodzi mi o z zużycie z danej i jazdy które wyświetla się na ekranie po wyłączeniu samochodu, chodzi mi o takie ogólne np. od ostatniego tankowania. wchodząc w ekranie w multimedia widzę jakieś słupki ostatni najlepszy wynik ale nie potrafię znaleźć takiego ogólnego podsumowania. Pomijam już aplikację która ma problemy z synchronizacja tras itd.

Pierwszą wymianę oleju to ja robię i robić będę po staremu - 1500 km.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

Offline Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #65 dnia: 25 Stycznia 2023, 21:22:16 »
Lepiej obserwuj czy faktycznie ten olej jest nalewany do silnika. Na czas wlewania bądź przy pojeździe.
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
« Odpowiedź #66 dnia: 25 Stycznia 2023, 21:30:06 »
https://www.youtube.com/watch?v=xZ7dPsE-2lw
twierdzi, że RAV-ka posłuży długo, ale wymiana oleju co 10 tys. lub pół roku.
Na razie się zastanawiam.
Każdy tego typu mechanik twierdzi, że najlepiej to się umawiać jak do fryziera - raz w miesiącu.
A obowiązkowo wymiana po 3km od salonu, dlatego salon musi być blisko jego warsztatu.
To przede wszystkim zależy od stylu jazdy. Jak nie zamulasz (chociaż w hybrydzie jest inaczej - im delikatniej jedziesz tym więcej na elektryku) i w szczególności nie jeździsz wiecznie z gazem w podłodze to silnik się mniej zużyje niż u jakiego "rajdowca", nawet jeśli wymieni olej 2x częściej.
Trzeba do tego podchodzić racjonalnie - znajomy ma 2.0tdci od 2013 roku 600kkm, olej wymieniał co 30kkm i auto nadal jeździ. Co ciekawe we Włoszech (samochód kupiony i serwisowany na gwarancji w IT) były interwały 30kkm a u nas jeszcze 20kkm. Chociaż większość przebiegu nabił na autostradach (i to racjonalne prędkości do 130kmh), to jak czytałem wypoiciny "forumowych" mechaników na forum Forda wywieszczyli, że taki silnik przejedzie 100, max 150kkm.
Ja racjonalnie Wymieniam co 15-20kkm, lub co roku, bo jak mi wyszło 2 lata temu 17kkm to nie chciało mi się o 2kkm jechać wcześniej.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #67 dnia: 25 Stycznia 2023, 21:40:30 »
pytam o pierwszą wymianę na nowym aucie. Nie regularne interwały.

Online topoll

• Toyot Spamer
« Odpowiedź #68 dnia: 25 Stycznia 2023, 21:51:27 »

Pierwszą wymianę oleju to ja robię i robić będę po staremu - 1500 km.
RAV4 V C+S AWDi Pure White.
Śnieżynka Raffi ;) https://forum.toyotaklub.org.pl/index.php?topic=55311.0

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #69 dnia: 25 Stycznia 2023, 22:11:46 »
bo w zabudowie obok siebie jest gorąca nagrzewnica i zimny wymiennik klimatyzacji. Więc w zimie klima działa i osusza powietrze, a nagrzewnica je podgrzewa i szyby nie parują.
Nie ma znaczenia, że są obok siebie, wpływ termiczny tych dwóch elementów na siebie jest pomijalny a wręcz są od siebie izolowane. No chyba że w toyocie jest dodatkowy kanał podający podgrzane powietrze do wymiennika.
Nie wiem skąd Ty wziąłeś tę informację.
Nie jedną nagrzewnicę rozebrałem za młodu i wymiennik ciepła był zaraz obok wymiennika klimatyzacji. Nie było tam żadnej izolacji.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #70 dnia: 25 Stycznia 2023, 23:17:13 »
Prośba więc do Bartek79 o rozstrzygnięcie polemiki.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Stycznia 2023, 07:35:24 »
Kilka krótkich pytań odnośnie automatu w hybrydzie z manetkami zmiany biegów na kierownicy:

1. Czy zmiana biegu np. z D5 na D2 zmusza do kolejnych 3 wciśnięć manetki czy można ją trzymać i te biegi będą schodzić sukcesywnie w dół? Tę łopatkę się przyciagą do siebie czy od siebie?
2. Czy w trybie S do zmiany biegu z S5 na S2 trzeba tak jak w pytaniu powyżej robić to po kolei czyli dźwignia w dół i do położenia tego środkowego i tak kolejne 2 razy czy wystarczy ją utrzymać w dolnym położeniu a będą te biegi schodzić w dół? Czy podczas tej zmiany będąc w trybie S konieczne jest wciśnięcie tej blokady pod gałką zmiany biegów, którą się wciska przechodząc między trybami, czy działając w obrębie tego jednego trybu już to nie jest wymagane.
3. Jeśli korzystacie z tego to jak bardzo schodzicie z biegiem w dół. Wiem, że to pewnie zależy od konkretnych sytuacji więc chętnie zobaczę przykłady. Do mojego garażu jest stromy zjazd z górki (szerokość 2.80m) ale chwile prosto potem zakręca. Pewnie i tak zjeżdżać będę na hamulcu jednak czy mimo to lepiej jest wtedy wbić mniejszy bieg i będzie to z korzyścią dla auta?

Offline grzesiekxy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4/2.0/ex/4x4
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Stycznia 2023, 10:06:58 »
Akumulator Rav4 V 2.0 manual .pytanie czy po odpięciu klem akumulatora coś się w aucie resetuje i trzeba na nowo ustawiać. wersia exe 4x4. auto 2,5 roku gęstoś elektrolitu 1,12 musze mocno podładować a 16,2V to chyba za dużo bez odpinania klem.

Offline komyak

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV 4 V 2.0 4x4
« Odpowiedź #73 dnia: 26 Stycznia 2023, 10:17:10 »
Akumulator Rav4 V 2.0 manual .pytanie czy po odpięciu klem akumulatora coś się w aucie resetuje i trzeba na nowo ustawiać. wersia exe 4x4. auto 2,5 roku gęstoś elektrolitu 1,12 musze mocno podładować a 16,2V to chyba za dużo bez odpinania klem.

W instrukcji jest zapisane, że jak się odłączy akumulator to trzeba ustawiać zamykanie klapy bagażnika. Ja dokupiłem mały akumulator 5.5 Ah i na czas ładowania przyłączam go do samochodu, a główny akumulator odłączam i ładuję go tak aby mieć gęstość 1,28 małym prądem rzędu 0,8A przy napięciu około 15,7V.

Offline grzesiekxy

• Toyot Leżący
  • *
  • Samochód:: rav4/2.0/ex/4x4
« Odpowiedź #74 dnia: 26 Stycznia 2023, 10:41:15 »
Coś właśnie doczytałem-troche tego jest .Najlepiej będzie tak jak radzisz ,coś podpiąć.Mierzył ktoś moze pobór prądu na postoju?

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl