Autor Wątek: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi  (Przeczytany 351924 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
Odp: Szybkie pytania - szybkie odpowiedzi
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Stycznia 2023, 08:09:47 »
Hamowanie rekuperacyjne jest do momentu jak wskazówka użycia  napedu hybdrydowego nie oprze sie o dolna kreske pionową.
Jak ja zaczyna przekraczac wtedy do gry wchodza hamulce hydrauliczne.
A jak masz predkosc prawie "0" przy hamowaniu rekuperacyjnym, to wtedy juz normalne hamulce zatrzymuja auto.

Niedawno jechałem Karoqiem z DSG to musialem sie przestawić, bo tam hamulec trzebabylo mocniej wcisnac i to zdecydowanie.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Stycznia 2023, 08:34:20 »
Szybkie pytania i szybkie odpowiedzi a tu już ponad stronę dyskusji o hamulcach XD Podbiję moje wcześniejsze pytania, może ktoś kto jeździ będzie w stanie udzielić informacji.

1. Czy zmiana biegu np. z D5 na D2 zmusza do kolejnych 3 wciśnięć manetki czy można ją trzymać i te biegi będą schodzić sukcesywnie w dół? Tę łopatkę się przyciagą do siebie czy od siebie?
2. Czy w trybie S do zmiany biegu z S5 na S2 trzeba tak jak w pytaniu powyżej robić to po kolei czyli dźwignia w dół i do położenia tego środkowego i tak kolejne 2 razy czy wystarczy ją utrzymać w dolnym położeniu a będą te biegi schodzić w dół? Czy podczas tej zmiany będąc w trybie S konieczne jest wciśnięcie tej blokady pod gałką zmiany biegów, którą się wciska przechodząc między trybami, czy działając w obrębie tego jednego trybu już to nie jest wymagane.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Stycznia 2023, 08:43:57 »
Szybkie pytania i szybkie odpowiedzi a tu już ponad stronę dyskusji o hamulcach XD Podbiję moje wcześniejsze pytania, może ktoś kto jeździ będzie w stanie udzielić informacji.

1. Czy zmiana biegu np. z D5 na D2 zmusza do kolejnych 3 wciśnięć manetki czy można ją trzymać i te biegi będą schodzić sukcesywnie w dół? Tę łopatkę się przyciagą do siebie czy od siebie?
2. Czy w trybie S do zmiany biegu z S5 na S2 trzeba tak jak w pytaniu powyżej robić to po kolei czyli dźwignia w dół i do położenia tego środkowego i tak kolejne 2 razy czy wystarczy ją utrzymać w dolnym położeniu a będą te biegi schodzić w dół? Czy podczas tej zmiany będąc w trybie S konieczne jest wciśnięcie tej blokady pod gałką zmiany biegów, którą się wciska przechodząc między trybami, czy działając w obrębie tego jednego trybu już to nie jest wymagane.

W trakcie jazdy nie probowalem, ale na postoju domyślnie przy przejsciu na "S" jest S3 w gore trzeba pojedynczo przełączać do S6, ale w dół wystarczy przytrzymac w kierunku "-" i po 2 sek spada na S1.
W trakcie jazdy bym raczej nie probowal tego robic, bo max co wykrecisz na S1 to ok 30 km/h.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Stycznia 2023, 13:29:05 »
ktoś znalazł jakiś patent na zagospodarowanie miejsca pod fotelami przednimi? Jakieś szufladki materiałowe etc? Ta dziura na wylot mnie dziwi niesamowicie :)

Offline Markid

• Toyot Spamer
  • Samochód:: RAV4 2.5 2020
« Odpowiedź #94 dnia: 27 Stycznia 2023, 14:50:36 »
Ja pod jednym trzymam JumpStarter, a pod drugim powerbank od kamerki.

Offline krzychook

• Toyot Pełzający
  • **
« Odpowiedź #95 dnia: 27 Stycznia 2023, 16:55:57 »

W trakcie jazdy nie probowalem, ale na postoju domyślnie przy przejsciu na "S" jest S3 w gore trzeba pojedynczo przełączać do S6, ale w dół wystarczy przytrzymac w kierunku "-" i po 2 sek spada na S1.
W trakcie jazdy bym raczej nie probowal tego robic, bo max co wykrecisz na S1 to ok 30 km/h.

