Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351268 razy)

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Cupra Leon ST
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #75 dnia: 26 Stycznia 2023, 14:32:32 »
3. Jeśli korzystacie z tego to jak bardzo schodzicie z biegiem w dół. Wiem, że to pewnie zależy od konkretnych sytuacji więc chętnie zobaczę przykłady. Do mojego garażu jest stromy zjazd z górki (szerokość 2.80m) ale chwile prosto potem zakręca. Pewnie i tak zjeżdżać będę na hamulcu jednak czy mimo to lepiej jest wtedy wbić mniejszy bieg i będzie to z korzyścią dla auta?
Nie no daj spokój, hamowanie silnikiem jest na 15km alpejskich serpentyn, a nie na jazdę po garażu podziemnym. Jeździsz normalnie na hamulcu i tyle, do tego z reguły(czyli jak rozładowana bateria) hamulce częściowo chroni rekuperacja.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #76 dnia: 26 Stycznia 2023, 14:53:43 »
3. Jeśli korzystacie z tego to jak bardzo schodzicie z biegiem w dół. Wiem, że to pewnie zależy od konkretnych sytuacji więc chętnie zobaczę przykłady. Do mojego garażu jest stromy zjazd z górki (szerokość 2.80m) ale chwile prosto potem zakręca. Pewnie i tak zjeżdżać będę na hamulcu jednak czy mimo to lepiej jest wtedy wbić mniejszy bieg i będzie to z korzyścią dla auta?
Nie no daj spokój, hamowanie silnikiem jest na 15km alpejskich serpentyn, a nie na jazdę po garażu podziemnym. Jeździsz normalnie na hamulcu i tyle, do tego z reguły(czyli jak rozładowana bateria) hamulce częściowo chroni rekuperacja.
Nie jeżdżę automatem dlatego pytam, bo może to ma jakieś znaczenie większe bądź mniejsze, czy jest ten wirtualny bieg wbity mniejszy i lepiej hamować z górki hamulcem na mniejszym bądź większym biegu. Jestem laikiem motoryzacyjnym. W manualu bym miał wysprzęglone i tyle. Tu z tego co rozumiem po puszczeniu hamulca koła zaczynają się obracać ale nie same z siebie bo zjeżdżają z górki tylko są napędzane cały czas, mając auto w trybie D, więc może stanowi dla tego trybu to jakąś różnicę jaki będzie wtedy bieg.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #77 dnia: 26 Stycznia 2023, 15:12:19 »
Hamowanie silnikiem przydaje się w benzyniakach jak i hybrydach przy długich zjazdach w górach - żeby nie spalić hamulców.
Przy codziennej jeździe w zwykłych warunkach nie bardzo jest sens tego używać - bo po co zmieniać biegi wirtualne manualnie gdy automat sam może dobrać właściwe przełożenie.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #78 dnia: 26 Stycznia 2023, 15:32:41 »
Nie przesadzałbym z tym oszczędzaniem hamulców w hybrydzie, bo to też może mieć złe skutki w postaci korozji i wżerów tarcz hamulcowych.  Po to jest hamowanie rekuperacyjne, że naciskając lekko pedał hamulca klocki nie dociskają tarcz tylko hamowanie odbywa się rekuperacją. W momencie naładowania aku na full system sam będzie hamował silnikiem (pisane o tym było już kilkukrotnie) nawet gdy nie będziemy bawić się manetkami. Przyznam, że rzadko potrafię wychwycić moment w którym następuje zmiana z hamowania rekuperacyjnego na hamowanie klockami, następuje to bardzo płynnie.

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Stycznia 2023, 16:29:24 »
No tak ale jak masz np. 2 km ostrego zjazdu to może chcesz od razu hamować silnikiem, a nie czekać aż się naładują baterie.
Nie chodzi mi o oszczędzanie hamulców tylko o to by się nie spaliły.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Stycznia 2023, 18:01:26 »
Przyznam, że rzadko potrafię wychwycić moment w którym następuje zmiana z hamowania rekuperacyjnego na hamowanie klockami, następuje to bardzo płynnie.
A może jest tak, że hamulce włączają się jak wskazówka power doleci do samego dołu? Tak sobie myślę, nie mam żadnego poparcia tej teorii, poza takim, że miałoby to sens.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Stycznia 2023, 18:12:22 »
No tak ale jak masz np. 2 km ostrego zjazdu to może chcesz od razu hamować silnikiem, a nie czekać aż się naładują baterie.
Nie chodzi mi o oszczędzanie hamulców tylko o to by się nie spaliły.

