Szybkie pytania i szybkie odpowiedzi a tu już ponad stronę dyskusji o hamulcach XD Podbiję moje wcześniejsze pytania, może ktoś kto jeździ będzie w stanie udzielić informacji.
1. Czy zmiana biegu np. z D5 na D2 zmusza do kolejnych 3 wciśnięć manetki czy można ją trzymać i te biegi będą schodzić sukcesywnie w dół? Tę łopatkę się przyciagą do siebie czy od siebie?
2. Czy w trybie S do zmiany biegu z S5 na S2 trzeba tak jak w pytaniu powyżej robić to po kolei czyli dźwignia w dół i do położenia tego środkowego i tak kolejne 2 razy czy wystarczy ją utrzymać w dolnym położeniu a będą te biegi schodzić w dół? Czy podczas tej zmiany będąc w trybie S konieczne jest wciśnięcie tej blokady pod gałką zmiany biegów, którą się wciska przechodząc między trybami, czy działając w obrębie tego jednego trybu już to nie jest wymagane.
W trakcie jazdy nie probowalem, ale na postoju domyślnie przy przejsciu na "S" jest S3 w gore trzeba pojedynczo przełączać do S6, ale w dół wystarczy przytrzymac w kierunku "-" i po 2 sek spada na S1.
W trakcie jazdy bym raczej nie probowal tego robic, bo max co wykrecisz na S1 to ok 30 km/h.
Mała poprawka do tego co napisalem, bo przetestowałem.
Jest dokładnie odwrotnie niż napisalem. z S1 w góre jak przytrzymasz lewarek, to wskoczy S2 i po 2 sek S6.
z dowolnego w dół trzeba po jednym stopniu obniżać. Przytrzymanie na S6 "-" nie spowoduje spadku na S1.
na tryb S przechodzisz z D.
Nie ma potzreby wciskania guzika pod gałką.
Ten guzik jest tylko po to, żeby zabezpieczyć przez przypadkowym wrzuceniem R przy jeździe do przodu. choc nie wiem po co to robic podczas jazdy.