Mała poprawka do tego co napisalem, bo przetestowałem.
Jest dokładnie odwrotnie niż napisalem. z S1 w góre jak przytrzymasz lewarek, to wskoczy S2 i po 2 sek S6.
z dowolnego w dół trzeba po jednym stopniu obniżać. Przytrzymanie na S6 "-" nie spowoduje spadku na S1.

na tryb S przechodzisz z D.
Nie ma potzreby wciskania guzika pod gałką.
Ten guzik jest tylko po to, żeby zabezpieczyć przez przypadkowym wrzuceniem R przy jeździe do przodu. choc nie wiem po co to robic podczas jazdy.

Offline kenny

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: Rav4 V AWD
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Stycznia 2023, 18:10:24 »

Mała poprawka do tego co napisalem, bo przetestowałem.
Jest dokładnie odwrotnie niż napisalem. z S1 w góre jak przytrzymasz lewarek, to wskoczy S2 i po 2 sek S6.
z dowolnego w dół trzeba po jednym stopniu obniżać. Przytrzymanie na S6 "-" nie spowoduje spadku na S1.

na tryb S przechodzisz z D.
Nie ma potzreby wciskania guzika pod gałką.
Ten guzik jest tylko po to, żeby zabezpieczyć przez przypadkowym wrzuceniem R przy jeździe do przodu. choc nie wiem po co to robic podczas jazdy.
Super, dzięki za info :)

Offline OBI_FMJ_PL

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 AWD HYBRID
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Stycznia 2023, 22:15:14 »
Da się na stałe ustawić ten duży ekran z przepływem energii, czy za każdym razem trzeba klikać?
RAV4 C+S, AWD, hybrid, Tokyo RED - zamówienie z 18.02.2022 r. - 20.01.2023 - odebrany!

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Stycznia 2023, 22:34:15 »
Da się na stałe ustawić ten duży ekran z przepływem energii, czy za każdym razem trzeba klikać?

Nie ma sensu - znudzi Ci się po tygodniu:D

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #99 dnia: 27 Stycznia 2023, 23:16:00 »
1 na 10 razy jak zamknę auto słyszę krótki sygnał dźwiękowy/pisk. Nie wiem o co chodzi. Wszystko zamknięte.

Offline firek

• Toyot Zmotoryzowany
  • Samochód:: RAV4 JBL Black
« Odpowiedź #100 dnia: 28 Stycznia 2023, 01:01:56 »
1 na 10 razy jak zamknę auto słyszę krótki sygnał dźwiękowy/pisk. Nie wiem o co chodzi. Wszystko zamknięte.

Też to mam i też nie wiem o co chodzi. Była sugestia, że słaba bateria, ale po wymianie to samo. Jak rozumiem masz cobre?

Offline wszim

• Toyot Chodzacy
  • Samochód:: RAV4 V hybr AWD
« Odpowiedź #101 dnia: 28 Stycznia 2023, 07:44:48 »
Cobra piska gdy niedowidzi karty proxy. Gdy jest to sporadycznie to nic z tym nie robić, gdy nagminne to do wymiany bateryjka w karcie. Może wymagać wymiany co pół roku.

Offline Axel99

• Toyot Chodzacy
« Odpowiedź #102 dnia: 28 Stycznia 2023, 16:16:47 »

Też to mam i też nie wiem o co chodzi. Była sugestia, że słaba bateria, ale po wymianie to samo. Jak rozumiem masz cobre?
Zgadza się. Jak otworze i zamknę drugi raz auto to jest ok.

Offline aropi

• Toyot Leżący
  • *
« Odpowiedź #103 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:14:38 »
Czy w motorze 2.0 ltr benzyna o symbolu 1AZ-FE trzeba sprawdzać luzy zaworowe?

Online Colin

• Moderator
  • Toyot Spamer
    • KURO.pl
  • Samochód:: Made in Japan
« Odpowiedź #104 dnia: 29 Stycznia 2023, 22:24:09 »
Również witamy na forum
黒 KURO 2.0 - Certyfikowany Niezależny Serwis TOYOTA & Lexus / SERMI Certified TOYOTA & Lexus Independent Repairer

www.ucando.pl

www.gotujesie.pl