Przecież  tak czy siak proces hamowania silnikiem się sam załączy, więc spalenie hamulców na odcinku 2km nie grozi? Zamiast oporu rekuperacji będzie automatycznie włączony opór silnika, na mały nacisk hamulca klocki nadal nie będą dotykać tarcz. No chyba, że ktoś włączy pozycję N.
Ale oczywiście można robić co kto uważa jeżeli będzie się z tym lepiej czuł.  Mój głos w tej sprawie dotyczył tylko sytuacji by nie przegiąć w drugą stronę, czyli z każdego wzniesienia stosować ręcznie wymuszone  hamowanie silnikiem. Bo po pierwsze tracimy trochę energii z rekuperacji a po drugie nie ścieramy tarcz, które jednak troszkę ścierać potrzeba.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2023, 18:14:16 wysłana przez wszim »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Stycznia 2023, 18:34:46 »
Przyznam, że rzadko potrafię wychwycić moment w którym następuje zmiana z hamowania rekuperacyjnego na hamowanie klockami, następuje to bardzo płynnie.
Bo tu pedał hamulca w ogóle pracuje dziwnie. Trzeba go wcisnąć bardzo daleko, żeby w ogóle zaczął hamować.

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #83 dnia: 26 Stycznia 2023, 22:01:17 »
Nie wiem z czym porównujesz. U mnie pracuje naturalnie.

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #84 dnia: 26 Stycznia 2023, 22:11:12 »
To musisz mieć jakieś unikalne auto.
Ja jeździłem 3 egzemplarzami i w każdym tak samo działał. To samo było w hybrydowej Corolli.

KubaCamry

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 26 Stycznia 2023, 22:51:24 »
Ja jeździłem 3 egzemplarzami i w każdym tak samo działał. To samo było w hybrydowej Corolli.
Wszystko jest Ok, tak się jeździ hybrydą, szybko przywykniesz.

Offline wpisdu

• Toyot Pełzający
  • **
  • Samochód:: RAV4 Plug-in
« Odpowiedź #86 dnia: 26 Stycznia 2023, 23:56:29 »
Bo tu pedał hamulca w ogóle pracuje dziwnie. Trzeba go wcisnąć bardzo daleko, żeby w ogóle zaczął hamować.
Ale wiesz, że niektóre auta biorą z góry a inne nie? Przesiadłem się z Tigana i RAV4 hamuje tak samo. Może w PHEVie jest inaczej.
« Ostatnia zmiana: 26 Stycznia 2023, 23:59:58 wysłana przez wpisdu »

Offline lol19pl

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #87 dnia: 27 Stycznia 2023, 00:14:02 »
Ale wiesz, że niektóre auta biorą z góry a inne nie? Przesiadłem się z Tigana i RAV4 hamuje tak samo. Może w PHEVie jest inaczej.
Oczywiście że tak.
Ale rav4 jest po prostu na skrajnym biegunie. Czuć tam jeszcze bardziej niż w Corolli.
Phev pewnie mocniej hamuje silnikami elektrycznymi (bo ma je o większej mocy).

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #88 dnia: 27 Stycznia 2023, 07:11:22 »
Nawet delikatne muśnięcie hamulca powoduje, że auto zaczyna zwalniać. Oczywiście na początku rekuperacją, a nie hamulcami, bo tak ma być w hybrydach. Ja szczerze mówiąc nie mam pojęcia kiedy zaczynają hamować hamulce - myślę, że jak wskazówka power spada na sam dół, ale to tylko moje przypuszczenia, bo totalnie tego nie czuć

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #89 dnia: 27 Stycznia 2023, 07:45:02 »
No to u mnie nie potwierdzam auto hamuje już po lekkim wciśnięciu.

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl